JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
AVIS OG MERE TIL: 
Lise Egeland og 
kollegene får både 
avis, kaffe, frukt, 
telefon, pc og en 
årsfest betalt av 
arbeidsgiveren.

AVIS OG MERE TIL: Lise Egeland og kollegene får både avis, kaffe, frukt, telefon, pc og en årsfest betalt av arbeidsgiveren.

Martin Guttormsen Slørdal

Disse godene kan du motta skattefritt av jobben – og disse må du skatte av

Lise Egeland har et av de vanligste frynsegodene man kan ha på jobben: gratis avis. Men det finnes mange andre, både med og uten skatteplikt.29.03.2017
08:01
26.04.2017 16:46

hk-nytt@lomedia.no

Lise Egeland jobber som medierådgiver i Romerikes Blad på Lillestrøm. Hun er avhengig av å følge med i nyhetsbildet i lokalmiljøet for å gjøre jobben sin. Derfor dekker arbeidsgiver utgiftene til aviser. Hun får to gratis aviser, men må betale skatt av dette godet. Reglene er slik at dersom jobben betaler for avisabonnenter, så er ett av abonnementene skattepliktig. Det gjelder uansett hvor mange aviser du får betalt for å få hjem på døra.

– Vi som har vært ansatt her lengst, får Romerikes Blad og en valgfri avis ved siden av. De som har kommet inn i bedriften de senere årene får både papirutgaven og digitalutgaven av vår egen avis, sier hun.

Mediebransjen har hatt en dårlig utvikling de siste årene, med stadig fallende annonsemarked og færre avisabonnenter. Omorganiseringer og nedbemanninger har heldigvis ikke gått ut over de ansattes ekstra goder i stor grad, sier Lise Egeland.

I tillegg til avisene kan de ansatte på hennes arbeidsplass glede seg over gratis kaffe og te, ukentlige leveringer av frukt, gratis telefon og pc, samt en årsfest for hele bedriften.

Her er lista over frynsegoder du kan motta uten at det må betales skatt:

• Om du har mange aviser betalt av arbeidsgiver, er kun ett av abonnementene skattepliktig. Om du betaler et avisabonnement selv, har du helt gratis avis gjennom jobben.

Hjemme-pc er ikke skattepliktig dersom det anses at du har behov for utstyret for å gjøre jobben din.

Bedriftshelsetjeneste er ikke skattepliktig når den brukes til forebygging av helseskader og behandling av yrkesskader. Forebyggende massasje, utført på jobben og av en profesjonell, er også skattefritt. Andre helsefremmende tiltak, som røykeavvenningskurs betalt av jobben, er også skattefritt.

• Billigere mat i en kantine utløser ikke skatt så lenge den ansatte betaler omtrent utgiftene til råvarer. Gratis kaffe, te, juice og frukt er heller ikke skattepliktig.

• Det er en pågående debatt om bilbruk i forbindelse med jobb, men enn så lenge kan arbeidsgivere tilby gratis parkeringsplass for sine ansatte uten at det skal betales skatt.

Julebord regnes som et velferdsgode som ikke er skattepliktig. Det samme gjør turer med jobben, med inntil to overnattinger.

• Rett til å benytte en bedriftshytte er et skattefritt gode, dersom det minimum er ti ansatte som kan bruke hytta.

Personalrabatt på varer som omsettes på jobben utløser ikke skatt så lenge det ikke overstiger det som er normalt privat forbruk.

• Fri uniform eller annet arbeidstøy/vernetøy betalt av arbeidsgiver, er ikke skattepliktig.

• Betalt utdanning kan også være skattefri dersom den gir kompetanse i nåværende jobb. Det er også skattefritt å få dekket utgifter til utdanning i forbindelse med opphør av arbeidsforholdet.

• Dersom jobben betaler medlemskap i treningsstudio, må det betales skatt av beløpet. Men dersom det finnes et trimrom på jobben til fri benyttelse, er det skattefritt. Arbeidsgivers tilskudd til bedriftsidrettslag er også skattefritt.

• Ansatte som reiser en del og derfor har behov for et betalingskort, kan få dekket årsgebyret for kortet uten at det er skattepliktig.

Gaver fra arbeidsgiver til ansatt er i utgangspunktet skattepliktig, men det finnes unntak. Det kan gis gaver til jul, når ansatte fyller runde år, gifter seg, markerer antall år ansatt i bedriften eller går av med pensjon. Alle unntakene har regulerte satser.

Fordel i tillegg til lønn

På de fleste norske arbeidsplasser er det slik som i Romerikes Blad; de ansatte nyter godt av ekstra goder, betalt av arbeidsgiver. På folkemunne kalles det et frynsegode, i ordboka definert som «en fordel arbeidstakere mottar i tillegg til lønn, men ikke i kontante penger».

Det vanligste og billigste for arbeidsgiver er å tilby de ansatte gratis kaffe så mye de orker gjennom arbeidsdagen. Men frynsegoder spenner fra betalt arbeidstøy, kjøregodtgjørelse og tilgjengelig trimrom, til ordninger med lukrative personalrabatter, firmabil og en god pensjonsordning. På fagspråket heter det ikke frynsegoder, men naturalytelser. Noe av dette er skattefritt, annet er skattepliktig. Mer om skattbare goder litt senere.

For om sjefen vil gi deg og kollegene dine et skattefritt gode, står han rimelig fritt til det. I prinsippet kan mye defineres som et velferdsgode, eller et velferdstiltak som ikke skal innom skattemyndighetene. Julebord, fruktlevering og bedriftshelsetjeneste er eksempler på dette. Kravet er at frynsegodet skal tilbys en betydelig gruppe ansatte i bedriften, det skal være rimelig og det skal øke trivsel og samhørighet på arbeidsplassen.

BARE Å FORSYNE SEG: I dag er det epler, men Kim Pettersen og de andre lagerarbeiderne kan også finne mange andre matvarer på gratis-pallen på jobben.

BARE Å FORSYNE SEG: I dag er det epler, men Kim Pettersen og de andre lagerarbeiderne kan også finne mange andre matvarer på gratis-pallen på jobben.

Martin Guttormsen Slørdal

Gratis mat

På Coops sentrallager på Gardermoen, C-log, kan de ansatte av og til få med seg gratis mat hjem. Dette er selvfølgelig skatte­fritt. Ifølge teamleder og HK-medlem, Kim Pettersen, har ordningen kommet i stand fordi bedriften av miljøhensyn ikke vil kaste mat. Selv om C-log er et av Europas mest morderne lagre, hender det seg at «best før»-datoen nærmer deg.

I utgangspunktet prøver de å selge varer med dårlig dato til reduserte priser. De sender også mat til veldedighetsforeningen Matsentralen. Ofte er det varer igjen, og da kan Kim Pettersen og kollegene forsyne seg gratis.

– Da setter vi maten på det vi kaller «Gibort’n», forteller han og peker på en pall borti et hjørne. I dag er den fylt med epler.

Kim Pettersen forteller at de ansatte får beskjed når det er mat på pallen. Han forsøker å fordele likt, slik at ansatte på alle de ulike skiftene skal få muligheten til å få med seg noe hjem.

– På pallen kan det stå alt fra frukt og grønnsaker til kyllingvinger og melkeprodukter. Maten er jo spisbar selv om den snart går ut på dato, sier han.

Les også: I dag er det «kakse-torsdag»

Gunstig og skattepliktig

Mange ordninger er skattefrie for de ansatte, men enkelte, og dyrere, frynsegoder utløser skatteplikt. Dersom frynsegodet er skattepliktig, helt eller delvis, kommer dette på toppen av inntekten. Det vil du se på skatteseddelen også.

Ifølge forbrukernettstedet Smarte Penger, er det tre kategorier skattepliktige frynsegoder:

• Ytelser som blir beskattet fullt ut (for eksempel betalt vaskehjelp).

• Ytelser der overskuddet blir beskattet (for eksempel kjøregodtgjørelse).

• Ytelser som ikke blir beskattet før de kommer til utbetaling (for eksempel pensjonsordninger).

Tidligere var det å ha en tjenestepensjonsordning på jobben et frynsegode, nå er arbeidsgiverne lovpålagt å innføre tjenestepensjonsordning for sine ansatte. Å tilby en ordning utover lovens minstekrav er blitt det nye, og svært verdifulle pensjons-frynsegodet. Et annet gode av høy verdi er å få full lønn under sykdom og permisjon, for dersom du er syk eller i svangerskapspermisjon dekker Folketrygden opptil 6G (drøyt 550.000 kroner). På enkelte arbeidsplasser dekker arbeidsgiver mellomlegget for dem som tjener over dette G-beløpet.

Andre gunstige ordninger kan være barnehagetilskudd, firmabil, betalt utdanning og gruppelivsforsikringer (kollektive forsikringer som kommer til utbetaling ved ulykke, uførhet og død).

Dersom arbeidsgiver dekker for eksempel mobiltelefon, telefon og bredbånd må du betale skatt av denne fordelen på inntil 4.392 kroner. Dette kommer på toppen av annen skattbar inntekt.

Det er svært få av disse frynsegodene du kan kreve, men du kan forhandle dem fram. Fordelen med å avtalefeste ordningene, er at arbeidsgiver ikke kan ta dem fra deg om de vil.

Om det lønner seg å velge frynsegoder framfor lønn i lokale forhandlinger, er dog ikke sikkert. Nettstedet Infotjenester skriver i sin informasjon om frynsegoder at de kan framstå som svært lønnsomme i utgangspunktet, siden man må betale skatt av en lønnsøkning. Men på den andre siden vil ikke skattefrie frynsegoder gi verken pensjonsopptjening eller inngå i sykepengegrunnlaget.

BILLIGE FLYREISER: Unni Aurdal kan kjøpe billige flybilletter og reise dit hun vil, hvis det er plass på flyet.

BILLIGE FLYREISER: Unni Aurdal kan kjøpe billige flybilletter og reise dit hun vil, hvis det er plass på flyet.

Martin Guttormsen Slørdal

Jorda rundt - hvis det er plass

En som er glad for et godt, gammelt gode på arbeidsplassen, er SAS-ansatte og mangeårig HK-tillitsvalgt, Unni Aurdal. Hun og kollegene i flyselskapet har såkalte id-billetter; noe som gir dem mulighet til å kjøpe flybilletter til sterkt rabattert pris. Dette er et gode som de SAS-ansatte setter stor pris på, selv om Unni Aurdal ikke tror at rabatten er så eksklusiv lenger.

– Flyreiser har blitt billig, spesielt billetter til europeiske land. Jeg tror ikke det er så mye å spare på id-billetten i dag, sier hun og trekker fram aberet med ordningen.

– Du må være ganske fleksibel for å kunne benytte deg av id-billetten. Vanlig betalende passasjerer blir selvfølgelig prioritert. Vi med id-billett er de første som blir kastet av flyet hvis det blir overvekt, eller hvis flyet er overbooket. Da må du pent vente på neste fly, sier hun.

HK-veteranen forteller at opprinnelsen til id-billetten var at bakkeansatte i SAS skulle få erfare hvordan det var å fly, samt at de fikk se andre flyplasser og destinasjoner. På den måten kunne de bakkeansatte bruke egne erfaringer i møte med nye passasjerer.

– Id-billetten er ikke en rettighet vi har, men et gode. Men det ville blitt ramaskrik hvis dette godet ble borte, sier Unni Aurdal.

Få også med deg:

• 17 metoder som viser hvordan de kriminelle unngår skatt, utnytter arbeidere og snylter på velferdsordninger

• Statsansatte mistet kjøpekraft i 2016

Frynsegoder

• En fordel arbeidstakere mottar i tillegg til lønn, men ikke i kontante penger.

• På fagspråket, og på din skatteseddel, heter det «naturalytelser».

• Godene er som regel skattepliktige, men det finnes mange unntak (se undersak).

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
29.03.2017
08:01
26.04.2017 16:46Mest lest

 Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.

Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.

Jan-Erik Østlie

Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge

FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

Roy Ervin Solstad

En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav

ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.

ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.

Privat

Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

Brian Cliff Olguin

Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker

Skjermdump

Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

Kai Hovden

Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

Helge Rønning Birkelund

Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge

Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.

Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.

Mina B. Ræge/Dagsavisen

Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo

KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.

KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.

Ole Palmstrøm

Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

Colourbox.com. Innfelt: fafo.no

13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene

Privat

Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt

Sylvi Listhaug

Sylvi Listhaug

Jan-Erik Østlie

Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Privat

«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid

Debatt

Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.

Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.

Ida Bing

«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Jan-Erik Østlie

– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Anna Granqvist

– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»

Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.

Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.

Tri Nguyen Dinh

Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp

Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat

Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat

Foto: Privat

Live ville hjelpe sine iranske venner og ga dem jobb. Nå skal hun i retten for tredje gang

HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.

HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.

Privat/Lene Svenning

Sjefene sikret seg full lønn under sykdom – nå krever butikkansatte det samme


Flere saker