LOs andre nestleder, Steinar Krogstad, er bekymret for hva som vil skje med migrantarbeiderne i Qatar etter at VM er over.
Knut Viggen
Qatar
Verdens ledende fagorganiserte «glemte» Qatar. Det gjorde LO-nestlederen noe med
Samtidig som et meget omdiskutert VM i fotball startet i Qatar, samlet verdens ledende fagorganiserte seg til kongress i Melbourne. Men én ting savnet LOs andre nestleder, Steinar Krogstad, på kongressen.
helge@lomdia.no
LOs andre nestleder har gjennom flere år engasjert seg for migrantarbeiderne i forkant av fotball-VM i Qatar. Både gjennom LO og i samarbeid med Norges Fotballforbund her hjemme.
Han har også engasjert seg gjennom BWI, organisasjonen for verdens bygningsarbeidere, som blant annet har skrevet personlig brev til FIFA-president Gianni Infantino og stilt krav til hvordan FIFA skal håndtere det som har skjedd før fotball-VM startet.
Må rydde opp
– FIFA må rydde opp og bruke sine store økonomiske muskler til å gjøre bot for de store konsekvensene det har medført at Qatar ble tildelt fotball-VM, har Steinar Krogstad uttalt i prosessen før VM startet.
Den siste uka har han deltatt på kongressen til ITUC (International Trade Union Confederation) i Melbourne i Australia. Her er fagbevegelse-toppene i hele verden samlet.
Forundringen var stor da Krogstad blant de mange forslagene til resolusjoner under kongressen ikke fant en eneste setning eller et eneste ord om Qatar-VM.
Gjennom de nordiske representantene på kongressen tok han derfor initiativ til å foreslå en resolusjon på vegne av en rekke fagorganisasjoner verden over, med oppfordring til beskyttelse av migrantarbeidere i Qatar etter at VM er over.
Debatt: «For arbeiderne i Qatar er ikke boikott en mulighet»
Mangler rettigheter
Han tok også ordet på kongressen og talte migrantarbeidernes sak:
– Fagbevegelsen har kjempet for migrantarbeidernes rettigheter i Qatar helt siden landet ble tildelt VM med full støtte til ILOs arbeid for menneskerettigheter. Kampen må fortsette for migrantarbeiderne i Qatar. Jeg er bekymret for hva som vil skje med deres situasjon etter at VM er over, sa Steinar Krogstad fra talerstolen.
Krogstad viste til at Qatars to millioner gjestearbeidere ikke har rett til å streike, organisere seg, eller forhandle om lønn. Mange av dem lider under svært dårlige arbeidsforhold med lav lønn, lange dager og trusler og vold.
Krogstad bidro til å samle støtte til kravet om opprettelsen av et senter for migrantarbeidere i Qatar som kan bistå de som har behov for hjelp.
– Dette senteret bør drives av migranter og tilby gjestearbeidere hjelp med rettigheter, juridisk hjelp og tilby kompetanseheving for tillitsvalgte, sier Steinar Krogstad.
Forene krefter
– Det er på tide å forene kreftene og stille seg bak migrantarbeiderne i Qatar. Vi må jobbe for den eneste bærekraftige, langsiktige løsningen: Retten til å organisere seg, forhandle og streike, sa Krogstad da han la fram uttalelsen.
Han er klar på at Qatar og arbeiderne ikke må komme i glemmeboken når verdens oppmerksomhet forsvinner etter at VM-finalen er spilt.
Uttalelsen ble ikke vedtatt som en resolusjon fra kongressen, fordi den ble levert inn etter tidsfristen, men ble støttet av 36 forbund fra hele verden på kongressen, deriblant LO, YS og Unio fra Norge, LO, Saco og TCO fra Sverige, finske og danske forbund.
Også fagbevegelse i sterke VM-nasjoner som Tyskland, Nederland, Italia, Brasil og Italia støttet uttalelsen.
Les også: Du kan få baksmell hvis sjefen ikke betaler riktig skatt for deg
Bruke innflytelsen
I uttalelsen heter det at «vi gjentar at respekt for arbeidstakers rettigheter er avhengig av god håndhevelse ovenfra, men også av organisering av arbeidstakere nedenfra. Bare deres deltakelse i gjennomføringen av reformer vil sikre fremtidig bærekraft, ettersom migrantarbeidere vil fortsette å være en del av Qatars arbeidsstyrke og økonomi selv etter VM».
Videre: «Derfor ser vi behovet for å si ifra og bruke innflytelsen fra FIFA World Cup Qatar 2022 for å beholde oppmerksomheten og støtte migrantarbeidere ytterligere under og etter turneringen. Det er fagbevegelsens, ITUCs og de globale fagforeningenes oppgave å bygge på framskritt som er gjort. Som Migrant Workers' Centre, for å fremme full realisering av migrantarbeideres menneske- og fagforeningsrettigheter, i påvente av, under og etter turneringen».
Ville ha boikott
Flere norske fotballklubber gikk inn for boikott av VM i Qatar om Norge skulle kvalifisere seg. Norge kvalifiserte seg imidlertid ikke.
Årsaken til klubbenes ønske om boikott var blant annet artikler fra den britiske storavisen The Guardian om funn som viser at over 6500 fremmedarbeidere fra India, Pakistan, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka har mistet livet i Qatar siden landet for ti år siden vant konkurransen om å arrangere fotball-VM 2022.
Ifølge The Guardian er 37 av dødsfallene direkte tilknyttet stadionbygging.
Sammen med NISO-leder Erlend Hanstveit satt Steinar Krogstad i det såkalte Qatar-utvalget som fikk i oppdrag å utrede en eventuell norsk VM-boikott. Hanstveit ser veldig positivt på at Steinar Krogstad tok opp saken fra talerstolen på ITUC-kongressen.
– Vi har et veldig tett samarbeid med Steinar og Fellesforbundet/LO om Qatar. I fellesskap med også FIFPRO (den internasjonale spillerorganisasjonen innen fotball) og BWI har vi et fint fellesskap som det er verdt å bygge videre på i arbeidet med oppfølging av situasjonen til migrantarbeiderne, sier Erlend Hanstveit.
– Har skuffet oss
– FIFA (som arrangerer VM) har skuffet oss gang på gang. Det ser ut til at vi trenger all støtte vi kan få fordi FIFA selv ikke tar ansvar, legger han til.
Både spillerforeningen og Norges Fotballforbund har lagt stort press på FIFA over lang tid.
Både Krogstad og Hanstveit har tett dialog med generalsekretær i Norges Fotballforbund, Lise Klaveness, som opprettholder trykket mot FIFA og myndighetene i Qatar med tanke på etablering av et migrantsenter. Hanstveit håper også ILO fortsetter med det samme.
Mye lest: Oksana ba om svar fra Støre: – Jeg tror ikke dere forstår hvor tøft vi har det
Mest lest
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Håvard Sæbø
Fryktar for fagrørslas framtid: – Redselen er at folk ikkje tør å stille
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Snart får lærerne vite hva den nye lønna blir
Benjamin A. Ward
Oppvaskmøte om eldreomsorg i Oslo: – Jeg forventer endringer
Kronikk
ARBEIDSFOLK: Trondhjems Mekaniske Værksted cirka 1900.
Schrøder, Trondheim Byarkiv
«Myten om det fattige Norge stemmer ikke»
Martin Guttormsen Slørdal