JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lederen for «Verdens-LO» etterforskes for korrupsjon, men sier han er uskyldig

Nordisk LO krever at Luca Visentini suspenderes fra lederjobben i Den internasjonale faglige samorganisasjonen.
Belgisk politi har siktet leder for «Verdens-LO», Luca Visentini, for innblanding i en korrupsjonssak som involverer en gulfstat. Flere kilder sier det dreier seg om Qatar. Her er Visentini under kongressen der han ble valgt for under én måned siden.

Belgisk politi har siktet leder for «Verdens-LO», Luca Visentini, for innblanding i en korrupsjonssak som involverer en gulfstat. Flere kilder sier det dreier seg om Qatar. Her er Visentini under kongressen der han ble valgt for under én måned siden.

Erlend Angelo

helge@lomedia.no

Fredag kom meldingen som sjokkerte hele den internasjonale fagbevegelsen.

Den mektige fagforeningstoppen Luca Visentini ble pågrepet og varetektsfengslet i Belgia siktet for korrupsjon.

I tillegg ble en håndfull andre personer pågrepet i saken, blant annet en visepresident i EU-parlamentet. Fire av de totalt seks som er pågrepet, sitter fortsatt i varetekt. Luca Visentini er nå løslatt, på visse betingelser.

Ifølge påtalemyndigheten gjelder saken ulovlig lobbyvirksomhet for en golfstat, som ifølge flere kilder er Qatar, melder NTB. Qatar avviser at de har noe med saken å gjøre, ifølge NRK.

Det er kun tre uker siden Luca Visentini gikk av som generalsekretær for den europeiske fagbevegelsen, og ble valgt til leder for Den internasjonale faglige samorganisasjonen (IFS).

Politiet i Belgia skal ha startet etterforskningen rundt denne skandalen så tidlig som i juni. De skal over tid ha hatt mistanke om at en golfstat har forsøkt å påvirke EU-parlamentet, blant annet gjennom å gi gaver og penger til personer i sentrale posisjoner.

– IFS må bistå politiet

LO krever nå at den internasjonale fagbevegelsen gjør sitt beste for å bistå belgisk politi med etterforskningen. LO krever også at IFS informerer til sine medlemsland og avklarer fungerende ledelse i fagbevegelsen mens saken er under etterforskning.

– Denne saken skader hele den internasjonale fagbevegelsen. Visentini må selvfølgelig ivareta egne interesser, mens vi må ivareta interessene til den internasjonale fagbevegelsen, sier Liv Tørres, som er leder i Internasjonal avdeling i LO.

Etter det FriFagbevegelse erfarer, har fagbevegelsen i Norden krevd ekstraordinært styremøte hvor det blir framsatt krav om at Luca Visentini suspenderes inntil videre.

Liv Tørres påpeker at Visentini er uskyldig fram til det motsatte er bevist. Hun mener den sene informasjon fra den internasjonale fagbevegelsen bare forsterker alle spørsmålene som henger i luften rundt denne saken.

LO ville ikke ha Visentini

Norsk LO ønsket ikke Luca Visentini som ny IFS-leder da han ble valgt på kongressen nylig. De støttet motkandidaten Kemal Özkan fra Tyrkia.

Under IFS-kongressen var LO lite imponert over responsen på en av LOs prioriterte internasjonale saker, nemlig migrantarbeidernes situasjon i Qatar.

Da kongressen ikke hadde nevnt det pågående fotball-VM i Qatar med et eneste ord, grep LOs nestleder Steinar Krogstad ordet. Han foreslo en resolusjon med støtte til migrantarbeiderne.

Uttalelsen ble ikke vedtatt som en resolusjon fra kongressen, fordi den ble levert inn etter tidsfristen.

Krogstad fikk til og med refs fra lederen av kongressen, men fikk støtte fra nesten 40 store nasjoner til resolusjonen.

LO vil ha svar

LO koordinerer nå reaksjonene overfor internasjonal fagbevegelse, blant annet med Nordens faglige samorganisasjon.

LO mener det er på sin plass å kreve svar fra IFS om pågripelsen, hvor lenge etterforskningen har vært kjent for dem, og om hvem som skal lede organisasjonen fram til denne saken er ferdig etterforsket og behandlet av rettssystemet.

– Vi vil jobbe tett sammen i Norden om en felles holdning, og må få avklart hvordan vi skal forholde oss til IFS framover. Det skal også holdes et møte i den europeiske fagbevegelsen EFS onsdag.

– Jeg er uskyldig

Luca Visentini ble løslatt søndag. IFS kom først tirsdag med en pressemelding om saken.

– Ikke på noe tidspunkt har myndighetene antydet at IFS er under etterforskning eller mistanke, poengterer IFS.

Selv kommer Luca Visentini med følgende uttalelse:

– Jeg er glad avhøret er avsluttet. Jeg var i stand til å svare fullt ut på alle spørsmålene. Skulle det komme ytterligere påstander, ser jeg fram til muligheten til å motbevise dem. Jeg er uskyldig, uttaler han.

– Enhver form for korrupsjon er fullstendig uakseptabel, og jeg er absolutt engasjert i kampen mot korrupsjon, sier Luca Visentini.

Han sier også at det må legges ytterligere press på Qatar for arbeidernes og andre menneskerettigheter.

– Situasjonen i dag er fortsatt ikke tilfredsstillende, som jeg sa til media på slutten av mitt besøk i Qatar, legger Luca Visentini til.

Erkjenner alvoret

IFS erkjenner alvoret i saken, og har nulltoleranse for enhver form for korrupsjon, skriver de i pressemeldingen. IFS-ledelsen skal ha et møte om saken neste uke.

«Verdens-LO» understreker også at organisasjonen har jobbet intensivt i over 11 år for å sikre reform av Qatars arbeidslover. IFS ønsker de juridiske reformene i Qatar velkommen og gjør det klart at press på Qatar fortsatt trengs, heter det i uttalelsen.

Annonse

Flere saker

Annonse