FØLGER OPP: Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) lover å følge opp Hurdalsplattformens punkt om å ta renholdet tilbake til Forsvaret. – Vi holder hva vi lover. Men det er for tidlig å gi en dato for overtakelse av renholdet i Forsvaret, sier han.
Leif Martin Kirknes
Privatisering av renhold:
Dette er planen videre for renholdet i Forsvaret
Rødt-representant Mimir Kristjánsson er utålmodig og lurer på hvorfor ikke regjeringen har fulgt opp sin egen 100-dagers plan og tatt renholdet tilbake til Forsvaret.
helge@lomedia.no
I alle fall har han bedt om status for punktet i 100-dagersplanen til regjeringen Støre, hvor det står at «regjeringen skal legge fram forslag om å avslutte privatiseringen av renholdet i Forsvaret innen 100 dager».
– Hva er status for dette forslaget, og kan regjeringen garantere at det vil skje gjennom virksomhetsoverdragelse, i samråd med fagbevegelsen og på en måte som ivaretar de ansattes rettigheter og bedrer renholdet i Forsvaret, utfordret han forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) på i Stortingets spørretime.
Regjeringserklæringen: Renholdet skal tilbake til Forsvaret: 400 renholdere kan få staten som arbeidsgiver
Regjeringens grunnlag
Statsråden startet svaret med å påpeke at det er Hurdalsplattformen som er grunnlaget for regjeringens arbeid. Ikke Aps 100-dagersplan. Hurdalsplattformen slår fast at renholdstjenesten skal tilbakeføres til Forsvaret med bruk av egne ansatte.
– Det skal også skje. Det har ikke endret seg. Men jeg må be om respekt for at det tar litt tid. Det er ikke bare gjort i en håndsrekning. Blant annet er det noen avtaler som må sies opp, sa Enoksen til FriFagbevegelse i etterkant av Stortingets spørretime.
– Men arbeidet er godt i gang i Forsvarsdepartementet, bekreftet han.
Det gjorde han også overfor Mimir Kristjánsson i salen.
– Det er et omfattende arbeid. Det har ikke vært mulig å gjøre dette i løpet av de første 100 dagene. Forsvarsbygg vil ivareta oppdraget. Med støtte fra øvrige etater vil de få oppdraget med å gjennomføre dette etter at alle utredninger er gjort i Forsvarsdepartementet. Så arbeidet er nå godt i gang, svarte Enoksen.
Han forsikret også om at personellmessige forhold blir ivaretatt, og at både rettigheter og plikter til berørt personell blir ivaretatt i tråd med lov og avtaleverk, herunder også forhold knyttet til virksomhetsoverdragelsen.
Les også (2017): «Det er ingen der ute som klarer å vaske så mye»
En million kvadratmeter
– Renhold i forsvarssektoren omfatter om lag en million kvadratmeter. Dette gjør at oppdraget er en av de største renholdsleveransene i Norge. Mange er berørt. Mange avtaler skal sies opp og erstattes med egne ansatte. Tilbakeføring av renholdet til Forsvaret krever derfor grundig planlegging for å sikre en god overgang til ny ordning, og hvor krav til både kvalitet og effektivitet blir ivaretatt på en god måte, fortsatte han.
Mímir Kristjánsson ville vite når er det mulig å forvente at det kan komme en beslutning som sikrer at renholdet i Forsvaret blir tatt tilbake i offentlig regi.
– Jeg tror jeg skal unngå å datofeste dette. Det har jeg faktisk ikke oversikt over. Mitt svar på dette må bli så raskt som det er praktisk mulig. Det er regjeringens mål, og det er det vi har å arbeide ut fra.
NTL er utålmodige
Leder i NTL, Kjersti Barsok er glad for at det nå ser ut til å pågå et arbeid i Forsvarsdepartementet med å ta tilbake renholdet til forsvarssektoren.
– Vi skal ikke legge skjul på at vi er utålmodige og er spente på innretningen i den endelige beslutningen når den kommer, sier hun i en kommentar til FriFagbevegelse.
– Det er viktig at regjeringen bruker anledningen til å sikre gode arbeidsvilkår for de som står for renholdet i forsvarssektoren. I tillegg til å sikre pensjon og andre opparbeidede rettigheter er det avgjørende at det blir flere til å utføre renholdet enn det har vært de siste åra. NTL ser fram til å bidra i dette arbeidet, legger hun til.
Valgløfte: Renholderne i Forsvaret skal være fast ansatte i staten, mener de rødgrønne
Barsok mener regjeringen gjennom sine 100 første dager fortjener ros for å ha satt i gang viktig arbeid for å øke tryggheten i arbeidslivet, blant annet ved å foreslå endringer i arbeidsmiljølovens bestemmelser om midlertidige ansettelser, innleie og styrking av retten til heltid.
– Dette er kjempeviktig for tryggheten og seriøsiteten i norsk arbeidsliv. For oss i NTL er det viktig at regjeringen nå også tar tak slik at de statsansatte omfattes av denne viktige oppvasken i norsk arbeidsliv. Skal man minske midlertidigheten, få kontroll med bruken av innleid arbeidskraft og gjøre arbeidslivet tryggere for alle ansatte i norsk arbeidsliv må også lov om statens ansatte endres. Det håper vi regjeringen vil ta tak i raskt, sier Kjersti Barsok til FriFagbevegelse.
Mest lest
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Angrer på at jeg ikke gikk før
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Fellesforbundet fast
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)
Tormod Ytrehus
De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.
Sissel M. Rasmussen
Drikker du for mye med kollegaene dine?
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Debatt
Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.
Håvard Sæbø
Tesla-streiken er en kamp vi ikke kan tape
Halvparten av 7500 ansatte oppgir at det er en stor belastning å være konstant til stede følelsesmessig.
peopleimages/colourbox
Ansatte setter barn, elever og pasienter foran seg selv
FRYKTER REKRUTTERINGEN: Roy Omsland ved Skogmo VGS i Skien sier de kan gi all praktisk opplæring på skolen. Ulempen er at det blir vanskeligere for elevene å få læreplass etter skolen, siden elevene da ikke får vist hva de duger til mens de er utplassert i en bedrift.
Håvard Sæbø