JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

KrFs veivalg:

Hareide går av hvis han taper kampen om partiets fremtid

Partileder Knut Arild Hareide varsler at han går av, dersom han får flertallet mot seg. På landsmøtet pågår en intens kamp for å omvende delegater.
Partileder Knut Arild Hareide i Kristelig Folkeparti.

Partileder Knut Arild Hareide i Kristelig Folkeparti.

Martin Guttormsen Slørdal (arkivfoto)

Hareide sier han ikke lenger kan være KrFs leder dersom landsmøtet ikke støtter hans ønske om å gå i regjering med Ap og Sp.

– Det er ikke rett for partiet at jeg fortsetter hvis ikke mitt syn vinner fram, sa Hareide.

Han har tidligere nektet å uttale seg om lederspørsmålet, og det har vært spenning knyttet til om han ville bruke talen sin til et siste forsøk på å påvirke delegatene.

– Jeg mener det er naturlig at alle i denne salen er kjent med mine vurderinger, sa Hareide.

Han la til at han vil være med i partiet videre, men at han ikke kan være kaptein hvis han taper.

Venstresiden frir til KrF med solide løft i barnetrygden

Ropstad: – Trist

2. nestleder og hovedmotstander Kjell Ingolf Ropstad synes det er trist at Hareide vil gå av ved tap.

– Knut Arild, du er vår partileder. Jeg er sikker på at jeg har hele partiet i ryggen når jeg sier at jeg er stolt over den jobben du gjør, sa Ropstad.

Ropstad (33) blir av mange løftet fram som den mest aktuelle etterfølgeren til Hareide.

Hareide var tydelig i sin tale på at han mener partiet ikke har noen framtid verken i opposisjon eller i et fortsatt borgerlig samarbeid.

– Siden 2001 har vi samarbeidet med Høyre. Det er 17 år hvor vår oppslutning har falt jevnt og trutt, sa Hareide.

Han viste til at jo tettere partiet har samarbeidet med ytre høyre, jo nærmere har partiet kommet sperregrensen. Han sa de i fjorårets valg bare var 5.000 stemmer unna sperregrensen.

– Vi må gjøre et valg for å overleve. Jeg mener at det er i sentrum/venstre at vårt potensial er størst, sa Hareide fra talerstolen.

KrF-veteran mener kirka og fagbevegelsen står for de samme verdiene

Abort-råd

Hareide ramset opp en rekke saker der han mener KrF står nærmere Ap og Sp enn høyresiden.

I et tydelig stikk til nestleder Ropstad og statsminister Erna Solbergs (H) uttalelser om mulig abortgjennomslag på høyresiden, argumenterte Hareide for at KrF vil få til mer for å hindre aborter med venstresiden.

Ropstad la i sin tale vekt på alle gjennomslagene KrF har fått i det borgerlige samarbeidet de siste fem årene.

– Ut ifra størrelsen er det knapt noe parti noen gang som har fått bedre gjennomslag enn KrF, sa han.

Følg oss på Facebook!

– Har kostet

KrFs parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan kjemper for at partiet skal fortsette i opposisjon.

I sin tale sa han at KrF må rendyrke maktposisjonen i opposisjon og at et regjeringssamarbeid – uansett side – vil være et løftebrudd overfor velgerne.

Hareide erkjente at han har kastet partiet ut i en krevende prosess.

– Det har kostet for dere. Gode relasjoner er blitt satt på prøve, avstandene har vært opplevd som store. Det som føles sårt, må få leges, fortsatte KrF-lederen.

KrF-landsmøtet kan endre mening når de må velge mellom Hareide og Listhaug, tror Agenda-sjefen

Intens snuoperasjon

Oppstarten til landsmøtet har vært preget av krangel om voteringsrekkefølge og avvikling av avstemningen. Landsmøtet samlet seg fredag formiddag om at delegatene skal få stemme skriftlig og hemmelig, og at både det røde, blå og gule alternativet skal stemmes over samtidig.

De røde delegatene mener hemmelig avstemning øker mulighetene for at noen av de blå eller gule delegatene bytter til rød side.

Før avstemningen har 99 delegater varslet primær eller sekundær støtte til blått alternativ, mens 90 delegater vil primært eller sekundært til venstre. Fem blågule delegater må dermed bytte side dersom rødt alternativ skal få flertall.

Ifølge VG jobbes det intenst i kulissene for forsøke å snu blå delegater. Knut Arild Hareides støttespillere skal ha blinket ut åtte blå delegater som er usikre på hva de skal stemme, og som kan ende med å gi Hareide flertall på landsmøtet.

Avstemningen er ventet nærmere klokken 18 fredag etter flere timer med debatt.

• Debatt: «LO bør heie på Hareide»

Annonse
Annonse