JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidslivskriminalitet

Høyre fikk flertall for to forslag mot lønnstyveri. Ap og Sp stemte mot

Ofre for lønnstyveri skal få fri rettshjelp, mener flertallet på Stortinget.
Flertallet på Stortinget går inn for å styrke rettighetene til dem som rammes av lønnstyveri.

Flertallet på Stortinget går inn for å styrke rettighetene til dem som rammes av lønnstyveri.

Ole Palmstrøm

torgny@lomedia.no

Høyre fikk fredag flertall i Stortinget for et forslag om at staten bør drive inn lønn der det er åpenbare tilfeller av lønnstyveri.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet stemte mot forslaget.

I tillegg ble et annet Høyre-forslag vedtatt: Ofre for lønnstyveri bør tilbys fri rettshjelp for å drive inn lønna de har blitt frastjålet av arbeidsgiveren.

Også dette var mot regjeringspartienes stemmer.

Fredag behandlet Stortinget til sammen åtte representantforslag fra Høyre om å bekjempe arbeidslivskriminalitet, men det var bare de to forslagene om lønnstyveri som fikk flertall.

Bakgrunn: Høyre krever krafttak mot lønnstyveri

– Svakt av Arbeiderpartiet

I en pressemelding sier Høyres Aleksander Stokkebø at han er veldig glad for at flertallet på Stortinget går inn for å styrke rettighetene til dem som rammes av lønnstyveri.

– Samtidig er det svakt av Arbeiderpartiet som har lovet å bli tøffere, likevel stemmer mot. Nok en gang ser vi at de skjerper retorikken, men sover i politikken, slår Høyre-politikeren fast.

Stokkebø mener at staten er en tøff kreditor, som vil skremme mange useriøse arbeidsgivere.

Med statlig innkrevingsordning håper han at man kan jevne ut det skjeve styrkeforholdet mellom kriminelle aktører og utsatte arbeidstakere.

Bakgrunn: Høyre-topp: Staten bør betale for lønnstyveri

Vil spekulere

Arbeidsminister Tonje Brenna kom i sitt innlegg i Stortinget med to grunner til at Stortinget ikke burde støtte Høyres forslag.

Det ene var at en slik ordning bare er en variant av Navs lønnsgarantiordning som arbeidsgivere kan spekulere i når de vet at staten likevel vil garantere lønna.

Brennas andre argument var at hun så for seg at dette ville bli en ganske byråkratisk ordning som ikke ville være til arbeidstakers fordel.

Alle midler

Rødts Mímir Kristjánsson stemte for forslagene fra Høyre, og sa at det var underlig at regjeringspartiene sa at de vil bekjempe arbeidslivskriminalitet ved hjelp av fagbevegelsen, men ikke på denne måten.

– Realiteten er at fagbevegelsen støtter de kravene her som Høyre kommer med. Ikke alle, men de aller fleste. Det er underlig at man da ikke bekjemper arbeidslivskriminalitet gjennom alle mulige midler man har, slo Rødt-representanten fast.

Warning
Annonse
Annonse