JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømprisene bekymrer:

Høye strømpriser kan føre til produksjonsstopp i norske bedrifter, advarer LO-forbund

Ifølge forbundsleder Ulf Madsen i Forbundet for Ledelse og Teknikk, kan norske bedrifter, som er verdensledende på sitt felt, måtte stanse produksjonen som følge av høy strømpris.
KONKURRANSEFORTRINN: Billig, fornybar energi har vært et konkurransefortrinn i Norge. Ulf Madsen vil at dette fortrinnet sikres for norsk industri også i fremtiden.

KONKURRANSEFORTRINN: Billig, fornybar energi har vært et konkurransefortrinn i Norge. Ulf Madsen vil at dette fortrinnet sikres for norsk industri også i fremtiden.

Kai Hovden

kai.hovden@lomedia.no

Strømprisen har bekymret mange den seneste tiden, og forbundsleder Madsen er intet unntak. FLT er opptatt av at norsk industri skal sikres den kraften den trenger, og Madsen ser derfor med bekymring på strømprisene vi nå opplever.

– Jeg har fått tydelige tilbakemeldinger fra våre medlemmer på at høye strømpriser over lange perioder kan føre til stopp i produksjonen flere steder, forteller han.

Mye lest: Arbeidsløse «Per» (55) advarer alle som mistet jobben under korona: Du kan tape den gullkantede AFP-pensjonen

Må sikre nok kraft

Ifølge Madsen er mange av bedriftene hvor FLT har medlemmer, verdensledende på sitt felt. Samtidig konkurrerer de på små marginer.

– Kraftprisen kan derfor bli avgjørende for om de beholder kunder, og dermed arbeidsplasser, i Norge, slår Madsen fast.

Han understreker at forbundet er svært bekymret for situasjonen, og at de har gitt klar melding til myndighetene om at dette er en krise for norsk industri. Og Madsens bekymring strekker seg langt ut over nå-situasjonen.

– Vi frykter at det ikke vil være tilgang til nok kraft for industrien i fremtiden. Billig, fornybar energi har vært et konkurransefortrinn i Norge i mange tiår. Vi kan ikke stille oss i en situasjon hvor dette fortrinnet ikke blir med inn i fremtiden, sier Madsen.

FLT mener det må være mulig å lage en form for kraftprioritering i tiden som kommer.

– Altså at vi sørger for at kraften går til landets innbyggere, og til industrien som skaper arbeidsplasser og gir ringvirkninger i lokalmiljøene, forklarer Madsen.

Forbundslederen er klar på at arbeidet med en ny energipolitikk må prioriteres.

– Det må heller ikke somles når det kommer til å sikre enighet om utbygging som vil gi oss ren kraft i fremtiden. LO må ha en helt sentral plass i dette arbeidet, påpeker Madsen.

Må se sammenhengen

Hva med en løsning for å få ned strømprisen per i dag? Det har vært lansert en rekke ulike forslag til strakstiltak som skal bedre situasjonen for forbrukerne. Alt fra en form for kontantstøtte til reduksjon i avgiftene på strøm ligger på bordet, men hva tenker FLT og Madsen?

– For oss er det viktig å se strømpris og energikrisen i sammenheng. Husholdningene, virksomhetene og miljøet må tas hensyn til, og FLT mener derfor at avgiftene på strøm må ned, sier Madsen.

I disse dager arbeides det intenst med en industripolitisk plattform hos FLT, og det er liten tvil om at energitilgangen også vil stå sentralt her.

– Plattformen er nå på høring i organisasjonen, og landsmøtet i 2022 skal ta stilling til denne, sier Madsen.

Strømprisene kan også komme til å virke inn på neste års tariffoppgjør, men hva LO og FLT vil satse på der, er det ennå for tidlig å si noe om, ifølge Madsen.

– Det er LOs representantskap som fatter beslutning om hva som skal prioriteres i oppgjøret i 2022, og hvilken form dette hovedoppgjøret skal ha. Dette tas opp i representantskapet 22. februar, forteller Madsen.

– Samtidig er vi helt tydelige på at vi ønsker en strømpris som ivaretar norsk industri, men som også tar godt vare på dem som har minst fra før – som pensjonister og dem med lav inntekt, utdyper Madsen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ledere, ingeniører og teknikere.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse