JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hans Ole Rian i Creo reagerer på Frps alternative budsjett

Frp kutter kraftig: Vil omtrent legge ned hele det norske kulturlivet, mener forbundsleder

Fremskrittspartiet «tar» fire milliarder kroner fra budsjettpostene til kultursektoren for å kutte avgifter. Det skaper store reaksjoner.
Hans Ole Rian mener Frp i realiteten legger det profesjonelle norske kulturlivet dødt.

Hans Ole Rian mener Frp i realiteten legger det profesjonelle norske kulturlivet dødt.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

I Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett for 2021 går det hardt ut over kulturlivet.

Verst rammer det to instanser: Fremskrittspartiet vil bevilge to milliarder kroner mindre enn regjeringen til NRK. Det tilsvarer en tredjedel av budsjettet. Og Operaen skal få 350 millioner kroner mindre i bevilgninger.

I tillegg til at kulturstipendene tas vekk, noe som tilsvarer over 300 millioner kroner.

Forbundsleder i Creo – forbundet for kunst og kultur, Hans Ole Rian, tror knapt det er sant.

– Dette vil ikke Frp være i nærheten av å få flertall for i Stortinget. Regjeringen vil heller ikke være med på en slik politikk. Dette er omtrent som å legge ned hele det norske profesjonelle kulturlivet, sier Hans Ole Rian til FriFagbevegelse.

Rødt farenivå for Kultur-Norge: – Regjeringen avvikler en koronaordning som fungerer, mener Creo

Finansiere seg selv

Forbundslederen mener det er åpenbart at Frp vil at all kultur skal finansiere seg selv.

– Hvis Operaen mister 350 millioner kroner, vil det bare være de aller, aller rikeste i landet som har råd til å gå i Operaen og på konserter. Da vil vi få et sponsordrevet, amerikansk kulturliv. Det er det ingen tradisjon for på denne siden av Atlanteren, sier Rian.

– Det er omtrent det samme som å legge ned Operaen som en institusjon, legger han til.

I utkastet til alternativt budsjett begrunnes kuttene med at kulturen skal gjøres mer publikumsrettet. Det skal skjer gjennom store kutt i overføring til kultur som hovedsakelig er finansiert av det offentlige, slik som mye av det som støttes av kulturfondet, og store tungdrevne institusjoner som Operaen.

Eli Kristin Hanssveen, kjent både som deltaker og dommer i NRK-satsingen «Stjernekamp», er tillitsvalgt for solistene i Den Norske Opera gjennom lektorlaget. Hun mener et slikt kutt i Operaen vil være katastrofalt.

– Vi er som alle andre, inne i en kritisk periode på grunn av covid-19, men likevel prøver vi å oppfylle vårt samfunnsoppdrag og nå ut til publikum. Vi prøver så godt vi kan å holde hjulene i gang. Med 350 millioner kroner minus sier det seg selv hvordan det vil gå, sier Eli Kristin Hanssveen til FriFagbevegelse.

– Kutt i denne klassen er stikk i strid med norsk kulturpolitikk gjennom de siste hundre år. Operaen er til for alle. Vi opplever for eksempel stadig å få et yngre publikum, sier hun.

– Verdiskapning er ikke bare excel-ark og tall. Uten kultur vil vi være en fattig nasjon, mener Eli Kristin Hansveen.

Arbeiderpartiets alternative budsjett: – Maritim sektor skal ta oss inn fremtiden. Nå forvitrer den helt, sier Ap-politiker

– Symbolpolitikk

Hans Ole Rian mener dette er kuttforslagene er mer symbolpolitikk enn realiserbart.

– Frp prøver her å markere seg som et folkelig parti. Men de glemmer at folk flest ønsker et rikt og levende kulturliv, mener Rian.

Hvis NRK mister en tredjedel av sine inntekter, mener Rian rikskringkasteren er ferdig som allmennkringkaster.

– Du kan ikke drive NRK som i dag hvis du tar bort to milliarder. Da vil du bare få kommersialiserte mainstream program og de mer spesielle kanalene vil kuttes. Samtidig vil det tvinge fram reklame eller sponsorstøtte i en langt større grad enn i dag, mener han.

Han legger imidlertid til at han synes det er veldig bra at Frp åpner for forlengelse av kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende.

Les også: Permitterte Magne jubler over regjeringens snuoperasjon: – Betyr mye for meg og min familie

Kutter pressestøtten

I tillegg til å ta 2 milliarder fra NRK, vil Frp redusere mediestøtten med 200 millioner kroner. Slik begrunner Silje Hjemdal og Frp årsaken til det:

– En fri og uavhengig presse er en forutsetning for demokratiet, ytringsfriheten og rettsstaten. Det må være derfor være et mål at pressen er fri fra økonomisk bidrag fra staten, og derfor kutter vi i pressestøtten til aviser.

– NRK, og de såkalt meningsbærende avisene, bør ikke finansieres av skattebetalerne. De bør forholde seg til den samme konkurransesituasjonen som andre mediehus, sier Silje Hjemdal til FriFagbevegelse.

Aktuelt: Frp sier tvert nei til karbonfangst og -lagring: – For sent å snu nå, sier to store LO-forbund

– Folks skattepenger

Frp-politikeren viser til at NRK har rundt 50 prosent flere ansatte enn statskanalene SVT og DR i Sverige og Danmark.

– Dette er folks skattepenger, og det skal man ha stor respekt for. Det er mye som skal prioriteres i et velferdssamfunn. Over seks milliarder kroner til NRK bør ikke være en av dem, mener hun.

Frp-politikeren forklarer at partiet først og fremst prioriterer kultur for barn og unge.

– Voksne kan i en større grad betale for egne kulturopplevelser. Vi styrker vedlikeholdet av kirker betraktelig og ikke minst gir vi et løft til kystkulturen, sier hun.

– Frp er også sterke forsvarere av gaveforsterkningsordningen og vil gi honnør til alle dem som bidrar til lokalt og nasjonalt kulturliv gjennom private bidrag, sier Silje Hjemdal.

Frp vil blant annet ta 110 millioner fra filmfondet, men vil styrke insentivordningen for å få utenlandske filmproduksjoner til Norge, noe som vil gi store økonomiske ringvirkninger.

430 millioner kroner tas fra Kulturfondet, og 135 millioner kroner fra litteraturhus, kunstscener og kompanier.

Kunstnerstipendene skal barberes med 313,5 millioner kroner, Dansens Hus med 27 millioner, Carte Blanche 14 millioner, og Nobels Fredssenter mister nesten 17 millioner kroner.

Fremskrittspartiet startet allerede mandag forhandlinger med regjeringen om en enighet om statsbudsjettet for neste år.

Hva er et statsbudsjett?

Warning
Annonse
Annonse