JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronastengte butikker:

Butikkansatte murrer over nedstenging: – Folk er redde for egen inntekt og arbeidsplass

Flere tusen medlemmer av Handel og Kontor (HK) er permittert som en følge av koronastengte butikker.
MURRING: HK-leder Christopher Beckham melder om urolige medlemmer i varehandelen etter omfattende nedstenging. Arkivfoto.

MURRING: HK-leder Christopher Beckham melder om urolige medlemmer i varehandelen etter omfattende nedstenging. Arkivfoto.

Ylva Seiff Berge

lene.svenning@lomedia.no

I Oslo, Viken, Bodø, Gran, Sveio og en rekke kommuner i Rogaland og Vestfold og Telemark har butikkene blitt pålagt å slukke og lukke de siste dagene. Mange tusen butikkansatte har blitt permittert. En stor del av dem er medlemmer i Handel og Kontor. Forbundsleder Christopher Beckham frykter for framtida for medlemmene sine.

– Det er en fortvilet situasjon. Folk er redde for egen inntekt og arbeidsplass, de er urolige for om de har en jobb å gå til etter påske, sier han til HK-Nytt.

Se oversikten over kommuner på «tiltaksnivå A» som blant annet innebærer stengte butikker her.

15.000 koronaledige vil aldri komme tilbake i jobb igjen, frykter forsker

Murring blant medlemmene

Beckham mener mange medlemmer er kritiske til nedstengingen.

– Jeg opplever en stor grad av murring der ute.

Det mener han skyldes flere ting. Det ene er at butikkene har måttet stenge på svært kort varsel. Det andre er at det knapt er påvist smitte i butikker. De ansatte har vært svært flinke til å gjennomføre smitteverntiltak, påpeker Beckham. Det ville de ha fortsatt med, gjerne i enda større grad enn før.

– Flere butikker kunne brukt vakter for å passe på antall kunder i butikkene, antallet kunne vært redusert ytterligere, og det kunne vært påbud om munnbind og bruk av Antibac flere steder, sier han.

Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp om morran og vite at ingen har behov for deg

– Urettferdig

HK-Nytt har tidligere vært i kontakt med HK-medlemmer som er kritiske til at butikkene holder stengt.

– Jeg syns det er urettferdig at butikkene må stenge, spesielt når det ikke finnes smittetilfeller som kan spores til noen Jernia-butikk. Det viser at fokuset vi har hatt på smittevern har fungert, sier Thomas Sørmø, tillitsvalgt ved Jernia Ringnes Park i Oslo.

Les hele saken: – Urettferdig at butikkene må holde stengt, mener ansatte

Etterlyser lokalt tilpassede tiltak

HK-leder Beckham mener nedstenging er et for inngripende tiltak, spesielt i storfylket Viken.

– Jeg er ikke helsefagutdannet, men jeg synes det er underlig at Hallingdal og Oslo har det samme smittevernregimet når det er så stor forskjell på smittesituasjonen, sier han.

I noen kommuner i Viken er det ikke registrert koronasmitte.

Forbundslederen understreker at han forstår at det må tiltak til for å forhindre ytterligere smitte, men etterlyser tiltak tilpasset lokale forhold.

Beckham er også kritisk til at HK ikke ble kontaktet av myndighetene forut for nedstengningen.

Butikkansatte Senait er permittert: – Selv om jeg vet at jeg ikke har mistet jobben min, så kjennes det slik ut

Frykter konkurser

Dagligvarebransjen har gått bra under hele koronapandemien. Andre deler av varehandelen har ikke. Christopher Beckham er spesielt bekymret for kles- og skobransjen.

– Her kan vi vente oss store omveltninger. Jeg er redd for konkurser. Marginene var små fra før. Jeg er bekymret for at folk har endret vanene sine for godt, fra handel i butikk til netthandel, sier han.

HK-Nytt har stilt en rekke spørsmål til Helse- og omsorgsdepartementet om nødvendigheten av å stenge butikker i så stor utstrekning. Vi har ennå ikke fått svar. Saken vil bli oppdatert.

Warning
Annonse
Annonse