FORNØYD: Et lønnstilskudd gjør at flere permitterte kan komme tilbake til jobb raskere med full lønn, sier Hans-Christian Gabrielsen
Eirik Dahl Viggen
Enstemmig vedtak i Stortinget
LO ble hørt: Bedrifter som tar permitterte tilbake i jobb skal få lønnstilskudd
1. mai foreslo LO lønnstilskudd til bedrifter som tar permitterte inn igjen. Nå er forslaget vedtatt på Stortinget.
helge@lomedia.no
Forslaget er en blanding av LOs forslag, innspill fra NHO og ekspertutvalget som ledes av Steinar Holden. Men hovedlinjene i ordningen ligger i forhold til LOs forslag.
En bedrift som tar inn en permittert, kan maksimalt få 15.000 kroner for hver måned i juli og august ved minst 30 prosent omsetningssvikt.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen synes det er bra at stortingsflertallet har lyttet til LO og vrir statens utgifter fra å betale for passivitet gjennom dagpenger til å betale for å være tilbake på jobb.
– Et lønnstilskudd gjør at flere permitterte kan komme tilbake til jobb raskere med full lønn, sier Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.
Etterlyser tiltak mot masseoppsigelser
LO-lederen etterlyser nå flere avgjørende tiltak for å hindre masseoppsigelser i flere bransjer.
– Det haster nå å få utvidet permitteringsperioden fra 26 til 52 uker. Regjeringens «vent å se-holdning» er farlig defensiv. Vi får daglige rapporter fra tillitsvalgte og bedrifter om at risikoen for masseoppsigelser er stor, dersom ikke dette kommer på plass. Jeg setter derfor min lit til at stortingsflertallet gjør det som må gjøres for å hindre et ras av oppsigelser i en rekke bransjer. Vi må gjøre alt for å få de over 300 000 permitterte og arbeidsledige tilbake i jobb. Hvis ledigheten biter seg fast vil det ta lang tid før arbeidsmarkedet blir friskmeldt, sier Hans-Christian Gabrielsen.
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kom ikke med noen nye signaler om dette da han gjestet Stortinget tirsdag. Han er enig både med Tekna, som advarer mot en lengre permitteringslengde, og med LO og NHO som ber om 52 uker.
Les også: Regjeringen nekter å utvide permitteringslengden. NHO-sjefen frykter det får store konsekvenser
Bred enighet om lønnstilskudd
Det var bred enighet om vedtaket i Stortinget. Uenigheten gikk, nærmest som vanlig i korona-pakkene, om det skal stilles krav til bedriftene som mottar støtte.
– Arbeiderpartiet er godt fornøyd med at det kommer et lønnstilskudd nå. Vi er i gang med å vri krisehjelpen fra akutt hjelp til aktivitetsfremmende tiltak. Vi må feste blikket framover. Det er en erfaring fra finanskrisen at useriøse aktører styrker sin posisjon på bekostning av de useriøse. Det må vi for all del unngå etter denne krisen. Vi må fremme politikk for et seriøst arbeidsliv. Det opplever jeg at regjeringen ikke er like opptatt av, sier Eigil Knutsen til FriFagbevegelse.
Ekstra-forslag fra Ap
– Det er tverrpolitisk støtte til de fleste tiltakene. Men krisen rammer skjevt. Vi mener det må legges begrensning på både utbytte, bonuser, lederlønninger og styrehonorar i 2020 og 2021. sa Eigil Knutsen (Ap) i debatten.
– Vi ønsker å avgrense dette også på utleie av arbeidskraft. Målet er å få inn ansatte som er permitterte. Problemet oppstår når man har utleie av arbeidskraft. Senker man prisen på de man leier ut, kan det gjøre innleie mer attraktivt enn før, sier Eigil Knutsen til FriFagbevegelse.
Han mener også at det må settes betingelser i forhold til rettskraftig dommer mot seg i forhold til arbeidslivskriminalitet og sosial dumping.
Men disse ekstra forslagene fikk ikke flertall.
Mest lest
ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.
Brian Cliff Olguin
Lars ble tilbudt 100.000 kroner i bonus, men sa nei. Han angrer ikke
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
HELSEPLAGER: Etter å ha operert begge tomlene, er Hege Sundsetviks gripeevne redusert.
André Kjernsli
Hege (54) tapte tusener i feriepenger som sykmeldt
KUNDERÅDGIVER: Sandra Tamnes har gått fra verkstedet til kontorpulten. Hun får gode råd fra avdelingssjef Steffen Grafsrønningen (bak).
Sandra (22) hjelper bilkunder: – Det er flest kvinner som er skeptiske
Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført
Nanna Aanes Wolden
Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
MEKLING: Ved midnatt 23, mai går fristen for meklinga i statsoppgjøret ut. Dermed kan det være streik i staten fra morgenen etter.
Jan-Erik Østlie
Her kan det bli streik i staten om to uker
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
Hele Finnmark ville blitt rammet av busstreik dersom partene ikke hadde blitt enige i mekling, men nå kan bussene som her i Hammerfest fortsette å kjøre som før.
Roy Ervin Solstad
Ingen busstreik: Her er den nye lønna for bussjåførene
– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.
Helge Rønning Birkelund
Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder
Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.
Tri Nguyen Dinh
Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.
Guro Gulstuen Nordhagen
Ukrainske flyktninger havner i kriminelle nettverk når de skal skaffe seg jobb, frykter politiet
IKKE BARE OVERLEVE: – For å tørre å satse på musikken, og skape vår egen arbeidsplass, må vi få bedre tilgang til velferdsgodene i Folketrygden. Vi må kunne tenke på andre ting enn å overleve, nemlig å leve, sier musiker, sanger og lærer Hans Martin Austestad.
Yngvil Mortensen
Musiker Hans Martin fikk en uventet melding fra ledelsen - mistet inntekt og trygghet
Kommentar
Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.
Leif Martin Kirknes
«Det er på høy tid å forbedre ordningen med bostøtte»
Kommentar
Frontfagsforhandlingene gir en retning som bidrar til å holde prisveksten nede og lønningene oppe., skriver Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
«Vi øker lønna mest til de som har minst», skriver Jørn Eggum
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo