Lizette Risgaard ble nestleder i dansk LO så langt tilbake som i 2007, og ble valgt til leder i 2015.
FHO
Ble beskyldt for seksuell trakassering. Dansk LO-leder trakk seg dagen før 1. mai
Den danske LO-lederen Lizette Risgaard (62) trakk seg søndag på grunn av avsløringene om upassende oppførsel av seksuell karakter.
helge@lomedia.no
Fredag kom den første sjokkmeldingen. Åtte yngre menn med tilknytning til fagbevegelsen hadde anonymt fortalt til media om episoder både i jobbsammenheng og i festlige lag.
De skal ha blitt tatt på, danset tett til og klappet eller blitt tatt tak i rumpa av LO-leder Lizette Risgaard.
Verst tenkelig tid
Det førte til et ekstraordinært møte i hovedstyret i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) fredag.
Og en pressekonferanse samme dag der Lizette Risgaard opplyste at hun ikke ville trekke seg, men at advokater skulle gå gjennom sakene fra begge sider og komme med en konklusjon.
Men det roet ikke gemyttene.
Senere fredag gikk det nest største forbundet i hovedorganisasjonen, Handel og Kontor, ut med krav om en ekstraordinær kongress for å avgjøre om hun kunne fortsette i topplederposisjonen.
I dag, søndag kom så neste sjokkmelding: Lizette Risgaard trekker seg som leder i FH, etter å ha hatt toppstillinger i dansk fagbevegelse siden 2005.
Det skjer på verst tenkelig tidspunkt:
Dagen før 1. mai hvor altså LO-lederen har trukket seg samtidig som det danske sosialdemokratiske partiet er uønsket på markeringene. Og rett før trepartsforhandlingene om overenskomstene.
Ikke noe valg
Danske kommentatorer hevder at Risgaard egentlig ikke hadde noe valg. Avgangen var ikke til å unngå.
– Hun ville splittet fagbevegelsen hvis hun fortsatte. Hun ville ikke overlevd en ekstraordinær kongress. Og hadde hun vunnet kunne hun uansett ikke vært noen samlende leder, sier politisk kommentator i Ekstra Bladet, Hans Engell.
Han legger til at Risgaard har utmerket seg og gjort veldig mye for fagbevegelsen.
– Derfor er det både trist og tragisk at hun faller fordi hun ikke har kunnet holde fingrene for seg selv, legger han til.
Spesielt det siste halvåret har hun stått i bresjen for en stor kampanje mot regjeringen, som har fjernet «Store bededag» som offisiell helligdag. Det har virkelig samlet fagbevegelsen i Danmark. Og er bakgrunnen for at verken statsminister Mette Frederiksen (S) eller det sosialdemokratiske partiet er invitert til arrangementene 1. mai
Anonyme varsler
Det var altså oppslag i Ekstra Bladet og Berlingske som førte til at Lizette Risgaard fredag måtte gå ut på Facebook og beklage oppførselen sin, samtidig som hovedstyret samlet seg til et ekstraordinært hastemøte fredag.
Risgaard overlevde møte i hovedstyret. Samtidig fikk eksterne advokater i oppdrag å granske beskyldningene.
På en pressekonferanse gjentok LO-lederen at hun gir en uforbeholden unnskyldning til de som har opplevd at hun har oppført seg upassende.
Samtidig trakk Handel og Kontor sin støtte til Lizette Risgaard og gikk ut med krav om ekstraordinær kongress.
Lizette Risgaard erkjenner selv at hun har vist en upassende oppførsel.
– Konkret har personene opplevd fysisk berøring – at jeg har hatt min hånd for lenge på deres rygg, at jeg har gitt dem en klem, at jeg har tatt dem på rumpa, og har danset for tett på dem. Eller at jeg på annen måte har oppført meg upassende i sosiale sammenhenger. Ikke alle har følt seg krenket, men de har følt at deres grenser er blitt overtråkket, forklarer hun selv på Facebook.
Risgaard ble nestleder i dansk LO så langt tilbake som i 2007, og ble valgt til leder i 2015. Da LO og FTF slo seg sammen til Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) i 2018, ble hun valgt som hovedorganisasjonens første leder.
Morten Skov Christiansen (41) tar over som fungerende leder. Han sier han har stor respekt for beslutningen til Lizette Risgaard, men at det ikke ble det punktum for en lang innsats i fagbevegelsen som hun hadde håpet på.
– Hennes enorme innsats for danske lønnsmottakere kan ingen sette spørsmålstegn ved, sier han.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 nordmenn venter på erstatning: – Vi mister hus og hjem om det ikke skjer noe
Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.
Jonas Fagereng Jacobsen
Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
KAN BLI OPPSAGT: Widerøe mister 80 prosent av bakketjenestene de leverer til SAS. Det vil ramme de ansatte på flyplassene i Trondheim, Stavanger, Bodø, Haugesund, Kristiansund og Ålesund (Illustrasjonsfoto)
Håvard Sæbø
14 fakta om nedbemanning. Dette må du vite
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Nordmenn dropper måltider på grunn av pengemangel
FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.
Kolbjørn Rushfeldt
Fengselsbur fra Vadsø fengsel fanget 40.000 pukkellaks
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Så langt har det ikke gått Aps vei
Stian Lysberg Solum / NTB