JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortinget forsterker vernet mot vold og trakassering i arbeidslivet

Torsdag vedtar Stortinget den historiske ILO-konvensjon 190, om avskaffelse av vold og trakassering i arbeidslivet.
Stortingsrepresentant Trine Lise Sundnes (Ap) er glad Stortinget har tatt ILO-konvensjonen om vold og trakassering i arbeidslivet inn i norsk rett.

Stortingsrepresentant Trine Lise Sundnes (Ap) er glad Stortinget har tatt ILO-konvensjonen om vold og trakassering i arbeidslivet inn i norsk rett.

Jan-Erik Østlie

nina.hanssen@lomedia.no

– Seksuell trakassering er en alvorlig og omfattende samfunnsutfordring, sier stortingsrepresentant i Arbeiderpartiet, Trine Lise Sundnes.

Til tross for metoo, lovforbud mot seksuell trakassering og et nytt lavterskeltilbud ser det ikke ut til at omfanget av seksuell trakassering reduseres, mener Sundnes.

– Seksuell trakassering er ikke bare en stor samfunnsutfordring, men også et alvorlig arbeidsmiljøproblem, sier Sundnes.

1. juni vedtar Stortinget den historiske ILO-konvensjon 190, om avskaffelse av vold og trakassering i arbeidslivet.

Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) jobber med å sikre arbeideres rettigheter verden over, og er en del av FN-systemet.

Sundnes er glad for at Stortinget forplikter seg til denne ILO-konvensjonen. 

Styrker lovverket

Det vil ikke bli noen endring av rettspraksis, men en styrking av lovverket som vil tydeliggjøre at det er en nulltoleranse for dette i norsk arbeidsliv. 

Flere undersøkelser og tilsynsrapporter har de siste årene slått fast at mange norske virksomheter ikke har gode nok rutiner for å forebygge og håndtere seksuell trakassering.

Blant annet fant Arbeidstilsynet brudd på regelverket i mer enn halvparten av tilsynene da de nylig hadde 800 tilsyn innen overnatting og servering.

Nå skal lovverket skjerpes og det skal vies ekstra oppmerksomhet rundt dette i Norge. 

– Tillitsvalgte har allerede en god rutine på dette gjennom tariffavtalene, men i praksis vil det nok bety at verneombud blir nødt til å skaffe seg mer kompetanse på området seksuell trakassering og trakassering, sier Trine Lise Sundnes.

Sundnes er en av de som har kjempet fram denne ratifiseringen. 

– Dette vil nå bli en del av verneombudenes påse-oppgaver i forbindelse med arbeidstakernes psykososiale arbeidsmiljø. Det betyr at de også vil trenge mer skolering i tillegg til vanlig kurs. Det må arbeidsgiverne sørge for så fort som mulig, sier hun.

Solidaritet med andre

Sundnes er overrasket og trist over at Frp ikke støtter den internasjonale konvensjonen da Norge blir det 26. landet som ratifiserer den. 

I komitémerknaden skriver Frps representant at de er skeptiske til å støtte konvensjonen, da den allerede er gjeldende rett i Norge.

Fraksjonsleder Dagfinn Olsen i Frp forklarer det slik:

– For Fremskrittspartiet er det helt grunnleggende at man ikke skal oppleve vold og trakassering, verken på arbeidsplassen eller andre steder. Vi har heldigvis en arbeidsmiljølov som ivaretar det i dag, og det er jeg glad for. Derimot mener jeg prinsipielt at norske lover skal styres i Norge, og at det er Stortinget som skal sitte med siste ord i sakene. Jeg mener Norge håndhever arbeidsmiljøloven godt, og at det derfor ikke er noen grunn til at vi skal knytte oss opp til internasjonale forpliktelser vi allerede følger. 

Sundnes mener ratifisering er viktig i seg selv.

– Det er viktig at så mange land som mulig ratifiserer den så den står sterkere når den skal evalueres, og at dette vedtaket også er en solidaritetserklæring til land som har større utfordringer og som trenger støtte, sier Sundnes.

Hun er lettet over at Stortinget og regjeringen ratifiserer denne konvensjonen og setter søkelys på temaet som er et globalt fenomen.

Sundnes har i mange år vært opptatt av dette og fulgte den internasjonale debatten da hun var styremedlem i ILO. Sundnes er stolt og glad for at nå Norge ratifiserer den. 

– Dette er noe LO sammen med Unio og YS har jobbet for skulle skje også under Solbergregjeringen. Vi er nå glade for at Høyre støtter dette sammen med de fleste partiene, sier hun.

– Det aller viktigste for oss nå er at de som driver med trakassering blir stoppet og at de som har ansvaret tar ansvar, understreker hun.

Sundnes minner om at det er arbeidsgiverne som har ansvaret for arbeidsmiljøet og ansatte, og at tillitsvalgte og verneombud skal påse at arbeidsgiverne tar dette ansvaret.  

– Vold og trakassering på arbeidsplassen er uakseptabelt og uforenlig med anstendig arbeid, understreker Sundnes.

Som tidligere har vært leder av LOs internasjonale avdeling, og forbundsleder i Handel og Kontor.

Historisk

Sundnes sier at denne ILO-konvensjonen er den første internasjonale konvensjonen som retter seg mot vold og trakassering i arbeidslivet. Hun er glad at definisjoner av trakassering og seksuell trakassering i arbeidsmiljøloven samsvarer med den i likestillings- og diskrimineringsloven.

Sundnes viser til Arbeidstilsynets rapport fra tilsyn på serverings- og overnattingssteder som viste at i 55 prosent av bedriftene var det enten ikke rutiner på plass for å forebygge eller håndtere seksuell trakassering, eller at rutinene var mangelfulle.

– Arbeidstilsynet konkluderte med at utelivsbransjen gjør for lite for å hindre seksuell trakassering og over halvparten av arbeidsgiverne bryter reglene. Og de er ikke alene, sier hun.

Sundnes viser til at seksuell trakassering av ansatte foregår også i helse- og omsorgssektoren, i kultur og scene, i barnevernsinstitusjoner, hos tjenester til personer med utviklingshemming og psykisk helse og rus, seksuell trakassering av kvinnelige fiskere på sjøen, fengselsbetjenter, i forsvaret og politiet og butikkmedarbeiderne.

Hun slår fast at dette er et stort arbeidsmiljøproblem også i Norge og at de ikke bare rammer kvinner, men også menn og LHBT+ samfunnet. Nå håper hun at ratifiseringen vil øke fokus på dette.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse