JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høye strømpriser

Strømsjokket: Slik blir regjeringens hjelpepakke

For å hjelpe nordmenn med strømregningen vil regjeringen øke bostøtten med 1.500 kroner i måneden og øke sosialhjelpsbudsjettet.
Kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram fra Senterpartiet.

Kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram fra Senterpartiet.

Leif Martin Kirknes

For å hjelpe nordmenn med strømregningen vil regjeringen øke bostøtten med 1.500 kroner i måneden og øke sosialhjelpsbudsjettet.

– Vi foreslår å øke bostøtten kraftig gjennom vinteren. Det gjør at vi raskt når ut til mange av dem med dårligst råd allerede før jul, slik at de får håndtert strømkostnadene, sier kommunalminister Bjørn Arild Gram (Ap) til NRK.

Kommentar: «Ny nettleie, en oppskrift på kaos for vanlige folk?»

Regjeringen foreslår at bostøtten skal økes med 1.500 kroner fra desember til mars. I tillegg kommer 150 kroner per person som bor i boligen. Tiltaket vil koste 500 millioner kroner til sammen.

Sosialhjelpsmottakere som ikke får bostøtte, skal få en egen pott på 100 millioner.

– Det her gjør at vi kan nå ut med midler allerede før jul, og vi følger opp gjennom vinteren med månedlige utbetalinger, sier Gram.

Under 100.000 nordmenn har krav på bostøtte. Inntektsgrensen er så lav at mange med lav inntekt i Norge ikke har krav på bostøtte.

Denne skaper debatt: Høye strømpriser kan føre til produksjonsstopp i norske bedrifter, advarer LO-forbund

Strømprisene har denne vinteren økt kraftig, og spotprisen har de siste ukene satt flere nye timerekorder. Det har gjort at strømregningene til nordmenn har blitt langt høyere.

Årsakene er blant annet høye gasspriser, som påvirker strømprisene i hele Europa. Dette slår spesielt inn i Sør-Norge, som er mer eksponert for europeiske priser på grunn av utenlandskablene.

På toppen av dette kommer høye priser på CO2-utslipp. Samtidig ligger fyllingsgraden i vannmagasinene i Norge betydelig under normalt nivå. Det har også vært lite vind i Norge og Europa, som dermed har gitt mindre vindkraft.

Aktuelt: Blir det lønnsstøtte til bedriftene for å holde folk i arbeid? Vedum er taus. NHO og LO krever svar

Warning
Annonse
Annonse