JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rødt foreslår «faglig skolesekk»:

Fagbevegelsen må på pensum i norsk skole, mener Rødt

Tydelig inspirert av den kulturelle skolesekken og Harald Eia, vil Rødt bruke 20 millioner kroner på en «faglig skolesekk».

Roy Ervin Solstad

helge@lomedia.no

Etter et innspill fra ungdomsorganisasjonen Rød Ungdom har Rødt tatt det inn i sitt alternative budsjettforslag: Partiet har foreslått 20 millioner kroner til det de kaller den «faglige skolesekken», for å få fagbevegelsen «på pensum» som Harald Eia og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen har etterspurt.

Rørt Harald Eia i beste sendetid: Ber folk fagorganisere seg

Ikke nødvendigvis som et eget fag, men for å gi fagbevegelsen innpass i skoleverket.

– Skal vi berge velferden vi er så glad i må folk melde seg inn i fagforbundene, sa Harald Eia til hundretusener av TV-seere i programmet «Sånn er Norge» på NRK.

– «Sånn er Norge» bør være pensum i norsk skole, kommenterte LO-leder Hans-Christian Gabrielsen overfor FriFagbevegelse.

Blant flere tiltak

Den faglige skolesekken er blant flere tiltak for arbeidslivet i Rødts alternative budsjettforslag, som også vil gjøre det mer attraktivt å være medlem av en fagbevegelse med å øke fagforeningsfradrag til 8000 kroner. I dag er summen 3850 kroner.

Nestleder Silje Kjosbakken innrømmer at Harald Eia har inspirert partiet.

– Vi ser stadig oftere at rettighetene til arbeidsfolk blir svekket og høvlet ned av arbeidsgivere og høyresiden. Vi må lære av historien og se hva fagbevegelsen har kjempet fram. Men det er også viktig at ungdom lærer om hva man har krav på og hvorfor det er viktig å være fagorganisert, sier nestleder i Rødt, Silje Kjosbakken til FriFagbevegelse.

Harald Eia ble overrasket over hvor rått og brutalt det norske lønnsoppgjøret er

– Det viktigste er nødvendigvis ikke å komme inn i pensum, men at fagbevegelsens egne folk selv slipper til på skolene for å snakke direkte med ungdommen om de kampene som pågår i arbeidslivet de skal ut i, sier hun.

– Ungdom vet ikke hvilket krav de har, og det kan de lære gjennom en faglig skolesekk, mener Kjosbakken.

Begynte å blogge

Selv oppdaget hun fagbevegelsen gjennom arbeidskampen hun blogget om som «Bryggesjauerfrue».

– Bakgrunnen for at jeg begynte å blogge, var at mediene appellerer mer til oss som forbrukere enn som arbeidstakere når det er arbeidskonflikter eller streik. Målet mitt var å snu opinionen og få fram nettopp hvor viktig fagbevegelsen er for folk, sier Kjosbakken, som nå er ansatt på partikontoret til Rødt som andre nestleder i partiet.

Mye lest: Lærer Christian gikk ned 6.000 kroner i lønn – toppsjefen fikk 114.000 kroner mer

Rødt får støtte fra stortingsrepresentant Solfrid Lerbrekk (SV), som selv var faglig ungdomssekretær for LO i Rogaland da hun ble valgt inn på Stortinget.

– Jeg er helt enig i at fagbevegelsen må inn i skolen på et vis. Det behøver ikke koste mye penger heller, sier hun til FriFagbevegelse.

Lerbrekk har vært på hundrevis av skolebesøk og har på nært hold sett viktigheten av at skoleungdom får kunnskap om det å være organisert.

Annonse

Flere saker

Annonse