JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Nestleder i Arbeidsmandsforbundet, Brede Edvardsen, tror forholdene i bransjen blir verre og verre.

Nestleder i Arbeidsmandsforbundet, Brede Edvardsen, tror forholdene i bransjen blir verre og verre.

Ole Palmstrøm

Arbeidstilsynet har ikke besøkt en renholdsbedrift siden 2019: – Dette er en katastrofe

I 2019 hadde Arbeidstilsynet ett tilsyn ute hos én renholdsbedrift. I 2020 og 2021 har de kun hatt tilsyn via post.11.01.2022
13:19
11.01.2022 14:28

ane.borrud@lomedia.no

– Dette er en katastrofe. Kom dere ut, oppfordrer Brede Edvardsen, nestleder i Arbeidsmandsforbundet. 

I 2018 hadde Arbeidstilsynet 549 tilsyn i renholdsbransjen. 97 av dem var ute hos dem som kjøper renholdstjenester, 77 hos renholdsbedrifter som er godkjent av tilsynets godkjenningsordning, og 24 tilsyn var hos bedrifter som ikke hadde godkjenning på plass. I tillegg var det 351 postale inspeksjoner hos ikke-godkjente renholdsbedrifter. 

Deretter har tilsynene falt dramatisk. På tre år har Arbeidstilsynet besøkt én renholdsbedrift, og det var i 2019. Samme året gjennomførte tilsynet 163 postale tilsyn. I 2020 ble det gjennomført 430 postale tilsyn mens i 2021 ble tallet 119 postale tilsyn. 

Tilsyn renholdsbransjen (2018-2021)

– Altfor stille om dagen

Nestleder i Arbeidsmandsforbundet, Brede Edvardsen, kaller tallene katastrofale. 

– Da jeg så disse tallene følte jeg at hjertet mitt falt. Dette er svært alvorlig! En ting er å slåss og krangle på å få på plass regelverk. Men hvis ikke Arbeidstilsynet er ute og sjekker at reglene følges opp og håndheves, da kan alt arbeidet med å få på plass regelverket være helt bortkasta.

Edvardsen tror forholdene i bransjen blir verre og verre.

– Men vi hører ikke noe om det, for Arbeidstilsynet er ikke ute og sjekker. Det er altfor stille om renholdsbransjen om dagen, sier han. 

Ikke lenger prioritert

Da Hanne Bjurstrøm var arbeids- og sosialminister fra 2009 – 2012, ble en rekke tiltak innført i renholdsbransjen. Deler av tariffavtalen ble allmenngjort, alle renholdere ble pålagt å bære synlig ID- eller HMS-kort, det kom egne regionale verneombud for renhold og alle private renholdsbedrifter måtte være godkjent av Arbeidstilsynets godkjenningsordning for å ha lov til å tilby sine tjenester. Samtidig intensiverte Arbeidstilsynet tilsynene i renholdsbransjen. 

– Det gikk ut marsjordre fra Hanne Bjurstrøm om at renhold skulle prioriteres, sier nestlederen i Arbeidsmandsforbundet. 

Brede Edvardsen mener fallet i tilsyn i renhold henger sammen med at Arbeidstilsynet ikke lenger prioriterer bransjen. 

– Mot slutten av 2018 ble tatt en direkte beslutning i tilsynet om at renhold ikke lenger skulle være en prioritert bransje. Og konsekvensene av det ser vi i disse tallene. 

– Tilsyn ute er kjempeviktig

Edvardsen ser at Arbeidstilsynet har hatt utfordringer de senere årene.

I 2015 innførte Solberg-regjeringene Avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen (ABE-reformen), som hvert år fra da har kuttet budsjettene til alle statlige virksomheter med 0,5-0,7 prosent årlig. Inkludert Arbeidstilsynet.  

I 2015, det første året med ostehøvelkutt, ble det gjennomført 17.939 tilsyn. I 2019 var tallet nede i 12.362.

– Arbeidstilsynet har måttet omorganisere hele virksomheten, og så kom korona. Tilsynet har havnet i en skvis når det gjelder prioriteringer, jeg skjønner det, sier Edvardsen.

Likevel mener han renholdsbransjen igjen må prioriteres. 

– Arbeidstilsynet har åpenbart en kjempeviktig rolle for renholdsbransjen. Det er de som håndhever lover og forskriftene. Hvis de ikke er ute på tilsyn, så blir ting vanskelig. Da mister vi kontrollen på hva som foregår i bransjen, mener han. 

Etterlyser politiske signaler

Støre-regjeringen har femdoblet økningen i bevilgning til Arbeidstilsynet. Solberg-regjeringen foreslo en økning på fem millioner kroner, og Støre-regjeringen bevilget ytterligere 20 millioner kroner ekstra til Arbeidstilsynet. Det betyr at Arbeidstilsynet til sammen får 25 millioner kroner mer til tilsynsaktivitet neste år. Målet er å snu en negativ trend med stadig færre tilsyn.

Nå håper Edvardsen at det igjen skal komme politiske føringer til Arbeidstilsynet om at renholdsbransjen må komme i fokus. 

– Noen av disse 25 millionene bør definitivt øremerkes renhold, avslutter nestlederen i Arbeidsmandsforbundet. 

Endring i 2018

Torgeir Moholt, avdelingsdirektør Avdeling arbeidslivskriminalitet, bekrefter at Arbeidstilsynet gjorde en revurdering av hvilke næringer som skulle prioriteres i 2018, og at renhold fra da av ikke lenger har vært et prioritert område for tilsynet. 

– Før 2018 var det en egen satsing på renholdsbransjen, og det ble gjennomført flere tusen tilsyn. Etter revurderingen av prioriterte bransjer falt renhold ut som eget satsingsområde. Den konkrete beslutningen førte til en endring for renholdsbransjen, og de siste tre årene har det kun vært gjennomført dokumenttilsyn, sier Moholt. 

Han innrømmer at revurderingen fikk store utslag for renholdsbransjen, og at tallene ser dramatiske ut. 

– Det er mulig at noe av forklaringen er at Arbeidstilsynet har hatt veldig fokus på smitteverntilsyn i forbindelse med pandemien de to siste årene. Koronatilsyn føres i egen statistikk, og slike tilsyn i renholdsbransjen vil ikke komme fram i tallene for andre tilsyn i bransjen. 

Flere ressurser

Hvorvidt det bør komme politiske føringer om at renholdsbransjen skal prioriteres, vil ikke Moholt ha noen formening om. Men han peker på at de økte bevilgningene til Arbeidstilsynet fra Støre-regjeringen skal resultere i flere tilsyn. 

– De økte bevilgningene skal gi resultat i økt tilsynsaktivitet med fokus på useriøsitet og sosial dumping. Hva det konkret vil ha å si for renholdsbransjen for inneværende år, kan jeg ikke si akkurat nå. Jeg kan ikke love gull og grønne skoger, men at det blir flere tilsyn i bransjen kan fort skje, sier Moholt. 

Han peker på at når Arbeidstilsynet skal gjennomføre tilsyn, så er det basert på kunnskap om bransjene for å få så stor treffsikkerhet som mulig. 

– Gjennom bransje-programmet for renhold har vi god kontakt med partene, og vi vet det er problemer knyttet til useriøse aktører i renhold. Kunnskap fra bransje-programmene vil styre hvor aktiviteten skal gjennomføres. Satsingen framover kan komme renhold til gode, avslutter avdelingsdirektøren. 

11.01.2022
13:19
11.01.2022 14:28Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

Øystein Windstad

Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Egil Brandsøy

Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene

Kommentar

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Ole Berg Rusten / NTB

«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»

Debatt

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Kai Hovden

«Nei, strøm er ikke vanskelig», skriver Aslak Sira Myhre


Flere saker