JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
AVIS OG MERE TIL: 
Lise Egeland og 
kollegene får både 
avis, kaffe, frukt, 
telefon, pc og en 
årsfest betalt av 
arbeidsgiveren.

AVIS OG MERE TIL: Lise Egeland og kollegene får både avis, kaffe, frukt, telefon, pc og en årsfest betalt av arbeidsgiveren.

Martin Guttormsen Slørdal

Disse godene kan du motta skattefritt av jobben – og disse må du skatte av

Lise Egeland har et av de vanligste frynsegodene man kan ha på jobben: gratis avis. Men det finnes mange andre, både med og uten skatteplikt.29.03.2017
08:01
26.04.2017 16:46

hk-nytt@lomedia.no

Lise Egeland jobber som medierådgiver i Romerikes Blad på Lillestrøm. Hun er avhengig av å følge med i nyhetsbildet i lokalmiljøet for å gjøre jobben sin. Derfor dekker arbeidsgiver utgiftene til aviser. Hun får to gratis aviser, men må betale skatt av dette godet. Reglene er slik at dersom jobben betaler for avisabonnenter, så er ett av abonnementene skattepliktig. Det gjelder uansett hvor mange aviser du får betalt for å få hjem på døra.

– Vi som har vært ansatt her lengst, får Romerikes Blad og en valgfri avis ved siden av. De som har kommet inn i bedriften de senere årene får både papirutgaven og digitalutgaven av vår egen avis, sier hun.

Mediebransjen har hatt en dårlig utvikling de siste årene, med stadig fallende annonsemarked og færre avisabonnenter. Omorganiseringer og nedbemanninger har heldigvis ikke gått ut over de ansattes ekstra goder i stor grad, sier Lise Egeland.

I tillegg til avisene kan de ansatte på hennes arbeidsplass glede seg over gratis kaffe og te, ukentlige leveringer av frukt, gratis telefon og pc, samt en årsfest for hele bedriften.

Her er lista over frynsegoder du kan motta uten at det må betales skatt:

• Om du har mange aviser betalt av arbeidsgiver, er kun ett av abonnementene skattepliktig. Om du betaler et avisabonnement selv, har du helt gratis avis gjennom jobben.

Hjemme-pc er ikke skattepliktig dersom det anses at du har behov for utstyret for å gjøre jobben din.

Bedriftshelsetjeneste er ikke skattepliktig når den brukes til forebygging av helseskader og behandling av yrkesskader. Forebyggende massasje, utført på jobben og av en profesjonell, er også skattefritt. Andre helsefremmende tiltak, som røykeavvenningskurs betalt av jobben, er også skattefritt.

• Billigere mat i en kantine utløser ikke skatt så lenge den ansatte betaler omtrent utgiftene til råvarer. Gratis kaffe, te, juice og frukt er heller ikke skattepliktig.

• Det er en pågående debatt om bilbruk i forbindelse med jobb, men enn så lenge kan arbeidsgivere tilby gratis parkeringsplass for sine ansatte uten at det skal betales skatt.

Julebord regnes som et velferdsgode som ikke er skattepliktig. Det samme gjør turer med jobben, med inntil to overnattinger.

• Rett til å benytte en bedriftshytte er et skattefritt gode, dersom det minimum er ti ansatte som kan bruke hytta.

Personalrabatt på varer som omsettes på jobben utløser ikke skatt så lenge det ikke overstiger det som er normalt privat forbruk.

• Fri uniform eller annet arbeidstøy/vernetøy betalt av arbeidsgiver, er ikke skattepliktig.

• Betalt utdanning kan også være skattefri dersom den gir kompetanse i nåværende jobb. Det er også skattefritt å få dekket utgifter til utdanning i forbindelse med opphør av arbeidsforholdet.

• Dersom jobben betaler medlemskap i treningsstudio, må det betales skatt av beløpet. Men dersom det finnes et trimrom på jobben til fri benyttelse, er det skattefritt. Arbeidsgivers tilskudd til bedriftsidrettslag er også skattefritt.

• Ansatte som reiser en del og derfor har behov for et betalingskort, kan få dekket årsgebyret for kortet uten at det er skattepliktig.

Gaver fra arbeidsgiver til ansatt er i utgangspunktet skattepliktig, men det finnes unntak. Det kan gis gaver til jul, når ansatte fyller runde år, gifter seg, markerer antall år ansatt i bedriften eller går av med pensjon. Alle unntakene har regulerte satser.

Fordel i tillegg til lønn

På de fleste norske arbeidsplasser er det slik som i Romerikes Blad; de ansatte nyter godt av ekstra goder, betalt av arbeidsgiver. På folkemunne kalles det et frynsegode, i ordboka definert som «en fordel arbeidstakere mottar i tillegg til lønn, men ikke i kontante penger».

Det vanligste og billigste for arbeidsgiver er å tilby de ansatte gratis kaffe så mye de orker gjennom arbeidsdagen. Men frynsegoder spenner fra betalt arbeidstøy, kjøregodtgjørelse og tilgjengelig trimrom, til ordninger med lukrative personalrabatter, firmabil og en god pensjonsordning. På fagspråket heter det ikke frynsegoder, men naturalytelser. Noe av dette er skattefritt, annet er skattepliktig. Mer om skattbare goder litt senere.

For om sjefen vil gi deg og kollegene dine et skattefritt gode, står han rimelig fritt til det. I prinsippet kan mye defineres som et velferdsgode, eller et velferdstiltak som ikke skal innom skattemyndighetene. Julebord, fruktlevering og bedriftshelsetjeneste er eksempler på dette. Kravet er at frynsegodet skal tilbys en betydelig gruppe ansatte i bedriften, det skal være rimelig og det skal øke trivsel og samhørighet på arbeidsplassen.

BARE Å FORSYNE SEG: I dag er det epler, men Kim Pettersen og de andre lagerarbeiderne kan også finne mange andre matvarer på gratis-pallen på jobben.

BARE Å FORSYNE SEG: I dag er det epler, men Kim Pettersen og de andre lagerarbeiderne kan også finne mange andre matvarer på gratis-pallen på jobben.

Martin Guttormsen Slørdal

Gratis mat

På Coops sentrallager på Gardermoen, C-log, kan de ansatte av og til få med seg gratis mat hjem. Dette er selvfølgelig skatte­fritt. Ifølge teamleder og HK-medlem, Kim Pettersen, har ordningen kommet i stand fordi bedriften av miljøhensyn ikke vil kaste mat. Selv om C-log er et av Europas mest morderne lagre, hender det seg at «best før»-datoen nærmer deg.

I utgangspunktet prøver de å selge varer med dårlig dato til reduserte priser. De sender også mat til veldedighetsforeningen Matsentralen. Ofte er det varer igjen, og da kan Kim Pettersen og kollegene forsyne seg gratis.

– Da setter vi maten på det vi kaller «Gibort’n», forteller han og peker på en pall borti et hjørne. I dag er den fylt med epler.

Kim Pettersen forteller at de ansatte får beskjed når det er mat på pallen. Han forsøker å fordele likt, slik at ansatte på alle de ulike skiftene skal få muligheten til å få med seg noe hjem.

– På pallen kan det stå alt fra frukt og grønnsaker til kyllingvinger og melkeprodukter. Maten er jo spisbar selv om den snart går ut på dato, sier han.

Les også: I dag er det «kakse-torsdag»

Gunstig og skattepliktig

Mange ordninger er skattefrie for de ansatte, men enkelte, og dyrere, frynsegoder utløser skatteplikt. Dersom frynsegodet er skattepliktig, helt eller delvis, kommer dette på toppen av inntekten. Det vil du se på skatteseddelen også.

Ifølge forbrukernettstedet Smarte Penger, er det tre kategorier skattepliktige frynsegoder:

• Ytelser som blir beskattet fullt ut (for eksempel betalt vaskehjelp).

• Ytelser der overskuddet blir beskattet (for eksempel kjøregodtgjørelse).

• Ytelser som ikke blir beskattet før de kommer til utbetaling (for eksempel pensjonsordninger).

Tidligere var det å ha en tjenestepensjonsordning på jobben et frynsegode, nå er arbeidsgiverne lovpålagt å innføre tjenestepensjonsordning for sine ansatte. Å tilby en ordning utover lovens minstekrav er blitt det nye, og svært verdifulle pensjons-frynsegodet. Et annet gode av høy verdi er å få full lønn under sykdom og permisjon, for dersom du er syk eller i svangerskapspermisjon dekker Folketrygden opptil 6G (drøyt 550.000 kroner). På enkelte arbeidsplasser dekker arbeidsgiver mellomlegget for dem som tjener over dette G-beløpet.

Andre gunstige ordninger kan være barnehagetilskudd, firmabil, betalt utdanning og gruppelivsforsikringer (kollektive forsikringer som kommer til utbetaling ved ulykke, uførhet og død).

Dersom arbeidsgiver dekker for eksempel mobiltelefon, telefon og bredbånd må du betale skatt av denne fordelen på inntil 4.392 kroner. Dette kommer på toppen av annen skattbar inntekt.

Det er svært få av disse frynsegodene du kan kreve, men du kan forhandle dem fram. Fordelen med å avtalefeste ordningene, er at arbeidsgiver ikke kan ta dem fra deg om de vil.

Om det lønner seg å velge frynsegoder framfor lønn i lokale forhandlinger, er dog ikke sikkert. Nettstedet Infotjenester skriver i sin informasjon om frynsegoder at de kan framstå som svært lønnsomme i utgangspunktet, siden man må betale skatt av en lønnsøkning. Men på den andre siden vil ikke skattefrie frynsegoder gi verken pensjonsopptjening eller inngå i sykepengegrunnlaget.

BILLIGE FLYREISER: Unni Aurdal kan kjøpe billige flybilletter og reise dit hun vil, hvis det er plass på flyet.

BILLIGE FLYREISER: Unni Aurdal kan kjøpe billige flybilletter og reise dit hun vil, hvis det er plass på flyet.

Martin Guttormsen Slørdal

Jorda rundt - hvis det er plass

En som er glad for et godt, gammelt gode på arbeidsplassen, er SAS-ansatte og mangeårig HK-tillitsvalgt, Unni Aurdal. Hun og kollegene i flyselskapet har såkalte id-billetter; noe som gir dem mulighet til å kjøpe flybilletter til sterkt rabattert pris. Dette er et gode som de SAS-ansatte setter stor pris på, selv om Unni Aurdal ikke tror at rabatten er så eksklusiv lenger.

– Flyreiser har blitt billig, spesielt billetter til europeiske land. Jeg tror ikke det er så mye å spare på id-billetten i dag, sier hun og trekker fram aberet med ordningen.

– Du må være ganske fleksibel for å kunne benytte deg av id-billetten. Vanlig betalende passasjerer blir selvfølgelig prioritert. Vi med id-billett er de første som blir kastet av flyet hvis det blir overvekt, eller hvis flyet er overbooket. Da må du pent vente på neste fly, sier hun.

HK-veteranen forteller at opprinnelsen til id-billetten var at bakkeansatte i SAS skulle få erfare hvordan det var å fly, samt at de fikk se andre flyplasser og destinasjoner. På den måten kunne de bakkeansatte bruke egne erfaringer i møte med nye passasjerer.

– Id-billetten er ikke en rettighet vi har, men et gode. Men det ville blitt ramaskrik hvis dette godet ble borte, sier Unni Aurdal.

Få også med deg:

• 17 metoder som viser hvordan de kriminelle unngår skatt, utnytter arbeidere og snylter på velferdsordninger

• Statsansatte mistet kjøpekraft i 2016

Frynsegoder

• En fordel arbeidstakere mottar i tillegg til lønn, men ikke i kontante penger.

• På fagspråket, og på din skatteseddel, heter det «naturalytelser».

• Godene er som regel skattepliktige, men det finnes mange unntak (se undersak).

29.03.2017
08:01
26.04.2017 16:46

Frynsegoder

• En fordel arbeidstakere mottar i tillegg til lønn, men ikke i kontante penger.

• På fagspråket, og på din skatteseddel, heter det «naturalytelser».

• Godene er som regel skattepliktige, men det finnes mange unntak (se undersak).
Mest lest

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

Olje- og energiminister Terje Aasland tror at vi ikke kommer til å oppleve dagens strømsituasjon i framtida.

Olje- og energiminister Terje Aasland tror at vi ikke kommer til å oppleve dagens strømsituasjon i framtida.

Martin Guttormsen Slørdal

Aldri mer strømkrise, lover energiminister Aasland

DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.

DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.

Colourbox

Sjefen fekk alle e-postane til den sjukmelde: Det enda med 400.000 kroner i bot

ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.

ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.

André Kjernsli

Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk

SKYLDER PENGER. Christian Myhre (til venstre) og Egil Håberget mener selskapet Fibertec skylder dem mye penger. – Ikke har jeg fått lønn i samsvar med kontrakten, og arbeidstida har mange ganger vært noe annet enn det som står i kontrakten, sier Håberget.

SKYLDER PENGER. Christian Myhre (til venstre) og Egil Håberget mener selskapet Fibertec skylder dem mye penger. – Ikke har jeg fått lønn i samsvar med kontrakten, og arbeidstida har mange ganger vært noe annet enn det som står i kontrakten, sier Håberget.

Knut Viggen

Christian og Egil mener sjefen stjal lønna. Nå har de anmeldt arbeidsgiveren til politiet

PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore  Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.

PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.

Knut Viggen

Ut mot grønn strømavgift: Forbrukerne får lite tilbake

Kommentar

Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.

Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.

Ole Berg-Rusten/NTB

«Hvordan hadde det vært om Listhaug og Solberg styrte nå?»

Sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, er svært skeptisk til Norges Banks rentepolitikk.

Sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, er svært skeptisk til Norges Banks rentepolitikk.

Jan-Erik Østlie

Rentehevingen kan føre til flere arbeidsledige, mener LOs sjeføkonom

HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.

HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.

Colourbox.com

Syk i ferien? Dette kreves for at du får ny ferie med lønn

HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.

HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.

Petter Pettersen

For første gang på 52 år er det streik ved smelteverket i industribygda

En innsatt i Skien fengsel angrep nylig en fengselsbetjent med kokende olje. I etterkant har reaksjonene vært mange.

En innsatt i Skien fengsel angrep nylig en fengselsbetjent med kokende olje. I etterkant har reaksjonene vært mange.

NFF

Overfallet i Skien fengsel: – Uforståelig at en innsatt der får tilgang på kokende olje

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

Øystein Windstad

Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg

22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)

22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Her tas lærerne i LO ut i streik. Se lista over uttaket

Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)

Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

Rapport: Nesten halvparten av butikkansatte som jobber deltid har ikke valgt det selv

Flytoget skal forhandle med Jernbanedirektoratet om deler av persontogtrafikken på Østlandet.

Flytoget skal forhandle med Jernbanedirektoratet om deler av persontogtrafikken på Østlandet.

Flytoget

Vy mister halvparten av togtrafikken på Østlandet

Folk på Østlandet og Vestlandet er mest fornøyd med strømstøtteordningen. (Illustrasjonsfoto)

Folk på Østlandet og Vestlandet er mest fornøyd med strømstøtteordningen. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

1000 personer har blitt spurt om strømstøtta. Se hva folk har svart her

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Egil Brandsøy

Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene

Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim

Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim

Beate Oma Dahle / NTB

Giske går mot regjeringens planer om kraftutbygging

Debatt

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Kai Hovden

«Nei, strøm er ikke vanskelig», skriver Aslak Sira Myhre

NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.

NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.

Ole Palmstrøm

Vi blander jobb og fritid mer etter pandemien: – Svært uheldig


Flere saker