JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnetrygd:

Venstresiden frir til KrF med solide løft i barnetrygden

Både SV og Rødt foreslår økning barnetrygden i sine alternative statsbudsjett. De håper dette kan bidra til at KrF velger samarbeid med venstresiden.
Partileder og stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes i Rødt og finanspolitisk talsperson og nestleder Kari Elisabeth Kaski i SV.

Partileder og stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes i Rødt og finanspolitisk talsperson og nestleder Kari Elisabeth Kaski i SV.

Martin Guttormsen Slørdal (arkivfoto)

tormod@lomedia.no

SV varsler en økning av barnetrygden med 1.200 kroner i sitt alternative budsjett for 2019. Til sammen vil partiet bruke 1,9 milliarder kroner på å øke barnetrygden.

– KrF ønsker i liket med SV å bekjempe barnefattigdom og gi en varmere og mer fleksibel hverdag for barnefamiliene. SVs alternative budsjett viser at de bør komme til venstresiden og SV, sier Kari Elisabeth Kaski, SVs finanspolitiske talsperson og nestleder, til ABC Nyheter.

Kaski sier partiet vil bruke 2,9 milliarder mer enn regjeringen på tiltak mot barnefattigdom, en av KrFs hjertesaker. Men samtidig vil de fjerne kontantstøtten, noe som kan falle dårlig i smak hos partiet.

KrF-veteran mener kirka og fagbevegelsen står for de samme verdiene

Skjebnemøte i KrF

Budsjettlekkasjen kommer én dag før KrFs ekstraordinære landsmøte, hvor Hareide må lokke fem blå delegater over på sin side for å vinne flertall for å danne regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, med støtte fra SV. Alternativet er å gå inn i dagens regjering.

– Høyresidens skremsler har vært utrolig merkelig å følge med på. Fordeling og miljø er de viktigste sakene for SV, og jeg kan ikke forstå hva som er skremmende med det, sier Kaski.

SV varsler at de vil starte opptrapping av barnetrygden tilbake til 1996-nivå, sist barnetrygden ble prisjustert, noe KrF gikk ut med krav om i slutten av oktober. Etter SVs-plan skal det ta fire-fem år. Det vil koste rundt 8,9 milliarder kroner, ifølge Finansdepartementet.

KrF-landsmøtet kan endre mening når de må velge mellom Hareide og Listhaug, tror Agenda-sjefen

Moxnes: – Historisk mulighet

Rødt smeller til med en økning i barnetrygden på nesten 2.400 kroner i året, og foreslår i tillegg at småbarnstillegget økes. Totalt utgjør dette nærmere 2,5 milliarder kroner av deres alternative statsbudsjett.

I tillegg setter partiet av 490 millioner til kommunene mot at de ikke inkluderer barnetrygden i beregningsgrunnlaget for sosialstønad, slik at familier som mottar sosialstønad også skal få bedre råd med en økning i barnetrygden.

– Krf vil løfte barnetrygden med 10 milliarder kroner på 3 år. Det matcher vi når vi nå vil bruke 3 milliarder mer i 2019 enn forslaget fra regjeringen, sier partileder Bjørnar Moxnes i Rødt i en e-post til FriFagbevegelse.

Moxnes appellerer til Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet om å vise en felles vilje til å gå med på KrFs krav om en økning i barnetrygden.

– Nå har vi en historisk mulighet til å få hevet barnetrygden, og gi familier med dårlig råd et løft. Den muligheten forsvinner fort hvis KrF binder seg til et regjeringssamarbeid med Høyre. Derfor haster det å vise tydelig hvilke muligheter de gir slipp på hvis de velger å gå mot høyre på fredag, sier Moxnes.

• Debatt: «LO bør heie på Hareide»

Annonse
Annonse