JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Etterforsket

Dansk LO-leder felt av åtte krenkende hendelser

Den tidligere danske LO-toppen Lizette Risgaard (62) har opptrådt upassende, konkluderer en undersøkelse som er utført av en gruppe advokater.
Lizette Risgaard gikk av som dansk LO-leder i slutten av april.

Lizette Risgaard gikk av som dansk LO-leder i slutten av april.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Det kom som et sjokk i slutten av april da det ble kjent at den mangeårige LO-toppen, og senere leder av Fagbevegælsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard ble beskyldt for krenkende atferd av seksuell karakter.

Dagen før 1. mai trakk hun seg som leder av FH, som er det danske svaret til LO og har 1,3 millioner medlemmer.

Atferden undersøkt

I etterkant er det satt ned en undersøkelsesgruppe bestående av advokater som har etterforsket om den påståtte krenkende atferden virkelig har skjedd, og i så fall hvordan enkeltsakene er håndtert.

Det er advokatfirmaet Kromann Reumert som har gjort dette.

Fungerende leder i FH, Morten Skov Christensen, sier nå at etterforskningen bekrefter at det har vært flere episoder der hans forgjenger har opptrådt upassende.

– Jeg er ekstremt lei meg for at ofrene har blitt utsatt for dette. Det skal ikke være tvil om at én episode er én for mye, sier Morten Skov Christiansen i en pressemelding.

– Samtidig vil jeg takke alle som har bidratt i etterforskningen, slik at vi har fått belyst sakene. Det er utrolig viktig at det har vært en konfidensiell og trygg prosess, slik at vi har klart å få ting på bordet og i etterkant kan håndtere de demokratisk, legger han til.

Vedtok ILO-konvensjon: Stortinget forsterker vernet mot vold og trakassering i arbeidslivet

Publiseres ikke

Rapporten vil ikke bli publisert av hensyn til deltakerne, som er sikret konfidensialitet ved deltakelse i studien.

– For FH er det helt avgjørende å sørge for at kildene i etterforskningen som ønsket å være anonyme kunne gjøre det med full tillit til prosessen, sier Skov Christiansen.

Rapporten er nå behandlet i FHs organer.

Det er ikke konkludert med at det er begått lovbrudd, men det er styrets oppfatning at Lizette Risgaard ved flere tilfeller har utvist en upassende atferd.

Undersøkelsen omhandler i alt 25 episoder, som advokatgruppen har fått kjennskap til.

Åtte yngre menn med tilknytning til fagbevegelsen hadde anonymt fortalt til media om episoder både i jobbsammenheng og i festlige lag.

* I fem tilfeller er det bevist at det har forekommet fysiske berøringer.

* I tre tilfeller er det vurdert at berøringene var både uønskede og på et intimt sted og dermed anses som «berøring med seksuelle undertoner».

På sosiale medier har Risgaard innrømmet at hun har holdt sin hånd for lenge på deres rygg, at hun har gitt dem en klem, tatt dem på rumpa, og danset tett med dem.

– De kan ha følt at deres grenser er blitt overtråkket, har hun forklart på Facebook.

FH velger ny formann på en ekstraordinær kongress den 7. september.

Annonse
Annonse