JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortingsvalget 2021

Fengselsbetjent Farukh Qureshi (34) er faglig toppkandidat på Aps Oslo-liste for stortingsvalget

Arbeiderpartiet trenger LO-stemmer i hovedstaden. Det er det Farukh Qureshi (34) som skal sørge for.
Farukh Qureshi (34) tror LOs medlemmer kan bli en joker i stortingsvalget.

Farukh Qureshi (34) tror LOs medlemmer kan bli en joker i stortingsvalget.

Eirik Dahl Viggen

helge@lomedia.no

En samlet fagbevegelse i Oslo stiller seg bak Farukh Qureshi som faglig toppkandidat ved stortingsvalget for Arbeiderpartiet i Oslo. Hvilken plass har de ikke sagt noe om. Men målsettingen er helt klar. Det må gi fast stortingsplass.

– De siste valgene har vi dessverre mistet oppslutning blant LO-medlemmer. Farukh vil være en glimrende kandidat for hele fagbevegelsen. Han nyter både tillit og respekt på tvers av sektorer, sier leder Linn Andersen i Fagbevegelsens arbeiderpartilag i en pressemelding.

Stor omstilling

Farukh Qureshi (34) jobber som fengselsbetjent. Han har siden 2014 vært leder og tillitsvalgt for Oslo fengselsfunksjonærers forening og ledet foreningen gjennom den største omstillingen på lokalt nivå i kriminalomsorgen.

I tillegg til sitt lokalpolitiske virke, har han også opparbeidet seg god kunnskap om viktige arbeidslivsspørsmål. Han har også erfart hvor viktig et organisert arbeidsliv med sterke parter lokalt og et godt trepartssamarbeid er for å skape et bedre arbeidsliv.

I 2019 ble Farukh valgt inn i Oslo bystyre.

– Pandemien har bekreftet viktigheten av en sterk offentlig sektor og velferdsstat. Vi står ovenfor store oppgaver, hvor den økende arbeidsledigheten, trusselen mot klima og miljø og økte forskjeller er de store sakene. Vi må sørge for at vanlige lønnsmottakere har gode arbeids- og lønnsvilkår. Utsatte bransjer, der vi vet det forekommer arbeidslivskriminalitet må vi til livs, sier Farukh Qureshi til FriFagbevegelse, som jobber for å stoppe ostehøvelkuttene.

– Min store frykt er at ledigheten vil vedvare og at folk må fire på sine krav for å komme seg ut i arbeidslivet igjen. Det er bare å se på kampanjen til Fellesforbundet og HK om bilvaskbransjen for å se hvor viktig det er å ta grep for å få ordnede forhold i arbeidslivet, mener han.

Les også: Skurkene i bilvaskmarkedet skal vekk. Se hvordan

Kan bli joker

Han tror LO-velgerne kan bli en joker i valgkampen neste år.

– Vi trenger politikere som representerer de praktiske siden av den norske modellen. Det får vi med faglig politiske kandidater.

Selv mener han det er viktig at fagbevegelsen er representert på lista.

– Oppslutningen til partiet blant LO-medlemmer har gått ned. For å fange opp disse, må grasrota og fagligpolitiske kandidater være med, sier han til FriFagbevegelse.

Farukh er ikke opptatt av hvilken plass han kan få.

– Vi må for all del unngå personfokusering. Det er viktigere for oss å løfte fram den fagligpolitiske fanen, sier han.

Det var rosemarkeringen og talen til Jens Stoltenberg etter 22. juli i 2011 som gjorde at han ble politisk «frelst».

– Jeg hadde et samfunnsengasjement før det også. Det handler først og fremst om de grunnleggende verdier og historien om det Norge vi kjenner i dag. Hvordan arbeiderbevegelsen har bygget opp landet og løftet hele samfunnet etter andre verdenskrig. Da så jeg at man må engasjere seg, sier Farukh Qureshi.

Han er ydmyk og føler seg beæret over at en samlet fagbevegelse vil ha han høyt på lista.

– Det er viktig for Oslo at vi viser gjennom handling at det fagligpolitiske arbeidet verdsettes. Da må det gjenspeile seg på stortingslista. mener Farukh.

Les også: Skal de fem partiene på venstresida samarbeide mer? Slik svarer forbundsledere

Kamp om plassene

Det blir imidlertid trangt og kamp om plassene på Oslo-lista. I dag har Oslo Arbeiderparti fem representanter, men målinger viser at den siste plassen kan henge i en tynn tråd.

Jonas Gahr Støre vil selvfølgelig toppe lista.

Marianne Marthinsen, som i dag har andreplassen, går ut av politikken.

Det skal være kvinner på andre- og fjerdeplass på lista. Siri Gåsemyr Staalesen møter på Stortinget i dag, og får høyst sannsynlig en av de to kvinneplassene. Men hun kan også bli utfordret av Oslos varaordfører, Kamzy Gunaratnam og første vararepresentant til Stortinget i dag, Zaineb Al-Samarai.

Jan Bøhler har tredjeplassen i dag. Han har både sagt at han gir seg på Stortinget, men senere også åpnet døren igjen.

Espen Barth Eide har den utsatte femteplassen. Han har ikke gitt beskjed til nominasjonskomiteen om han fortsetter eller ikke. Men han bekrefter overfor FriFagbevegelse at han har tatt en beslutning i så måte. Stiller han, kan han rykke opp til pallplass på lista.

Et usikkerhetsmoment er også om Oslo Aps leder, Frode Jacobsen, bestemmer seg for å gå for stortingsplass. I dag er han gruppeleder i bystyret.

Dermed kan femteplassen bli den øverste plassen fagbevegelsen kan oppnå.

I dag er Inger Helene Vaaten på åttende plass fagbevegelsens øverste kandidat. Hun representerer Fagbevegelsens Arbeiderlag.

Tone Tellevik Dahl leder nominasjonskomiteen i Oslo Arbeiderparti.

Les også: Det «går en faen» i Farukh (33) når han blir sjikanert i kommentarfeltene

Warning
Annonse
Annonse