JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Velger Kristelig Folkeparti samarbeid med de rødgrønne?

KrF-veteran mener kirka og fagbevegelsen står for de samme verdiene

Rett før Kristelig Folkeparti skal avgjøre hvilken retning partiet skal gå, understreker tidligere nestleder Odd Anders With verdifellesskapet mellom partiet og fagbevegelsen.
Veteran i Kristelig Folkeparti, Odd Anders With, mener at fagbevegelsen og Kristelig Foilkeparti står hverandre svært nær i verdispørsmål.

Veteran i Kristelig Folkeparti, Odd Anders With, mener at fagbevegelsen og Kristelig Foilkeparti står hverandre svært nær i verdispørsmål.

Privat

torgny@lomedia.no

– I stedet for å fokusere på uenighetene mellom Kristelig Folkeparti og fagbevegelsen bør vi se på det vi er enige om, sier veteran i Kristelig Folkeparti, Odd Anders With, til FriFagbevegelse.

With har vært både nestleder og statssekretær for KrF, men han var også forhandlingsleder da partiet byttet side og gikk inn i venstre-sentrum-byrådet i Trondheim.

Han er delegat fra Trøndelag til KrFs ekstraordinære landsmøte som fredag 2. november avgjør om partiet skal gå inn i regjeringen Solberg eller søke regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Prest Vibeke har aldri stemt KrF. Nå har hun meldt seg inn for å støtte Hareide

Et diakonalt prinsipp

– Verdifellesskapet mellom fagbevegelsen og Kristelig Folkeparti, ja for den saks skyld hele kirken, har fått altfor lite oppmerksomhet, sier With.

Han mener at det er spredd en unaturlig frykt i KrF for fagbevegelsen. Denne frykten er det viktig å få fjernet, mener han.

Og han har svært lite til overs for Fremskrittspartiet.

– Et viktig diakonalt prinsipp er å bedømme folk utfra hva de gjør, ikke hva de sier. Det Fremskrittspartiet gjør er sette folk i ulike båser, å gjøre forskjell på folk.

Må være demokratisk

Withs utgangspunkt er at KrF er et kristendemokratisk parti, og da holder det ikke bare å være kristen, en må også være demokratisk.

– Hvis en har demokrati som en verdi, vil vanlige arbeidsfolks medbestemmelse være viktig. En må også være mer kritisk til den uformelle maktfordelinga i samfunnet. Det er snakk om klasseforskjeller og at stor kapitalmakt gir mye makt på få hender, sier With.

Han mener også at de kommersielle drivkreftene har for stor innflytelse i samfunnet, innflytelse også på de valgene som vi foretar oss.

• Debatt: «LO bør heie på Hareide»

Arbeidsmiljøloven bygger på likeverd

– Arbeidstakernes arbeidsvilkår som for eksempel slik det står i arbeidsmiljøloven, handler i bunn og grunn om menneskesyn. Arbeidsmiljøloven handler om hvordan vi behandler medmenneskene. Det grunnleggende for mitt kristne menneskesyn er likeverdstanken, at alle mennesker er like mye verdt.

With mener at hvis en skal gjennomføre dette synet helt igjennom både nasjonalt og internasjonalt, kreves det en stor omlegging i forhold til den politikken som føres i dag.

– Det er kanskje her ditt syn først og fremst kolliderer mot Frps?

– Ja, på den høyreliberalistiske sida i politikken graderer de mennesker, sier With, som mener at Frp ikke engang tilhører den borgerlige sida i politikken.

Gammeldags todeling

– De borgerlige kan i hvert fall oppføre seg, slår han fast. – Men det er ikke noe viktig for Kristelig Folkeparti å tilhøre borgerligheten. De fleste av oss vil kalle partiet for et kristendemokratisk sentrumsparti. Da slipper vi også å bygge opp om toblokk-tenkningen, eller kalle oss «borgelige». Så får vi håpe landsmøtet bekrefter dette.

Den tidligere nestlederen har fulgt debatten i partiet nøye, og han mener at det er mange partimedlemmer som sitter fast i den gammeldagse todelingen av norsk politikk med de farlige sosialistene og de trygge borgerlige.

Følg oss på Facebook

Røykeloven

Nå mener With at det ikke er noe nytt at fagbevegelsen og KrFs verdier faller sammen. Han viser til røykeloven og da daværende helseminister Dagfinn Høybråten fra KrF fikk med seg LO i å innføre røykfrie serveringssteder.

Både i Bergen og Trondheim samarbeider KrF med venstresida for å skape et flertall i bystyret. With har erfaring fra Trondheim der partiet byttet side for sju år siden.

– Våre erfaringer med dette samarbeidet har vært bare bra, sier han.

Rogalandsstemmene

– Hvordan tror du denne prosessen i KrF kommer til å ende?

– Problemet er hvis Rogaland-stemmene kommer til å avgjøre. Da vil avstemningen på landsmøte mangle legitimitet, mener With.

Problemet med stemmene fra Rogaland er at, mens det ser ut til at resten av fylkeslagene i partiet kommer til å velge representative delegasjoner til landsmøtet, valgte Rogaland å ikke ta med noen delegater som støttet synet til et stort mindretall på fylkespartiets årsmøte.

Annonse
Annonse