JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagskole-kurs i smittevern ble overbooket: – Et sug etter fersk kunnskap om smitte

LO Viken og Oslo ønsket seg et Fagskole-kurs om smittevern. Deltakelsen ble så stor at man nesten ikke trodde det var sant.
Rina Mariann Hansen er overveldet av responsen for Fagskolens smittevernkurs.

Rina Mariann Hansen er overveldet av responsen for Fagskolens smittevernkurs.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Mer enn 200 var påmeldt da Fagskolen inviterte til to digitale kurs i smittevern for verneombud og virksomhetsledere. Byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester i Oslo, Rina Mariann Hansen (Ap) er overveldet over interessen.

– Vi tenkte at dette kunne være et kurs som ville ha stor interesse. Men dette overgikk alle forventninger, sier Rina Mariann Hansen til FriFagbevegelse.

Nå er det allerede satt opp nye kurs for å fange opp den voldsomme interessen.

Leder for Nasjonalt Fagskoleråd, Arvid Ellingsen, tror nesten det ikke er sant.

– Dette viser at det er behov for dette. Det gledelige er også at dette er et ekte trepartssamarbeid som LO tok initiativet til. Det viser at det nytter når man kommer med tilbud som treffer og samtidig er forankret hos partene i arbeidslivet. De vet hvor skoen trykker, sier Arvid Ellingsen til FriFagbevegelse.

Debatt: «Jeg håper renholdere heves opp fra lavtlønnsyrke etter denne pandemien», skriver Felicia

Trenger ny kunnskap

Region-nestleder i LO Viken og Oslo, Torbjørn Ness, er derimot ikke overrasket over den store responsen.

– Vi vet det er et virkelig sug etter økt kunnskap om smittevern. Vi er i en krise. I en krise leter vi etter de riktige løsningene. For å klare det må vi ha kunnskap, sier Torbjørn Ness til FriFagbevegelse.

Bare i Oslo er det 95 000 virksomheter med verneombud. Snart har 8 000 av de mer enn 10 ansatte.

– De som har vært på disse kursene de siste årene vet at smittevern ikke akkurat har ligget høyt på lista over læremålene. Og tusenvis av verneombud har gått kurset for mange år siden, sier han.

– Kompetansen skal være relevant og treffende. Det er ikke store midler som skal til for å få på plass økt kunnskap hos verneombudene. Det kan vi ha god nytte av for å holde folk i jobb, mener Torbjørn Ness.

Mye lest: Flere renholdere av utenlandsk opprinnelse har fått for lite lønn. Thongla fikk etterbetalt 377.000 kroner

Viktig for politiske ledere

Rina Mariann Hansen mener det er kjempefint at så mange ønsker kunnskap om dette.

– Jeg tenker at dette er et kurs også vi som politiske ledere burde gå gjennom for å minne oss om grunnleggende ting som smittevern og renhold, sier hun.

Kurset kom i stand gjennom et kompetanseforum mellom LO i Viken og Oslo samt byrådet.

– Det er viktig for oss å reagere når det kommer så konkrete forslag fra LO fordi deres ønsker er basert på behovene fagbevegelsen ser er viktig på arbeidsplassene. Vi traff tydeligvis et slikt behov. Det var lurt av oss og ta innspillet på alvor, sier Rina Mariann Hansen.

Kurset finansieres gjennom kompetansemidler som Oslo fylkeskommune besitter.

Mye delt: Elises jobb blir ikke lenger tatt for gitt: Nå er hun kåret til årets renholder

Stor Oslo-ledighet

Oslo opplever en enorm ledighetskrise. 38 245 personer er registrert som helt eller delvis ledige i Oslo per 2. februar 2021.

Det er et antall som matcher samtlige innbyggere i en middels stor norsk by.

Hotell- og restaurantbransjen er hardest rammet. Den siste tiden har også kjøpesenter og varehus vært nødt til å stenge dørene. Det har ytterligere forsterket den negative trenden.

Rina Mariann Hansen påpeker at det er viktig å ha fokus på den massive ledigheten. Likevel er HMS-arbeidet viktig også nå, og i særdeleshet når arbeidsplassene skal gjenåpnes.

– Det er liten tvil om at smittevern og renhold vil være viktigere enn noensinne når vi har lagt pandemien bak oss, mener byråden.

Kurset, som nå blir arrangert digitalt over to kvelder, har Fagskolen i Oslo utviklet nettopp i samarbeid med LO og NHO. Det er et splitter nytt kurs i smittevern for verneombud og ledere med spesielt ansvar for HMS. Deres oppgave er å ivareta arbeidstakernes interesser i saker som angår arbeidsmiljøet. Kurset er gratis.

Målet er å gi kursdeltakerne basiskunnskaper om smittevern slik at de er i stand til å foreta en generell kartlegging og risikovurdering på egen arbeidsplass. Kandidatene skal deretter kunne utarbeide en smittevernplan i tråd med Arbeidstilsynets retningslinjer i samarbeid med ledere og andre på arbeidsplassen.

Annonse
Annonse