JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnstilskuddsordningen:

Gladmelding til permitterte: Regjeringen betaler for at de skal komme tilbake i jobb

Regjeringen gjeninnfører lønnstilskuddsordningen for bedrifter som tar permitterte tilbake i jobb. – Krisen er ikke over. Derfor er dette viktig, mener LO-lederen.
Finansminister Jan Tore Sanner (t.v.) vil forlenge perioden med lønnstilskudd. Det er LO-leder Hans-Christian Gabrielsen glad for.

Finansminister Jan Tore Sanner (t.v.) vil forlenge perioden med lønnstilskudd. Det er LO-leder Hans-Christian Gabrielsen glad for.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

Den opprinnelige lønnstilskuddsordningen ble annonsert 29. mai, som en midlertidig ordning med tilskudd til bedrifter som tok ansatte tilbake fra permittering.

Nå har regjeringen etter det FriFagbevegelse erfarer besluttet at ordningen som gjaldt for juli og august skal innføres en gang til, denne gang for perioden oktober, november og desember.

Lønnstilskudd: Gabrielsen glad for at regjeringen lyttet til LO

– Ordningen har fungert

– Denne krisen er langt fra over. Vi har fortsatt over 200 000 permitterte og arbeidsledige. Lønnstilskudd har vært viktig for å sikre tryggheten og inntekten til både arbeidsfolk og bedriftene, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.

Ordningen kom på plass etter initiativ og påtrykk fra nettopp LO. Gabrielsen er derfor fornøyd med at regjeringen nå åpner for tre nye måneder.

LO ble hørt: Bedrifter som tar permitterte tilbake i jobb skal få lønnstilskudd

– Jeg er glad for at ordningen utvides. Det viktigste nå er å få de arbeidsledige og permitterte tilbake i jobb. Denne ordningen kan bidra til å få de permitterte raskere tilbake i jobb.

Antall permitterte har avtatt, men nivået er fortsatt høyt. Formålet med en ny runde av ordningen er å få permitterte raskere tilbake i jobb for å unngå at ledigheten forblir på et høyt nivå.

Ordningen treffer svært mange permitterte, særlig i service- og tjenestenæringene. Men den treffer ikke alle næringer like godt. Det vil fortsatt være behov for andre tiltak i industrien og reiselivsbransjen, mener LO-lederen.

Les også: LO-lederen krever lønnstilskudd for å få permitterte raskere tilbake i jobb

Tre måneder

For å søke om tilskudd for oktober, november eller desember må den ansatte være helt eller delvis permittert per 31. august 2020, og tilbake i arbeid innen starten av den måneden det søkes om tilskudd for.

Utvidelsen med en ny periode i oktober, november og desember innebærer at det ikke blir støtte for september.

Bedriftene kan nå få støtte for 3 måneder, maksimalt 45 000 kroner, mot maksimalt 30 000 kroner i den første runden. Utover dette er vilkårene for den nye runden med lønnstilskudd uendret fra den første runden.

Tilbakeblikk: Et halvt år med korona – Slik preget tiltakene Norge

Da lønnsstøtteordningen først ble lansert den 29. mai var det om lag 217 000 personer helt eller delvis permitterte.

Statistikk over arbeidsledige tilsier at antallet helt eller delvis permitterte ble redusert med i overkant av 100 000 personer fra ordningen ble annonsert 28. mai til 31. juli.

I løpet av august ble antallet permitterte redusert med ytterligere i underkant av 20 000 personer. Informasjon fra skatteetaten viser at om lag 15 000 bedrifter tok permitterte tilbake i perioden.

Den registrerte ledigheten avtar, men er fortsatt på et historisk høyt nivå. Per 8. september er det registrert totalt 81 500 permitterte. Det tilsvarer 2,9 prosent av arbeidsstyrken.

Annonse
Annonse