Privatisering av renhold:
Dette er planen videre for renholdet i Forsvaret
Rødt-representant Mimir Kristjánsson er utålmodig og lurer på hvorfor ikke regjeringen har fulgt opp sin egen 100-dagers plan og tatt renholdet tilbake til Forsvaret.
FØLGER OPP: Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) lover å følge opp Hurdalsplattformens punkt om å ta renholdet tilbake til Forsvaret. – Vi holder hva vi lover. Men det er for tidlig å gi en dato for overtakelse av renholdet i Forsvaret, sier han.
Leif Martin Kirknes
helge@lomedia.no
I alle fall har han bedt om status for punktet i 100-dagersplanen til regjeringen Støre, hvor det står at «regjeringen skal legge fram forslag om å avslutte privatiseringen av renholdet i Forsvaret innen 100 dager».
– Hva er status for dette forslaget, og kan regjeringen garantere at det vil skje gjennom virksomhetsoverdragelse, i samråd med fagbevegelsen og på en måte som ivaretar de ansattes rettigheter og bedrer renholdet i Forsvaret, utfordret han forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) på i Stortingets spørretime.
Regjeringserklæringen: Renholdet skal tilbake til Forsvaret: 400 renholdere kan få staten som arbeidsgiver
Regjeringens grunnlag
Statsråden startet svaret med å påpeke at det er Hurdalsplattformen som er grunnlaget for regjeringens arbeid. Ikke Aps 100-dagersplan. Hurdalsplattformen slår fast at renholdstjenesten skal tilbakeføres til Forsvaret med bruk av egne ansatte.
– Det skal også skje. Det har ikke endret seg. Men jeg må be om respekt for at det tar litt tid. Det er ikke bare gjort i en håndsrekning. Blant annet er det noen avtaler som må sies opp, sa Enoksen til FriFagbevegelse i etterkant av Stortingets spørretime.
– Men arbeidet er godt i gang i Forsvarsdepartementet, bekreftet han.
Det gjorde han også overfor Mimir Kristjánsson i salen.
– Det er et omfattende arbeid. Det har ikke vært mulig å gjøre dette i løpet av de første 100 dagene. Forsvarsbygg vil ivareta oppdraget. Med støtte fra øvrige etater vil de få oppdraget med å gjennomføre dette etter at alle utredninger er gjort i Forsvarsdepartementet. Så arbeidet er nå godt i gang, svarte Enoksen.
Han forsikret også om at personellmessige forhold blir ivaretatt, og at både rettigheter og plikter til berørt personell blir ivaretatt i tråd med lov og avtaleverk, herunder også forhold knyttet til virksomhetsoverdragelsen.
Les også (2017): «Det er ingen der ute som klarer å vaske så mye»
En million kvadratmeter
– Renhold i forsvarssektoren omfatter om lag en million kvadratmeter. Dette gjør at oppdraget er en av de største renholdsleveransene i Norge. Mange er berørt. Mange avtaler skal sies opp og erstattes med egne ansatte. Tilbakeføring av renholdet til Forsvaret krever derfor grundig planlegging for å sikre en god overgang til ny ordning, og hvor krav til både kvalitet og effektivitet blir ivaretatt på en god måte, fortsatte han.
Mímir Kristjánsson ville vite når er det mulig å forvente at det kan komme en beslutning som sikrer at renholdet i Forsvaret blir tatt tilbake i offentlig regi.
– Jeg tror jeg skal unngå å datofeste dette. Det har jeg faktisk ikke oversikt over. Mitt svar på dette må bli så raskt som det er praktisk mulig. Det er regjeringens mål, og det er det vi har å arbeide ut fra.
NTL er utålmodige
Leder i NTL, Kjersti Barsok er glad for at det nå ser ut til å pågå et arbeid i Forsvarsdepartementet med å ta tilbake renholdet til forsvarssektoren.
– Vi skal ikke legge skjul på at vi er utålmodige og er spente på innretningen i den endelige beslutningen når den kommer, sier hun i en kommentar til FriFagbevegelse.
– Det er viktig at regjeringen bruker anledningen til å sikre gode arbeidsvilkår for de som står for renholdet i forsvarssektoren. I tillegg til å sikre pensjon og andre opparbeidede rettigheter er det avgjørende at det blir flere til å utføre renholdet enn det har vært de siste åra. NTL ser fram til å bidra i dette arbeidet, legger hun til.
Valgløfte: Renholderne i Forsvaret skal være fast ansatte i staten, mener de rødgrønne
Barsok mener regjeringen gjennom sine 100 første dager fortjener ros for å ha satt i gang viktig arbeid for å øke tryggheten i arbeidslivet, blant annet ved å foreslå endringer i arbeidsmiljølovens bestemmelser om midlertidige ansettelser, innleie og styrking av retten til heltid.
– Dette er kjempeviktig for tryggheten og seriøsiteten i norsk arbeidsliv. For oss i NTL er det viktig at regjeringen nå også tar tak slik at de statsansatte omfattes av denne viktige oppvasken i norsk arbeidsliv. Skal man minske midlertidigheten, få kontroll med bruken av innleid arbeidskraft og gjøre arbeidslivet tryggere for alle ansatte i norsk arbeidsliv må også lov om statens ansatte endres. Det håper vi regjeringen vil ta tak i raskt, sier Kjersti Barsok til FriFagbevegelse.