Renholder Anita Norin tar på seg utstyret som skal beskytte henne mot smitte.
Tormod Ytrehus
Koronaviruset:
Koronaen stenger ned Hotell-Norge: – Det var som å slå av bryteren
Da koronaen kom, ble optimismen på Park hotell i Sandefjord erstattet av en usikker framtid.
torgny@lomedia.no
SANDEFJORD: Gjennom vinduet i enden av hotellkorridoren kan vi se fjorden blinke i solskinnet. Silhuettene av de store passasjerbåtene som trafikkerer Sandefjord – Strømstad viser at ikke alt er som det skal være. Skipene ligger helt i ro. Trafikken på ruta mellom Norge og Sverige har stoppet opp.
Renholder Anita Norin tar på seg utstyret som skal beskytte henne mot smitte. Det er vernebriller og et forkle i tillegg til det vanlige arbeidstøyet og hanskene.
Saken fortsetter under bildet.
BRA MARS Park hotell hadde ventet 30 prosent større belegg i mars i år enn i fjor, så kom kornaen og avbestillingene.
Tormod Ytrehus
Mars kunne blitt bra
Park hotell i Sandefjord har 349 rom. Nå er bare 30 av dem i bruk. De fleste av gjestene på hotellet nå, er flybesetninger. Det er et strengt regime når de kommer. De får ikke bruke fellesarealene, men må gå rett på rommet. Maten blir servert på brett ved døren. Flybesetningen kan ha møtt personer smittet av korona på sin vei. Når de reiser blir rommene rengjort ekstra nøye. Tastaturer, håndtak og telefonen blir rengjort spesielt.
– Mars i år lå an til å bli så bra. Vi hadde 30 prosent høyere belegg enn mars i fjor, sier hotelldirektøren Thomas Ødegård.
– Vi skulle hatt 300–400 mennesker til lunsj. Hele mai var fylt opp med konfirmasjoner, føyer tillitsvalgt Anne Marie Andersen til.
– Men så kom dette, og dette har ingen noen erfaring med.
Saken fortsetter under bildet.
På de hotellene hvor det er et godt samarbeide mellom tillitsvalgte og ledelsen har permitteringsprosessene gått bra, sier Anne Marie Andersen, konserntillitsvalgt for Scandic hotellene
Tormod Ytrehus
De ansatte ved Park hotell i Sandefjord har vært igjennom flere streiker. Det er noe av det samme, men helt annerledes. Når en streik starter vet en ikke når den slutter, men når en streik starter i mai så vet en at den ikke varer til høsten.
Alt er annerledes
– Men nå med korona-smitten så er alt annerledes, ingen kan si når dette går over.
Av de 115 personene som jobber på hotellet er 74 permittert. Mandag var Nav på hotellet og informerte om hvilke rettigheter de har som permitterte. Mens de ansatte møtte Nav, behandlet Stortinget endringene i permitteringsloven. Nå har de ansatte krav på 20 dager med full lønn.
– Til syvende og sist ble dette bra. Vi får lønn 1. i hver måned. 1. april får vi lønna vi har opparbeidet. Neste måned får vi full støtte fra Nav, og måneden etter det kommer feriepengene. Først etter det kommer vi til å merke virkningene av å gå på 62,4 prosent, forklarer Andersen.
Saken fortsetter under bildet.
Oppførsel som forhindrer smitte.
Tormod Ytrehus
På Park hotell er de fleste fagorganisert, og da det nærmet seg lønnsoppgjøret ble det rutinemessig varslet om mulighetene for permitteringer hvis det ble streik. Hotelldirektøren foreslo at de i det samme varselet kunne ta med å varsle om mulige permitteringer i forbindelse med korona-smitte. Varselet ble sendt ut i begynnelsen av mars. Og i midten av mars gikk varslingsfristen ut.
Mot instinktene
– Det var som å slå av bryteren.
Park hotell har felles bookingkontor med Havna hotell på Tjøme. Line Sparre Bråthen og Ina Henden jobber her. De er ikke permittert. De har hatt hendene fulle med å ta imot avbestillinger, og de kommer fortsatt til å jobbe med å ta imot henvendelser.
– Det strider mot alle instinkter å fjerne bestillinger vi har fått, sier Henden.
Saken fortsetter under bildet.
MOT INSTINKTER Line Sparre Bråthen og Ina Henden (til venstre) jobber på bookingkontoret. De er ikke permittert, men har tatt imot mange avbestillinger. – Det strider mot alle instinkter å fjerne bestillinger vi har fått, sier Henden. Tilhøyre er tillitsvalgt på hotellet Anne Marie Andersen.
Tormod Ytrehus
– Det er rett og slett grusomt, og vi gjør det med tungt hjerte. Vanligvis jobber vi med å fylle opp slik at flest mulig rom er i bruk.
Park hotell er først og fremst et kurs- og konferansehotell. Bråthen og Henden jobber med de store kundene. Nå har en stor kursaktør stoppet alle kursene.
På kjøkkenet er kokken Farzi Roudsari i jobb. Vanligvis på denne tida av dagen ville han være i gang med å forberede middag til flere hundre personer.
– Vi hadde à la carte meny til i går, men nå er det slutt. Det jeg gjør er å pakke ned, forklarer han.
Saken fortsetter under bildet.
På kjøkkenet er kokken Farzi Roudsari i jobb. Vanligvis på denne tida av dagen ville han være i gang med å forberede middag til flere hundre personer.
Tormod Ytrehus
Fy-fy på kjøkkenet
Kollegaen hans Rui Estevao, er i gang med å forberede morgendagens frokost. Mens hotellet til vanlig er stolt av sin frokostbuffé, pakker nå Estevao poser. Vanligvis er engangsinnpakning fy-fy på restaurantkjøkkenet, men nå er alt pakket i plast.
Portugiseren Oscar Pereira pendler vanligvis mellom en jobb i Norge, enten på Park eller Havna hotell og hjemmet sitt på Madeira. Hvis han reiser tilbake til Portugal nå, får han 14 dagers karantene. Og siden han ikke har fast bosted i Norge, er det ikke sikkert at han kan få komme tilbake å jobbe. Foreløpig får han bo på Park.
Saken fortsetter under bildet.
FROKOST Rui Estevao, er i gang med å forberede morgendagens frokost. Vanligvis er det en stor frokostbuffé, nå pakker Estevao poser med innpakket i engangsinnpakning. Kollegaen hans portugiseren Oscar Pereira skulle reist hjem til Madeira, men da kommer han ikke tilbake til Norge.
Tormod Ytrehus
Tillitsvalgt Anne Marie Andersen er til vanlig servitør. Nå serverer hun Fjordland-middager til flybesetningene. Hun setter fra seg brettet, og banker på døren. Det er en litt annen standard enn vanlig.
Snakket med banken
Beata Bitkowska og Artur Cielsielki er et av flere par på Park. Hun jobber på husøkonomavdelingen. Han er kokk. Begge kommer til å bli permittert. De bor i et rødt rekkehus fem minutter med bil fra hotellet.
Katten smyger seg inn når vi møter dem i døra. De er sammen hjemme. Der er også sønnen Gabriel på 11 år. Han sitter og regner matteleksa.
– Det blir ganske mye skolearbeid for ham. Først må han gjøre det han skal gjøre på skolen og så må han gjøre leksene i tillegg: Vi prøver å hjelpe ham, sier Bitkowska.
Saken fortsetter under bildet.
BLIR HJEMME Beata Bitkowska og Artur Cielsielki er et av flere par på Park. Nå blir de permittert og får mange timer sammen i det røde rekkehuset fem seks minutter med bil fra hotellet.
Tormod Ytrehus
De er veldig glad for de nye reglene for lønn under permittering. Det vil gjøre framtida bedre, men de har forberedt seg på trangere økonomiske tider. De har allerede vært i banken og avtalt avdragsfrihet, så de regner med at det vil gå greit økonomisk.
– Hva skal dere gjøre, blir det ekstra god mat siden du er kokk?
– Nei, det er ikke det samme å lage mat hjemme som på jobben, sier Cielsielki.
Godt samarbeid
Anne Mari Andersen er også konserntillitsvalgt i Scandic-konsernet, og ser at det ikke har gått like greit for alle hotellene i kjeden, som det har gått på Park.
– Det har vært veldig opp og ned. På de hotellene hvor det er et godt samarbeid mellom tillitsvalgte og ledelsen, har permitteringsprosessene gått bra. Direktøren får en lettere jobb hvis han har de tillitsvalgte på sin side. En må snakke sammen når det er fredelige forhold, en kan ikke bare møtes på krigsstien, sier Andersen.
Rettighetene dine
Når du blir permittert kan du søke om dagpenger fra Nav.
Alle med inntekt over 75.000 kroner det siste året har krav på dagpenger.
Du har krav på full lønn i de 20 første arbeidsdagene, så går du over på dagpenger.
Så mye får du i dagpenger:
• 80 prosent av inntekten opp til 300.000 kroner.
• 62,4 prosent av inntekten mellom 300.000 og 600.000 kroner
• Ingen dagpenger på inntekter over 600 000 kroner
Du har krav på dagpenger i 26 uker i løpet av 18 måneder.
Kilde: Stortingets nye dagpenge-regler
Fem råd fra Fellesforbundet
1. Kontakt Nav: Søk dagpenger fra Nav med en gang du får permitteringsvarsel. Se nav.no.
2. Varsle tillitsvalgt: Permitterte skal betale minstekontingenten på 188 kroner i måneden, så det kan være lurt å varsle tillitsvalgt på jobben om at du er permittert.
3. Sjekk «Min side»: For å få oppdatert informasjon fra forbundet, bør du sjekke om de har har riktig kontaktinfo. Se fellesforbundet.no.
4. Ta kontakt med banken: Dersom du kan få økonomiske problem, bør du kontakte banken din. Har du lån gjennom LO-medlemskapet, kontakter du Sparebank 1.
5. Viktig info: Du kan få kort varsel om å komme tilbake på jobb. Du kan få deg en annen jobb, men da blir retten til dagpenger borte.
Kilde: fellesforbundet.no
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.