JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nye og strengere koronatiltak:

Hotellansatte frykter å bli ledige rett før jul. Nå krever de lønnsstøtte for å beholde jobben

Ledelse og ansatte i Thon-gruppen er enige om en ting: I løpet av uka må det komme på plass en lønnskompensasjon. Hvis ikke, blir det permitteringer.
TILTAK MOT PERMITTERINGER: Ann Kristin Sletvold er hovedtillitsvalgt for Thon-hotellene. Hun ber innstendig om at det innføres lønnskompensasjon for å unngå permitteringer.

TILTAK MOT PERMITTERINGER: Ann Kristin Sletvold er hovedtillitsvalgt for Thon-hotellene. Hun ber innstendig om at det innføres lønnskompensasjon for å unngå permitteringer.

Håvard Sæbø

helge@lomedia.no

Da regjeringen holdt pressekonferanse og slapp de nye koronatiltakene tirsdag kveld, reagerte konsernsjef for hotell- og restaurantdivisjonen i Thon-gruppen, Morten Thorvaldsen, sporenstreks.

– Nå blir det permitteringer, sa han til Nettavisen.

– I morgen må vi gå til permitteringer, og dette er svært leit for de det angår og jeg gruer meg til å gi denne beskjeden nå rett før jul, ble han sitert på.

Ingen lønnsstøtte: Her forklarer Støre hvorfor

– Veldig spesielt

Det fikk hovedtillitsvalgt i Thon-hotellene, Ann Kristin Sletvold, til å reagere.

– Det er en spesiell måte å gå ut med et slikt varsel på. Når det er sagt, er jeg helt enig med ham i at det må komme en lønnskompensasjon på bordet – helst i dag. Vi har knapt folk igjen. Må vi gå til ytterligere permitteringer nå, mister vi enda flere. Da er det knapt folk igjen, sier hun til FriFagbevegelse.

– Vi må få hjelp raskt. Vi har en situasjon hvor bookingen raser. Vi sitter igjen med tomme hotell. Ingen konferanser. Det er en ting at vi får dekket utgiftene. Men vi blir jo sittende igjen med lønnskostnadene. Da ender det med permitteringer, sier Sletvold videre.

NHO Reiseliv-direktøren advarer: – Bransjen og de ansatte tåler ingen ny permitteringsrunde

– Ikke varslingsbrudd

Selv vil Morten Thorvaldsen avdramatisere det Sletvold mener er et varslingsbrudd på permitteringer.

– Når omsetningen faller med 50 prosent, er det ikke vanskelig å forstå at det blir permitteringer. Redningen kan bli en lønnskompensasjon, eller lønnsstøtte om du vil. Den må vi håpe slår til. Det er egentlig ingen grunn til å la være, sier Morten Thorvaldsen til FriFagbevegelse.

Det er ingen grunn til å vente. Det må komme raskt. Være på plass i løpet av uka. Hvis ikke, blir det permitteringer igjen, sier han.

– Det må være mye bedre for Staten å holde folk i arbeid, fram for at de skal bli permittert. At vi kan føle oss trygge på at vi får beholde arbeidskraften vår, og unngå at de finner seg et annet yrke, mener Thorvaldsen.

Nye og strengere koronatiltak: Krass kritikk av nedstengingen fra de borgerlige partiene

Alvorlig situasjon

Ifølge konsernsjefen er det en alvorlig situasjon for hele reiselivet, ikke bare for Thon-gruppen.

– Hele opplevelsesbransjen sliter nå, mener han.

– Vi skjønner at det må komme enkelte tiltak. Smittevernet skal ivaretas. Men vi trenger hjelp hvis vi skal unngå å måtte gå til permitteringer. Og for å unngå at vi skaper en usikker hverdag for de ansatte nå rett før jul, poengterer han.

Onsdag ettermiddag møter næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) partene i arbeidslivet – NHO, Virke og LO – for å drøfte blant annet spørsmålet om et lønnstilskudd for utsatte bransjer.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ga ingen store forhåpninger til verken Thorvaldsen, Sletvold eller partene i arbeidslivet da han svarte på spørsmål om dette i Stortingets spørretime tidligere på dagen, onsdag.

– Jeg mener dette absolutt er noe vi kan diskutere. Det viktigste er å få på plass tiltak som kan tre i kraft raskt, sa Støre i Stortinget onsdag.

Warning
Annonse
Annonse