JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ble beskyldt for seksuell trakassering. Dansk LO-leder trakk seg dagen før 1. mai

Den danske LO-lederen Lizette Risgaard (62) trakk seg søndag på grunn av avsløringene om upassende oppførsel av seksuell karakter.
Lizette Risgaard ble nestleder i dansk LO så langt tilbake som i 2007, og ble valgt til leder i 2015.

Lizette Risgaard ble nestleder i dansk LO så langt tilbake som i 2007, og ble valgt til leder i 2015.

FHO

helge@lomedia.no

Fredag kom den første sjokkmeldingen. Åtte yngre menn med tilknytning til fagbevegelsen hadde anonymt fortalt til media om episoder både i jobbsammenheng og i festlige lag.

De skal ha blitt tatt på, danset tett til og klappet eller blitt tatt tak i rumpa av LO-leder Lizette Risgaard.

Verst tenkelig tid

Det førte til et ekstraordinært møte i hovedstyret i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) fredag.

Og en pressekonferanse samme dag der Lizette Risgaard opplyste at hun ikke ville trekke seg, men at advokater skulle gå gjennom sakene fra begge sider og komme med en konklusjon.

Men det roet ikke gemyttene.

Senere fredag gikk det nest største forbundet i hovedorganisasjonen, Handel og Kontor, ut med krav om en ekstraordinær kongress for å avgjøre om hun kunne fortsette i topplederposisjonen.

I dag, søndag kom så neste sjokkmelding: Lizette Risgaard trekker seg som leder i FH, etter å ha hatt toppstillinger i dansk fagbevegelse siden 2005.

Det skjer på verst tenkelig tidspunkt:

Dagen før 1. mai hvor altså LO-lederen har trukket seg samtidig som det danske sosialdemokratiske partiet er uønsket på markeringene. Og rett før trepartsforhandlingene om overenskomstene.

Ikke noe valg

Danske kommentatorer hevder at Risgaard egentlig ikke hadde noe valg. Avgangen var ikke til å unngå.

– Hun ville splittet fagbevegelsen hvis hun fortsatte. Hun ville ikke overlevd en ekstraordinær kongress. Og hadde hun vunnet kunne hun uansett ikke vært noen samlende leder, sier politisk kommentator i Ekstra Bladet, Hans Engell.

Han legger til at Risgaard har utmerket seg og gjort veldig mye for fagbevegelsen.

– Derfor er det både trist og tragisk at hun faller fordi hun ikke har kunnet holde fingrene for seg selv, legger han til.

Spesielt det siste halvåret har hun stått i bresjen for en stor kampanje mot regjeringen, som har fjernet «Store bededag» som offisiell helligdag. Det har virkelig samlet fagbevegelsen i Danmark. Og er bakgrunnen for at verken statsminister Mette Frederiksen (S) eller det sosialdemokratiske partiet er invitert til arrangementene 1. mai

Anonyme varsler

Det var altså oppslag i Ekstra Bladet og Berlingske som førte til at Lizette Risgaard fredag måtte gå ut på Facebook og beklage oppførselen sin, samtidig som hovedstyret samlet seg til et ekstraordinært hastemøte fredag.

Risgaard overlevde møte i hovedstyret. Samtidig fikk eksterne advokater i oppdrag å granske beskyldningene.

På en pressekonferanse gjentok LO-lederen at hun gir en uforbeholden unnskyldning til de som har opplevd at hun har oppført seg upassende.

Samtidig trakk Handel og Kontor sin støtte til Lizette Risgaard og gikk ut med krav om ekstraordinær kongress.

Lizette Risgaard erkjenner selv at hun har vist en upassende oppførsel.

– Konkret har personene opplevd fysisk berøring – at jeg har hatt min hånd for lenge på deres rygg, at jeg har gitt dem en klem, at jeg har tatt dem på rumpa, og har danset for tett på dem. Eller at jeg på annen måte har oppført meg upassende i sosiale sammenhenger. Ikke alle har følt seg krenket, men de har følt at deres grenser er blitt overtråkket, forklarer hun selv på Facebook.

Risgaard ble nestleder i dansk LO så langt tilbake som i 2007, og ble valgt til leder i 2015. Da LO og FTF slo seg sammen til Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) i 2018, ble hun valgt som hovedorganisasjonens første leder.

Morten Skov Christiansen (41) tar over som fungerende leder. Han sier han har stor respekt for beslutningen til Lizette Risgaard, men at det ikke ble det punktum for en lang innsats i fagbevegelsen som hun hadde håpet på.

– Hennes enorme innsats for danske lønnsmottakere kan ingen sette spørsmålstegn ved, sier han.

Annonse
Annonse