JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Landets treningssentre stengt under korona-krisen:

Kenneth er selvstendig næringsdrivende: – Det er nå man kjenner på hvor alene man er

Kenneth Danielsen er personlig trener og hjelper andre i samme situasjon: – Jobb med regnskapet, hold kontakt med kunder og tilby Skype-trening, oppfordrer han.
GIR RÅD: Kenneth Danielsen har vært selvstendig næringsdrivende i 10 år, og opp. – Jeg tror nå at vi PT-er, og selvstendig næringsdrivende som sådan, må holde sammen og hjelpe hverandre.

GIR RÅD: Kenneth Danielsen har vært selvstendig næringsdrivende i 10 år, og opp. – Jeg tror nå at vi PT-er, og selvstendig næringsdrivende som sådan, må holde sammen og hjelpe hverandre.

Privat

ida.bing@lomedia.no

De siste dagene har vært spente for mange som driver selvstendig næringsvirksomhet. Flere av dem finner man i treningsbransjen som personlig trenere, hvor de har kontrakter med senterne og fakturerer for leverte timer.

– Det er nå man kjenner på hvor alene man er når man driver selvstendig.

p

Det sier Kenneth Danielsen (28) til FriFagbevegelse. Han er personlig trener og har drevet som selvstendig de siste 10 årene. I tillegg er han PT-spesialist og kjenner svært godt til bransjen.

Inntektsgrunnlag borte

Treningsbransjen ble tidlig preget av korona-krisen. Alle treningssentere holder stengt, og begrenset kontakt som følge av korona-restriksjoner, gjør at inntektsgrunnlaget faller bort.

Sats har permittert 4.000 ansatte, og treningssenterkjeden Family Sports Club har på sin side permittert 1.900 ansatte. Fresh Fitness har midlertidig opphørt kontrakter med sine PT-er.

Sats har sendt ut permitteringsvarsler til over 4.000 ansatte i Norge

– Vi er bedt om å leve på oppsparte midler, og frustrasjonen er stor blant unge personlige trenere.

Ikke klar over tiltak

Mandag lanserte Stortinget en krisepakke til selvstendige og frilansere, som sikret inntekt opp til 600.000 kroner basert på tidligere års inntjening, etter dag 17. Tirsdag kom pakken som ga de selvstendige rett på akutt sosialhjelp.

I dag lanserte Stortinget den andre økonomiske pakken, hvor selvstendig næringsdrivende får utsatt første termin av forskuddsskatten fra 31. mars til 1. mai.

Danielsen mener informasjonen til selvstendig næringdrivende har vært for dårlig.

Permitterte sikres full lønn i 20 dager. Her er regelendringene

– Jeg tror ikke mange er klar over de nye tiltakene, sier han og forteller om nærmest panikk i mange kommentarfelt og grupper for personlige trenere på sosiale medier.

– Mange var usikre på hva de skulle gjøre, og ingen visste sikert hvor eller til hvem man skulle henvende seg. Jeg har prøvd å hjelpe til der jeg kan og svare folk, med den kunnskapen jeg har som selvstendig gjennom mange år, sier Danielsen.

Feil i media

Danielsen er for tiden sykemeldt med et vondt kne, og venter på sykepenger. Normalt tar det 17 dager før selvstendige får sykepenger. Med Stortingets krisepakke har selvstendige rett på sykepenger fra dag tre.

Til tross for myndighetens tiltak for å sikre at selvstendige skal ha en inntekt, har Danielsen merket at informasjonen ikke er lett å få tak i.

– En ting er at jeg, som er 28 år og ha drevet butikk med selskap i ti år, synes dette er vanskelig å få grep om. Men for de mange som er relativt nye og står uten erfaring, så skjønner jeg at dette er vanskelig.

Danielsen peker på at nettsidene til Alltin, Skatteetaten og Nav ikke alltid er oppdatert med ny info.

Hva har jeg krav på av Nav? 10 spørsmål og svar om utbetalinger etter koronautbruddet

– Det er fordi de har så mye annet å gjøre nå, understreker han og viser til at Nav de siste dagene har satt rekort i antall henvendelser.

– Det som er problemet nå er at du må følge med i mediene for å få med deg info. Men mange av sakene er klikkbaserte. Jeg aner ikke hvor mange saker jeg har lest som ikke handler om overskriften, sier Danielsen.

Kan skape forvirring

Han tror det er en utfordring at også Navs telefonlinjer er overbelastet i disse dager.

– De fleste ringer jo, for man føler sin situasjon er veldig spesiell. Men så er den ikke det, det er 100.000 andre selvstendige som sitter i samme båt, om de er frisører eller PT-er eller driver annen virksomhet.

Selv har Danielsen brukt tiden på å innhente informasjon, men peker på at for mange er det vanskelig å vite hvordan en skal tolke informasjonen som kommer fra myndighetene.

Koronaen stenger ned Hotell-Norge: – Det var som å slå av bryteren

– Det er skummelt når det er så mange unge mennesker som skal tolke reglene og svarene som skal gis, sier Danielsen.

Han tror at det er vanskelig for mange å finne ut av hva som er relevant for den selvstendiges egen situasjon, og at det kan være en utfordring å sile ut den informasjonen.

Skryter av egen arbeidsgiver

Han forteller at mange kolleger mottok informasjon rundt opphørte kontrakter først dager etter stenging, og at mange var usikre på hva de skulle gjøre.

– Jeg hadde på samme tid mottatt ti eposter fra ledelsen i Evo, med informasjon om deres møter med Nav, Virke og andre parter.

– Den tryggheten der, i tillegg til individuelle sms-er fra leder med informasjon og oppfølging, var kjempebra, sier Danielsen som skryter av håndteringen til Evo, som han har en nåværende kontrakt med.

Danielsen har en oppfordring til ledere der ute som er i kontakt med og leier inn selvstendig næringsdrivende, om å følge opp den enkelte.

Titusener av arbeidstakere sendes hjem: Her er ti av de største permitteringene

– Det er nå man ser hvilke bedrifter som bryr seg, understreker han.

Rom for å tjene mer

Danielsen tror at mange kjenner på usikkerhet rundt egen økonomi, arbeidsplass og at de fortsatt vil hjelpe kundene sine.

– Men nå er spredningsfaren så stor, at selv utendørs trening med avstand ikke er å anbefale, understreker PT-en.

Han legger til:

– Jeg tror nå at vi PT-er, og selvstendig næringsdrivende som sådan, må holde sammen og hjelpe hverandre.

Han har anbefalinger til andre selvstendige i bransjen om hvordan de bør bruke tiden sin, men også hva de bør reflektere over:

– Bruk tid på det du kan kontrollere, jobb med regnskapet, planlegg kalenderen din til arbeidsplassen åpner, hold kontakt med kunder og tilby programmer eller Skype-trening, oppfordrer Danielsen.

– Reflekterer litt over hva du kan bli bedre på som PT og medmenneske, se om du kan lese deg opp på fag, rettigheter eller hva andre arbeids- og oppdragsgivere kan tilby.

– Det er i disse tider man ser hvordan type ledelse et selskap har, blir du tatt vare på og behandlet som en av deres, eller er du bruk og kast for et selskap, understreker Danielsen.

Og det er fortsatt muligheter for å tjene inn noen summer hvis du har eget foretak, men vær bevisst på hvilke kanaler du tilbyr treningen i, mener Danielsen.

– Tenk på effekten av at du deler masse gratis på Instagram og Facebook. Alle dine PT-kolleger vil nå slite med å selge programmer eller trening over nett, fordi det ligger ute så mye gratis.

– Vi kan hjelpe hverandre. Selv om vi ikke driver under samme tak, er vi i samme bransje, legger han til.

Warning
Annonse
Annonse