JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidstilsynet

Hadia Tajik lover flere kontroller i rengjøringsbransjen

Arbeidstilsynet har nesten ikke utført fysiske kontroller i renhold de siste tre årene. Nå vil arbeidsministeren at tilsynet blir synlige i arbeidslivet.
20 millioner kroner i ekstrabevilgning skal hjelpe Arbeidstilsynet til å gjenomføre flere kontroller i renholdsbransjen, mener arbeidsminsiter Hadia Tajik.

20 millioner kroner i ekstrabevilgning skal hjelpe Arbeidstilsynet til å gjenomføre flere kontroller i renholdsbransjen, mener arbeidsminsiter Hadia Tajik.

Jan-Erik Østlie

torgny@lomedia.no

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik vil få fart på Arbeidstilsynets kontroller med renholdsbransjen. Regjeringen foreslo å øke bevilgningene med 20 millioner kroner i forhold til forslaget fra Solberg-regjeringen, en del av dette skal gå til flere tilsyn i renholdsbransjen.

Katastrofe

11. januar skrev FriFagbevegelse at Arbeidstilsynet bare har gjennomført ett fysisk tilsyn med renholdsbransjen de tre siste årene.

– Dette er en katastrofe. Kom dere ut, var Brede Edvardsen, nestleder i Arbeidsmandsforbundet, sin klare oppfordring til Arbeidstilsynet. 

Tallene Edvardsen kommentert var at Arbeidstilsynet i 2018 gjennomførte 549 tilsyn i renholdsbransjen. I 2019 ble det gjennomført 163 postale tilsyn, i 2020 430 og i 2021 119 tilsyn. Bare et tilsyn i de åra var et fysisk tilsyn. De andre tilsynene var tilsyn gjennomført per e-post.

11. januar intervjuet FriFagbevegelse nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund om Arbeidstilsynets manglende kontroller av renholdsbransjen.

11. januar intervjuet FriFagbevegelse nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund om Arbeidstilsynets manglende kontroller av renholdsbransjen.

Torgny Hasås

Viktig med kontroller

Da arbeidsministeren var med å presentere Norgesmodellen for seriøse offentlige anskaffelser i midten av januar, trakk hun fram to bransjer som en skal starte med. Det er byggebransjen og renholdsbransjen. Ved den anledningen la Tajik stor vekt på at det er viktig med kontroll.

Norgesmodellen er en innskjerping av reglene for offentlige anskaffelser for å forhindre at arbeidslivskriminalitet og sosial dumping.

– Hvordan henger det sammen at Arbeidstilsynet har så lav kontrollvirksomhet i renholdsbransjen, mens du legger så stort vekt på kontroll av nettopp denne bransjen?

– Vi mener at det er viktig å styrke kontrollen i forbindelse med offentlige anskaffelser slik som vi foreslår i Norgesmodellen, svarer Tajik. Hun viser også til at Støre-regjeringa har gitt Arbeidstilsynet 20 millioner mer i driftsmidler for 2022, enn det høyreregjeringa hadde foreslått. 20 millioner kroner mer enn utligner ABE-kuttene Solberg-regjeringa hadde foreslått for Arbeidstilsynet i 2022.

Bakgrunn: Nå starter regjeringen arbeidet med Norgesmodellen

Verdiløst

– Jeg er opptatt av at Arbeidstilsynet skal være synlig til stede i arbeidslivet. Det har vært for lite kontroll under pandemien. Det sier seg selv at hvis man har regler som ikke blir kontrollert, da har man heller ikke sikret etterlevelsen av de reglene. Da blir stadig nye regler ganske verdiløst, slår hun fast.

I tildelingsbrevet som er Arbeids- og inkluderingsdepartementets instruks til Arbeidstilsynet heter det at «Arbeidstilsynet skal være aktiv, synlig og til stede i arbeidslivet.»

Der blir bevilgningen på 20 millioner kroner begrunnet med at dette vil gi økt kapasitet for etaten, herunder til veiledning, tilsyn og kontroll rettet mot useriøsitet og sosial dumping. 

Aktuelt: Dette er planen videre for renholdet i Forsvaret

Annonse
Annonse