JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsstøtteordning

Ingen lønnsstøtte: Her forklarer Støre hvorfor

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er åpen for å diskutere lønnsstøtte, men forsvarer at tiltaket ikke blir innført nå.
LO, NHO og Virke har alle etterlyst lønnsstøtte, der staten tar en del av lønnskostnaden for kriserammede bedrifter.

LO, NHO og Virke har alle etterlyst lønnsstøtte, der staten tar en del av lønnskostnaden for kriserammede bedrifter.

Jan-Erik Østlie

– Jeg mener dette absolutt er noe vi kan diskutere, sa Støre da han møtte til utspørring i Stortinget onsdag.

Statsministeren fikk der flere spørsmål om hvorfor lønnsstøtte mangler på regjeringens liste over krisetiltak for bedrifter som rammes av de nye smittevernreglene.

Støres mener det viktigste er å få på plass tiltak som kan tre i kraft raskt.

– Da kunne vi ikke gå veien om noe som måtte utredes, vurderes, og som ikke var ferdig pakket, sa Støre.

Ifølge ham kan ikke lønnsstøtte innføres over natten.

– Vi må ha dialog om det og se hvordan dette kan passe.

Mye delt: Dette bør du vite om «halv skatt» i desember

Etterlyst av arbeidslivets parter

Støre er likevel klar på at regjeringen vil lytte til innspill. Allerede kl. 14.30 onsdag ettermiddag skal næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) ha et møte med partene i arbeidslivet om saken.

LO, NHO og Virke har alle etterlyst lønnsstøtte, der staten tar en del av lønnskostnaden for kriserammede bedrifter. Formålet er å gjøre det lettere for bedriftene å unngå permitteringer.

– Det haster også å få til en lønnsstøtteordning for å unngå massepermitteringer før jul. Vi velger å tolke Støre som at han er åpen for lønnsstøtte, og det er noe bedriftene våre roper etter nå, sier viseadministrerende direktør Anniken Hauglie i NHO til NTB.

SV-leder Audun Lysbakken var blant dem som utfordret Støre i spørretimen. Han er skuffet over at lønnsstøtte uteblir.

– Det hadde vært mulig å rulle ut fra dag én. Det er en bedre ordning fordi den betaler for at bedriftene holder folk i jobb, sier Lysbakken til NTB.

Hans frykt er at kompensasjonsordningen som regjeringen innfører, i stedet vil gjøre det lettere for de kriserammede bedriftene å permittere ansatte.

Strømsjokket: Slik blir regjeringens hjelpepakke

Hardt rammet

Styreleder Kathinka Friis-Møller i NHO Service og Handel peker på at mange bedrifter har måttet jobbe svært hardt for å få folk på plass etter den forrige nedstengingen.

– Da vi endelig følte vi sto på beina, kom denne ytterligere nedstengningen. Vi trenger å sikre at vi kan beholde våre ansatte over julen og slippe å gå til permitteringer. Vi ber derfor om lønnsgaranti, sier Friis-Møller, som også er nordisk konserndirektør i kantineselskapet Compass Group.

Støre understreker for sin del at regjeringen er klar over utfordringene.

– Det som er ønskelig for oss, er å ha ordninger som støtter bedriftene på en måte som gjør at de i minst mulig grad skiller seg fra arbeidsfolkene sine, som de kan komme til å trenge om veldig kort tid, sier Støre til NTB.

Det samme understrekes av Vestre.

– Vår aller viktigste oppgave er å bidra til å holde folk i arbeid, sier han.

Kommentar: «Ny nettleie, en oppskrift på kaos for vanlige folk?»

Warning
Annonse
Annonse