JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Jeg vet at en del ansatte tenker på å søke seg over til kommunale barnehager på grunn av pensjonsordninga, sier Hege Josefsen.

– Jeg vet at en del ansatte tenker på å søke seg over til kommunale barnehager på grunn av pensjonsordninga, sier Hege Josefsen.

Rune Stoltz Bertinussen

Norlandia:

Hege (51) er klar til å streike for barnehage-pensjon: – Redd mange vil slutte

Dersom Norlandia-barnehagene ikke går med på Fagforbundets krav om barnehage-pensjon, tar Hege Josefsen streikevesten på torsdag morgen.02.12.2020
12:31
04.12.2020 12:27

ida.wangberg@fagbladet.no

Hege Josefsen er en av rundt 90 barnehageansatte som er klare til å ta på seg streikevestene torsdag morgen, dersom partene som sitter i mekling ikke blir enige. Fagforbundet og Delta krever at Norlandia-barnehagene skal gi de ansatte lik pensjon som i andre private barnehager.

– Pensjon er viktig for oss. Spesielt i et så lavtlønna yrke er det viktig å sikre at vi har noe å leve av når vi blir pensjonister, sier Josefsen til Fagbladet.

Kvitungen barnehage, som hun jobber i, er en av åtte Norlandia-barnehager i Tromsø og Porsgrunn som vil bli tatt ut i streik fra torsdag 3. desember, dersom partene ikke kommer til enighet.

Mye lest: For Daniela (37) har det vært umulig å kjøpe egen bolig. Nå kan hun endelig juble

Krever lik pensjon

– Det burde være en selvfølge at vi som jobber med å ta vare på ungene, slik Norlandia ønsker at vi skal gjøre, blir belønnet med en god alderdom etter å ha stått på og gjort vårt beste i alle disse årene, sier hun.

De fleste private barnehagene er med i arbeidsgiverorganisasjonen PBL (Private barnehagers landsforbund), og har ytelsespensjon lik ordningen i kommunale barnehager eller hybridpensjon. Norlandia-barnehagene er med i Spekter, og har en annen tariffavtale og innskuddspensjon.

Det betyr at Hege og hennes kollegaer får 10-15.000 kroner mindre utbetalt i året når de går av med pensjon, enn ansatte i andre private barnehager får, ifølge beregninger fra Fagforbundet. Barnehageansatte lever som regel lenge, så over et helt livsløp kan det fort bety over 400.000 kroner mindre totalt.

Det er denne forskjellen Fagforbundet og Delta mener er urimelig. Derfor krever de at ansatte i Norlandia-barnehagene også skal få hybridpensjon. I motsetning til innskuddspensjon er hybridpensjonen livsvarig, og den gir lik pensjon for kvinner og menn.

Karin (51) gikk opp 40.000 i lønn da barnehagen ble kommunal igjen

Kvinner taper

Med nåværende innskuddspensjon vil Hege og hennes kvinnelige kollegaer få utbetalt 12.000 kroner mindre i årlig pensjon enn deres mannlige kollegaer med lik lønn og fartstid. Grunnen til dette er at pensjonsinnskuddet deles på forventede leveår, og kvinner forventes å leve lenger enn menn.

Går Norlandia-barnehagene med på en hybridpensjon, vil det bety at Hege og hennes kvinnelige kollegaer får utbetalt omtrent 14.000 kroner mer i årlig pensjon, for å kompensere for denne forskjellen.

Får tilskudd til å dekke utgiftene

Alle private barnehager får i dag et pensjonspåslag i det offentlige tilskuddet som skal dekke kostnader til pensjon. Pensjonspåslaget tilsvarer 13 prosent av lønnskostnadene i de kommunale barnehagene. Det er langt mer enn de reelle utgiftene de aller fleste barnehagene har til pensjon.

I 2017 hadde 94 prosent av de private barnehagene lavere utgifter til pensjon enn pensjonstilskuddet de mottok. Til sammen mottok barnehagene nesten en milliard kroner mer i tilskudd enn det de faktisk brukte på pensjon.

Norlandia-barnehagene har i dag en innskuddspensjon på 5+2 prosent, det vil si at arbeidsgiver setter inn et pensjonsinnskudd tilsvarende fem prosent av lønna til de ansatte, i tillegg til at to prosent av lønna trekkes og settes inn som pensjonsinnskudd.

En hybridpensjon vil medføre kostnader på ytterligere omtrent ett prosentpoeng av lønnskostnadene, ifølge beregninger fra Fagforbundet.

– Har råd

«Norlandia-konsernet skal ikke slippe unna med å gi dårligere pensjonsordning til sine barnehageansatte. Norlandia får øremerkede tilskudd til pensjon fra det offentlige for å sikre at de ansatte skal ha en like god pensjon som ansatte i kommunale barnehager. Vi krever at disse pengene går til pensjon for de ansatte og ikke puttes i lommene til eierne», skriver Fagforbundet i en pressemelding.

Norlandia-barnehagene eies av Norlandia Health & Care Group AS, som kontrolleres av brødrene Roger og Kristian Adolfsen. Benn Eidissen og Helge Carlsen, som var med på å bygge opp barnehagekjeden, solgte sine andeler til Adolfsen-brødrene i 2016 for 500 millioner kroner.

I 2015 og 2016 tok Adolfsen-brødrene ut 102 millioner kroner i utbytte fra Norlandia Care Group.

I 2019 solgte Adolfsen-brødrene barnehageeiendommer til australske pensjonsfond for 2,7 milliarder kroner. Barnehageeiendommene er finansiert gjennom gunstige husbanklån og offentlige investerings- og kapitaltilskudd. Enkelte av barnehagene er bygd på tomter selskapet har fått billig, og i noen tilfeller gratis av norske kommuner.

Hege Josefsen mener det tilsier at det burde være rom for å gi de ansatte en bedre pensjonsordning.

– Med et så stort konsern som vi har blitt, med den pengeflyten og det overskuddet de har, så burde dette være en liten sak.

Vurderer å slutte

Josefsen har tenkt mye på pensjon i det siste, spesielt etter at barnehagen hun jobber i ble kjøpt opp av Norlandia for noen år siden.

– Da Norlandia kjøpte oss opp, kom dette med pensjon opp, ettersom de har en dårligere ordning enn Private barnehagers landsforbund, som barnehagen var medlem av før. Jeg er jo i den alderen der jeg faktisk har begynt å tenke på pensjon, så dette har jeg bekymret meg mye for de siste fem årene. Jeg frykter at det blir vanskelig å klare seg som pensjonist hvis vi ikke får endret på dette, sier Josefsen.

Hun mener pensjonsordningen kan bli viktig for å holde på folk, og dermed sikre stabilitet i barnehagene.

– Jeg vet at en del ansatte tenker på å søke seg over til kommunale barnehager på grunn av pensjonsordninga. Flere er inne på den tanken hvis vi ikke får gjennomslag for kravet.

– Har man fornøyde ansatte og et stabilt arbeidsmiljø, gir det også en ekstra trygghet for ungene, sier Hege Josefsen.

– Har man fornøyde ansatte og et stabilt arbeidsmiljø, gir det også en ekstra trygghet for ungene, sier Hege Josefsen.

Rune Stoltz Bertinussen

Josefsen mener det også vil kunne ha betydning for tilbudet i barnehagen.

– For at de ansatte skal trives godt, er det viktig å ha sikkerhet i bånn knytta til pensjon. Har man fornøyde ansatte og et stabilt arbeidsmiljø, gir det også en ekstra trygghet for ungene, avslutter hun.

– Større usikkerhet for arbeidsgiverne

– Hybridpensjonen skaper betydelig større usikkerhet for arbeidsgiver enn innskuddspensjon. Derfor anbefaler vi å etablere gode innskuddsordninger som er forutsigbare for virksomhetene og som sikrer de ansatte en god pensjon, har Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten gjentatte ganger sagt i forbindelse med forhandlinger om ansattes pensjonsordninger.

02.12.2020
12:31
04.12.2020 12:27Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

Kommentar

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Ole Berg Rusten / NTB

«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

Øystein Windstad

Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

Morten Hansen

Debatt om regjeringens togpolitikk: – Vi som jobber med vedlikehold og renhold, er usynlige


Flere saker