JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
UENIGE: Konserntillitsvalgt Kateryna Bilokin er uenig med Ikea og Ikea Sørlandet om hvordan nedbemanning på sistnevnte skal skje.

UENIGE: Konserntillitsvalgt Kateryna Bilokin er uenig med Ikea og Ikea Sørlandet om hvordan nedbemanning på sistnevnte skal skje.

Erlend Angelo

Arbeidsledighet

Ikea-tillitsvalgte skuffet over manglende samarbeid under nedbemanning: – Vi har ikke blitt hørt

De ansatte fikk stoppet Ikeas ønske om ostehøvelkutt på stillingene, men konserntillitsvalgt Kateryna Bilokin mener arbeidsgiveren ikke har lyttet nok til de ansatte når butikken på Sørlandet nå nedbemanner med 45 ansatte.10.11.2020
07:49
10.11.2020 14:10

erlend@lomedia.no

I sommer fikk de ansatte beskjed om at Ikea Sørlandet måtte nedbemanne etter åtte år med underskudd.

De ansatte ble spurt til råds i prosessen. Ikea selv foreslo at alle ansatte kunne gå ned litt i stilling, for på den måten å unngå oppsigelser.

Men de ansatte sa blankt nei til mer deltid og lavere stillingsprosenter.

– Vi fikk heldigvis stoppet ostehøvelforslaget deres, det er det positive i det negative. Vi krevde at en eventuell nedbemanning måtte skje via ansiennitetsprinsippet som vanlig er, sier konserntillitsvalgt Kateryna Bilokin til HK-Nytt.

Mange forslag, ikke noe svar

De ansatte kom også med en rekke forslag til hvordan Ikea Sørlandet kunne spare penger. Bilokin mener mange ikke ble vurdert i det hele tatt, all den tid flere av forslagene ikke samsvarte med globale bestemmelser i konsernet.

I det hele tatt føler de ansatte seg lite lyttet til i prosessen. De tillitsvalgte mente ikke prosessen omkring sparetiltak var over da Ikea gikk ut med pressemelding om nedbemanning den 1. september. Ståa i dag er at 16 årsverk skal bort, fordelt på 45 ansatte. De fleste mottok sin oppsigelse 1. november.

– Vi ble spurt om å komme med forslag til kostnadsreduserende tlitak, og så kommer det plutselig en pressemelding, som viser at ingen av våre forslag var tatt med, sier Bilokin.

De ansatte hadde blant annet foreslått å endre menyen for å redusere matsvinn, utleie av deler av bygget og endring av reklamasjonsrutiner. Eller kanskje Ikea kunne ta seg av renholdet selv og tilby noen av de ansatte jobb der?

– Ingenting ble hørt. I tillegg var det vanskelig å komme med forslag, for det er mange kostnader knyttet til andre enheter enn selve butikken som vi ikke har fått se, mener Bilokin.

Mye lest: Ikea-ansatte får mer enn en månedslønn i bonus. Men tillitsvalgte Kateryna jubler ikke

Ikea: – Nødvendig omstrukturering

Den konserntillitsvalgte synes også timinga er helt håpløs. Til tross for åtte år med minus på Sørlandet, så kommer nedbemanninga midt under en pandemi som gjør arbeidsmarkedet ekstra vanskelig. Oppsigelsene kommer også samtidig med en bonusutbetaling, som Bilokin mener kunne vært lavere om det hadde reddet arbeidsplassene til noen kolleger.

– Tror du de med bonus på Sørlandet er fornøyd når de etterpå må ut i arbeidsledighet? spør Bilokin retorisk.

Varehussjef Beate Hagen skriver at bonusen er sentralt styrt, og at det ikke er noe de kan gjøre noe med. I en epost til HK-Nytt forteller hun at omstruktureringa er nødvendig for å ivareta flest mulig arbeidsplasser på lang sikt.

«Vi vet at tiden framover kan bli vanskelig for noen av våre medarbeidere. Vil vil gjøre vårt ytterste for å støtte hver enkelt medarbeider gjennom hele prosessen. Vi har derfor opprettet et tett samarbeid med NAV. Vi har hatt god dialog med alle berørte medarbeidere og sett på muligheter for at de kan fortsette sitt ansettelsesforhold andre steder i IKEA Norge, noe flere medarbeidere kommer til å gjøre» skriver Hagen.

På spørsmål om i hvilken grad de ansattes sparetiltak er vurdert, skriver Hagen at flere av tiltakene allerede er jobbet med over flere år, uten at de har vært nok til å sikre lønnsomhet.

«Så her opplever vi å være helt på linje med innspille fra våre ansatte» skriver Hagen. «Insourcing» av renhold ble konkludert med ikke å være lønnsomt, så det var ikke aktuelt, fortsetter hun, og legger til at de ansatte har fått tilgang til interne regnskap for Sørlandet-butikken.

Følg godt med, er rådet fra klubblederen: Butikkansatt fikk ikke fagbrevtillegg verdt nesten 20.000 kroner

Hvem skal nedbemannes?

Bilokin er ikke imponert over egen arbeidsgiver i prosessen. Hun mener det sågar er urettferdig at det er kun ansatte ved Sørlandet-butikken som vurderes når det nedbemannes, all den tid den lokale butikken har lite eller ingen myndighet til å gjøre lokale kostnadsbesparende tiltak. Bilokin stiller spørsmålet om utvalgskretsen, altså hvilke ansatte som vurderes i en nedbemanningsprosess, bør være nasjonal. Når mange av de foreslåtte sparetiltakene ikke kan vedtas i Ikea Sørlandet, men heller må løftes opp nasjonalt eller globalt, hvorfor skal da nedbemanningen begrenses til Sørlandet?

– Vi er enig i at kostnadene må reduseres på Sørlandet. Men siden Ikea Sørlandet ikke alene har mandat til å redusere sine kostnader, så bør Ikea AS være utvalgskretsen ved nedbemanning, mener Bilokin.

Varehussjef Hagen svarer sånn på det:

«Det har gjennom mange år vært gjort tiltak for å forbedre topplinje, profitt og redusere kostnader lokalt på IKEA Sørlandet. Som en del av et stort konsern er det noen kostnader vi ikke kan påvirke som for eksempling avskrivninger på bygget.»

Denne skaper debatt: Eva tjener 40.000 mindre enn kollega Beate med samme ansiennitet

Mister ansiennitet

Bilokin stiller seg også kritisk til at mange ansatte ikke får med seg ansiennitet fra tidligere arbeid i Ikea. Reglene sier at man ikke får med ansiennitet fra Ikea-arbeid i andre land, og man mister også ansiennitet hvis man har et kort opphold mellom to Ikea-ansettelser.

– De ansatte får ikke med seg ansiennitet fra Ikea-arbeid i andre land, og de starter på null igjen om man har en pause mellom to perioder som Ikea-ansatt. Mange har ansiennitet som ikke telles med i nedbemanningsprosessen, en har et brudd på bare to måneder, sier Bilokin.

Ikea svarer enkelt og greit at de bruker samme prinsipper her som i andre sammenhenger de bruker ansiennitet.

Fikk du med deg denne? Mangler én arbeidsdag for å ta del i bonusfesten: – Føler oss lurt av Ikea

Klar til å bistå medlemmer

Bilokin roser derimot Ikea for at de tillitsvalgte fikk god tid under allmøtet i september, og hun sa da som nå:

– Vi har vært uenige underveis, og vi har sagt at vi vil hjelpe alle medlemmer som vil bestride oppsigelsen.

Ifølge Allan Bongat, hovedtillitsvalgt (Fellesforbundet) på Ikea Sørlandet, er det åtte medlemmer som ikke har takket ja til sluttpakkene på en måneds etterlønn, hvorav en bestrider oppsigelsen.

En av dem har 16 års erfaring i Ikea – men har bare to år på Ikea Sørlandet. 45 personer mottok oppsigelsene 1. november, totalt 16 årsverk.

– Etter oppsigelsene har vi fått problemer på kjøkkenet, for vi er for få folk. Så nå blir noen oppsigelser trukket så vi får tilbake folk på kjøkkenet. Det er jo bra, men det betyr jo bare at nedbemanningsprosessen fortsetter, sukker Bongat.

10.11.2020
07:49
10.11.2020 14:10Mest lest

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Jan-Erik Østlie

Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen

Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Hanna Skotheim

Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

Ole Palmstrøm

Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Anne Myklebust Odland

Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

Håvard Sæbø

Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Colourbox

Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

Nina Hanssen

Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

Werner Juvik

Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp

Per Flakstad

Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Jan Kåre Ness

Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022

Krister Sørbø, VG/NTB

Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

Ylva Seiff Berge

Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer

SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.

SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.

Tormod Ytrehus

Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig

Nå er streikeuttaket klart. Se hele lista for hvor det blir streik fra 23. mai.

Nå er streikeuttaket klart. Se hele lista for hvor det blir streik fra 23. mai.

Erlend Angelo, Magasinet for fag

Her kan det bli elektrikerstreik fra 23. mai

Kronikk

Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken. 

Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken. 

Colourbox

«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

Ole Palmstrøm

Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes

Debatt

Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.

Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.

Ole Palmstrøm

«Svar til Unio om lønn i staten»

STREIKEKLARE: Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland utenfor hotell Terminus onsdag 11. mai. De forbereder seg på mulig elektriker-streik. Leder Atle Rasmussen i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland. Påmeldte deltakere på klubbledersamlingen i Bergen var Kjartan Sletten, Bjørn Fidjeland, Magnus Tveit Hamre, Stian Risøy, Lewinsen Ignesias, Kristoffer Ask, Remi Unnvik, Øyvind Landsvik, Åge Blummenfelt, Ann Olene Boge, Christer Erstad, Raymond Svardal, Rune Nilsen Kvalheim, Raymond Straume, Krister Thomassen, Thomas Stien, Roger Nese, Knut Tore Veivg, Oddbjørn Halvorsen Kaland, Lars Inge Horvei, Vipakaran Kanthasamy, Nirokanth Lothe, Erik Breistrand, Daniel Helle, Øyvind Myklebust Huus, Øyvind Bessesen, Camilla Høgøy, John Arne Handeland, Ole-Johnny Hopsdal, Hans Eldevik, Martin Bøyum, Roger Johansen, Tom K. Turøy, Tom Erik Iversen, Henriette Thorsen, Rune Myntevik, Magnus Rødseth, Vidar Straume, Thomas Engen, Karsten Eriksen.

STREIKEKLARE: Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland utenfor hotell Terminus onsdag 11. mai. De forbereder seg på mulig elektriker-streik. Leder Atle Rasmussen i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland. Påmeldte deltakere på klubbledersamlingen i Bergen var Kjartan Sletten, Bjørn Fidjeland, Magnus Tveit Hamre, Stian Risøy, Lewinsen Ignesias, Kristoffer Ask, Remi Unnvik, Øyvind Landsvik, Åge Blummenfelt, Ann Olene Boge, Christer Erstad, Raymond Svardal, Rune Nilsen Kvalheim, Raymond Straume, Krister Thomassen, Thomas Stien, Roger Nese, Knut Tore Veivg, Oddbjørn Halvorsen Kaland, Lars Inge Horvei, Vipakaran Kanthasamy, Nirokanth Lothe, Erik Breistrand, Daniel Helle, Øyvind Myklebust Huus, Øyvind Bessesen, Camilla Høgøy, John Arne Handeland, Ole-Johnny Hopsdal, Hans Eldevik, Martin Bøyum, Roger Johansen, Tom K. Turøy, Tom Erik Iversen, Henriette Thorsen, Rune Myntevik, Magnus Rødseth, Vidar Straume, Thomas Engen, Karsten Eriksen.

Paul S. Amundsen

I 1974 var det kaos. Nå er elektrikerne forberedt på streik

Alf Ragnar Olsen

Oslo rammes først hvis det blir streik i staten


Flere saker