JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret

Brudd i lønnsforhandlinger kan gi søppelkaos

Dersom det blir streik fra 14. juni, kan mange oppleve at søpla ikke blir hentet.
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.

Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.

Tina Brandt

roy@lomedia.no

Både nærings- og husholdningsavfall i flere kommuner kan dermed bli stående fra midten av juni.

Hvilke kommuner det vil gjelde er foreløpig ikke avklart.

Bakgrunnen er at LO, Fellesforbundet og Arbeidsmandsforbundet ikke klarte å bli enige med Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) i årets lønnsforhandlinger.

De to LO-forbundene ønsket en heving av minstelønnssatsene tilsvarende det som ble avtalt mellom LO og NHO tidligere i vår, men MEF sa nei.

Mye lest: Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar

Seks kroner timen

De ønsket et generelt tillegg på 7,50 kroner timen, pluss tre kroner ekstra i timen i lavlønnstillegg til de som tjener under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

– MEF tilbød oss kun seks kroner timen opp på minstelønna, men jeg føler meg ganske så sikker på at vi ikke får noe dårligere resultat enn i LO-NHO-oppgjøret når vi skal i mekling, sier Ole Einar Adamsrød, tariffsekretær i Fellesforbundet, til Magasinet for fagorganiserte.

Adamsrød forteller at de ansatte på MEF-avtalen ligger på 200,32 kroner timen før årets oppgjør, og at de bør ende opp på minst 210,82 kroner.

– Noe annet ville være veldig merkelig, påpeker han.

Fra Maskinentreprenørenes Forbund er det derimot ikke mange kommentarer å få.

– MEF kommenterer ikke pågående prosesser med tarifforhandlinger, skriver MEFs forhandlingsleder Bjørn Rosenberg i en epost.

Ikke bare søppel

Miljøoverenskomsten omfatter ansatte i MEF-organiserte bedrifter innenfor transport, innhenting, sortering og bearbeiding av avfall og returprodukter, inkludert behandling av boreslam og jordrensing.

I tillegg kommer ansatte innen skogbruk og brønnboring, samt grunnvannsforvaltere.

Meklingsstart er klokka ti den 13. juni med frist midnatt samme dag.

En eventuell streik vil derfor kunne starte den 14. juni og omfatte de rundt 300 ansatte som er organisert i LO, Fellesforbundet og Arbeidsmandsforbundet.

Mye delt: Far slet med å ta vare på den nyfødte babyen. Da flyttet barnevernet inn

Warning
Annonse
Annonse