JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
HVORFOR ER DET SÅNN? Harald Eia stiller i programserien «Sånn er Norge» spørsmål om hvorfor vi er så rike og like i Norge. Mye ved det norske lønnsoppgjøret overrasket ham, forteller Eia til FriFagbevegelse.

HVORFOR ER DET SÅNN? Harald Eia stiller i programserien «Sånn er Norge» spørsmål om hvorfor vi er så rike og like i Norge. Mye ved det norske lønnsoppgjøret overrasket ham, forteller Eia til FriFagbevegelse.

Ida Bing

TV-serie om det norske lønnsoppgjøret:

Harald Eia ble overrasket over hvor rått og brutalt det norske lønnsoppgjøret er

Harald Eia oppdaget at fagbevegelsen er villig til å la bedrifter gå konkurs i kampen for høyere lønninger. Og at det gavner oss alle.12.02.2020
15:44
13.02.2020 10:46

ida.bing@lomedia.no

Programleder og sosiolog Harald Eia er aktuell med serien «Sånn er Norge» på NRK. Onsdag vises fjerde episode, som er døpt «rik og lik», og handler mye om fagbevegelsens rolle i Likhets-Norge.

– Før jeg startet med programmet trodde jeg at kapitalismen var som en vill hest som galopperer av gårde i full fart. Som et glupsk dyr som spiser ressurser. Og at fagforeningene holder den igjen, og fungerte som en slags bremsekloss for kapitalismen, forteller Eia.

– Men det er ikke riktig bilde. Fagforeningene er gassen.

I fjerde episode undersøker Eia det han lenge har lurt på: Hvorfor vi er så rike i Norge. At svaret skulle handle om lønnsforhandlinger, var overraskende, forteller han.

p

– I Norge har vi klart det nesten ingen land har klart å få til. I stedet for at det er markedet som bestemmer hvor mye folk skal tjene, så er det LO og NHO som undersøker hvor høy lønnsøkning vi kan få, uten at det går utover eksportnæringen.

Fagforening og kapitalisme i tandem

Eia forteller at programserien om «Sånn er Norge» i starten baserte seg på å tørre å stille de dumme spørsmålene. Selv mener han at mange ikke skjønner hvor lite de selv vet om norsk samfunnsøkonomi.

– Hodet vårt er ikke laget for å forstå samfunnsøkonomi. Det er unaturlig for oss. Derfor må vi sette oss på skolebenken for å lære, sier Eia, som selv har hatt økonomiprofessor Kalle Moene ved Universitetet i Oslo som en slags privatlærer i arbeidet med programserien.

– Fagbevegelsen bryr seg ikke om hvordan det går med den stakkars kapitalisten. Slik har vi ofte hørt det. Men jeg ble overrasket over hvor nært fagforeningene er knyttet til kapitalismen, sier Eia.

p

Brutale LO

De sentrale lønnsforhandlingene fører til høyere lønninger generelt, mindre forskjeller, og en rikere næringsvirksomhet, forklarer Eia.

– I lønnsforhandlingene tvinges det fram en sannhet om hvordan det ligger an i Norge. Vi ser at vi tåler tre prosent lønnsøkning i tariffoppgjøret. Men det gjelder ikke alle.

Han legger til:

– Daukjøttet skjæres bort, hardt og brutalt. Og det var helt nytt for meg hvor utrolig gunstig det sentraliserte lønnsoppgjøret er for å holde næringslivet vitalt og intakt.

For det er et solidarisk opplegg som har gjort oss rike, men da er det også noen som ryker, forklarer Eia.

Og den brutaliteten kommer ikke alltid så tydelig fram.

– Jeg tror LO, slik jeg har forstått det, skjuler hvor usentimentalt det er. At man bryr seg litt mindre, og heller velger å knuse noen egg.

– Ved å velge det kollektive?

– Ja, nettopp. En bransje ville kanskje tålt en lønnsøkning på kun ett prosent, men da får heller den møbeleksportforretningen gå konkurs, hvis ikke de klarer å øke lønnen med tre prosent.

Han legger til:

– I det tøffe kapitalistiske markedet vi har laget, takket være samarbeidet mellom LO og NHO, så er det ikke alle som klarer seg. Og det gjør at vi heller står igjen som hypermoderne, mer effektive og konkurranseledende.

p

Et ugjenkjennelig Norge uten fagforeninger

Han er glad i å bruke teorier, og liker å finne et konkret svar til spørsmålene han stiller. Men det er ikke alltid like enkelt når man skal forklare hvorfor Norge har blitt et så rikt land.

Eia snakket med både økonomer, statsvitere, eksperter og reflektert med kolleger, når han skulle lage serien som forklarte Norge på best mulig vis. Men én ting er han imidlertid sikker på: organisering lønner seg.

– Jeg synes lønnsforhandlingene er kjempevanskelige, og nesten glad jeg ikke står i dem selv. Men det er viktig å huske på Norge ville vært helt ugjenkjennelig uten fagforeningene.

Et samfunn uten sterke fagforeninger ville vært en lite vital økonomi preget av mange sterke, familiedrevne selskaper, som man ser mye av lenger sørover i Europa, mener Eia.

– Selvfølgelig ville vi hatt større forskjeller mellom oss. Landet ville vært helt ugjenkjennelig, sier han.

Selv mener han at det er først nå, i en alder av 50 år, at han har forstått hvorfor det lønner seg å være organisert.

– Hvis et firma får frie tøyler, og fagforeningen ikke lenger får noe å si, da går både lønnen og produktiviteten ned. Det har jeg skjønt.

Norske arbeidere har selvbestemmelse

Et annet viktig trekk ved Norge, som kan forklare hvorfor vi har den sterke økonomien, er de få rangsforskjellene i arbeidslivet, fant Eia og kollegene i «Sånn er Norge» ut.

– Samarbeidet mellom ingeniører og industriarbeidere for eksempel, det går lynkjapt. Man løser problemene fort.

I Norge venter vi ikke til hovedingeniøren er tilbake hvis det dukker opp et problem.

– Pokker heller, så var han ikke på kontoret før på mandag, nei da får problemene vente og produksjonen stoppe opp. Eia dramatiserer og legger på en passende komisk dialekt for å forklare samtalen mellom den fiktive utenlandske arbeideren og sjefen.

p

– Norske arbeidere derimot, løser problemer som tyske ingeniører må ta seg av.

– For de har mer makt?

– Ja, selvbestemmelsen står så sterkt. Det synlige uttrykket er at vi sitter på samme bord i kantinen, men det går også på selve produksjonen, at det er lite rang og hierarki.

Og det kommer ikke av den norske kulturen. Det har kommet som en bieffekt av arbeidstakernes posisjon, og at den er så sterk, forklarer Eia.

– Man har sett at det lønner seg.

Skumle krefter under overflaten

Kollektive forhandlinger uten voldsomme interessekonflikter har lagt til rette for en rik og konkurransedyktig norsk økonomi. Det er Eia tydelig på. Men en sterk tradisjon for fagforeninger og organisering kan også være dramatisk.

– Det som skjer når fagforeningene står så sterkt i Norge, det er at vi glemmer at det er motsetninger mellom dine interesser og interessene til sjefen, sier Eia.

Jo da, sjefen vil at du skal trives. Men først og fremst tenker sjefen på om det er lønnsomt å ansette deg.

p

– Det har kanskje blitt ubetydelig for oss, og vi kan ta for gitt at foreningene er der. Men i det øyeblikket man slipper opp, så vil interessemotsetningene bli mer tydelige.

Eia bruker noen eksempler: Hvis kvinners rettigheter svekkes, er han sikker på at menn vil bevege seg mer i retning av 50-tallets kjønnsroller. Og hadde det ikke vært habilitetsregler, så er det mange som hadde tenkt at de ikke burde ansette ektefellen sin, men endt opp med å gjøre det likevel.

– Tendensene til å dominere andre vil til slutt få overtaket. Derfor tror jeg tydeliggjøringen av at du og firmaet ditt har ulike ting de er opptatt av, er viktig å huske på.

– Vi må heller vise fram de sakene fra arbeidslivet der det begynner å glippe. Hvis vi klarer å forklare hva som kan skje uten fagforeningene, uten å være så moraliserende, så tror jeg flere vil engasjere seg, sier han.

– For meg har det vært viktig å vise at det norske samfunnet virker udramatisk, men under overflaten ligger det krefter som når som helst kan vekkes til live.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
12.02.2020
15:44
13.02.2020 10:46Mest lest

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Jærbladet

Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Erlend Angelo

Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

Roy Ervin Solstad

Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Idun Teeuwen

Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.

Jan-Erik Østlie

Utenlandske arbeidstakere får kompensasjonsordning


Flere saker