JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Qatar

Verdens ledende fagorganiserte «glemte» Qatar. Det gjorde LO-nestlederen noe med

Samtidig som et meget omdiskutert VM i fotball startet i Qatar, samlet verdens ledende fagorganiserte seg til kongress i Melbourne. Men én ting savnet LOs andre nestleder, Steinar Krogstad, på kongressen.
LOs andre nestleder, Steinar Krogstad, er bekymret for hva som vil skje med migrantarbeiderne i Qatar etter at VM er over.

LOs andre nestleder, Steinar Krogstad, er bekymret for hva som vil skje med migrantarbeiderne i Qatar etter at VM er over.

Knut Viggen

helge@lomdia.no

LOs andre nestleder har gjennom flere år engasjert seg for migrantarbeiderne i forkant av fotball-VM i Qatar. Både gjennom LO og i samarbeid med Norges Fotballforbund her hjemme.

Han har også engasjert seg gjennom BWI, organisasjonen for verdens bygningsarbeidere, som blant annet har skrevet personlig brev til FIFA-president Gianni Infantino og stilt krav til hvordan FIFA skal håndtere det som har skjedd før fotball-VM startet.

Må rydde opp

– FIFA må rydde opp og bruke sine store økonomiske muskler til å gjøre bot for de store konsekvensene det har medført at Qatar ble tildelt fotball-VM, har Steinar Krogstad uttalt i prosessen før VM startet.

Den siste uka har han deltatt på kongressen til ITUC (International Trade Union Confederation) i Melbourne i Australia. Her er fagbevegelse-toppene i hele verden samlet.

Forundringen var stor da Krogstad blant de mange forslagene til resolusjoner under kongressen ikke fant en eneste setning eller et eneste ord om Qatar-VM.

Gjennom de nordiske representantene på kongressen tok han derfor initiativ til å foreslå en resolusjon på vegne av en rekke fagorganisasjoner verden over, med oppfordring til beskyttelse av migrantarbeidere i Qatar etter at VM er over.

Debatt: «For arbeiderne i Qatar er ikke boikott en mulighet»

Mangler rettigheter

Han tok også ordet på kongressen og talte migrantarbeidernes sak:

– Fagbevegelsen har kjempet for migrantarbeidernes rettigheter i Qatar helt siden landet ble tildelt VM med full støtte til ILOs arbeid for menneskerettigheter. Kampen må fortsette for migrantarbeiderne i Qatar. Jeg er bekymret for hva som vil skje med deres situasjon etter at VM er over, sa Steinar Krogstad fra talerstolen.

Krogstad viste til at Qatars to millioner gjestearbeidere ikke har rett til å streike, organisere seg, eller forhandle om lønn. Mange av dem lider under svært dårlige arbeidsforhold med lav lønn, lange dager og trusler og vold.

Krogstad bidro til å samle støtte til kravet om opprettelsen av et senter for migrantarbeidere i Qatar som kan bistå de som har behov for hjelp. 

– Dette senteret bør drives av migranter og tilby gjestearbeidere hjelp med rettigheter, juridisk hjelp og tilby kompetanseheving for tillitsvalgte, sier Steinar Krogstad. 

Forene krefter

– Det er på tide å forene kreftene og stille seg bak migrantarbeiderne i Qatar. Vi må jobbe for den eneste bærekraftige, langsiktige løsningen: Retten til å organisere seg, forhandle og streike, sa Krogstad da han la fram uttalelsen.

Han er klar på at Qatar og arbeiderne ikke må komme i glemmeboken når verdens oppmerksomhet forsvinner etter at VM-finalen er spilt.

Uttalelsen ble ikke vedtatt som en resolusjon fra kongressen, fordi den ble levert inn etter tidsfristen, men ble støttet av 36 forbund fra hele verden på kongressen, deriblant LO, YS og Unio fra Norge, LO, Saco og TCO fra Sverige, finske og danske forbund.

Også fagbevegelse i sterke VM-nasjoner som Tyskland, Nederland, Italia, Brasil og Italia støttet uttalelsen.

Les også: Du kan få baksmell hvis sjefen ikke betaler riktig skatt for deg

Bruke innflytelsen

I uttalelsen heter det at «vi gjentar at respekt for arbeidstakers rettigheter er avhengig av god håndhevelse ovenfra, men også av organisering av arbeidstakere nedenfra. Bare deres deltakelse i gjennomføringen av reformer vil sikre fremtidig bærekraft, ettersom migrantarbeidere vil fortsette å være en del av Qatars arbeidsstyrke og økonomi selv etter VM».

Videre: «Derfor ser vi behovet for å si ifra og bruke innflytelsen fra FIFA World Cup Qatar 2022 for å beholde oppmerksomheten og støtte migrantarbeidere ytterligere under og etter turneringen. Det er fagbevegelsens, ITUCs og de globale fagforeningenes oppgave å bygge på framskritt som er gjort. Som Migrant Workers' Centre, for å fremme full realisering av migrantarbeideres menneske- og fagforeningsrettigheter, i påvente av, under og etter turneringen».

Ville ha boikott

Flere norske fotballklubber gikk inn for boikott av VM i Qatar om Norge skulle kvalifisere seg. Norge kvalifiserte seg imidlertid ikke.

Årsaken til klubbenes ønske om boikott var blant annet artikler fra den britiske storavisen The Guardian om funn som viser at over 6500 fremmedarbeidere fra India, Pakistan, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka har mistet livet i Qatar siden landet for ti år siden vant konkurransen om å arrangere fotball-VM 2022.

Ifølge The Guardian er 37 av dødsfallene direkte tilknyttet stadionbygging.

Sammen med NISO-leder Erlend Hanstveit satt Steinar Krogstad i det såkalte Qatar-utvalget som fikk i oppdrag å utrede en eventuell norsk VM-boikott. Hanstveit ser veldig positivt på at Steinar Krogstad tok opp saken fra talerstolen på ITUC-kongressen.

– Vi har et veldig tett samarbeid med Steinar og Fellesforbundet/LO om Qatar. I fellesskap med også FIFPRO (den internasjonale spillerorganisasjonen innen fotball) og BWI har vi et fint fellesskap som det er verdt å bygge videre på i arbeidet med oppfølging av situasjonen til migrantarbeiderne, sier Erlend Hanstveit.

– Har skuffet oss

– FIFA (som arrangerer VM) har skuffet oss gang på gang. Det ser ut til at vi trenger all støtte vi kan få fordi FIFA selv ikke tar ansvar, legger han til.

Både spillerforeningen og Norges Fotballforbund har lagt stort press på FIFA over lang tid.

Både Krogstad og Hanstveit har tett dialog med generalsekretær i Norges Fotballforbund, Lise Klaveness, som opprettholder trykket mot FIFA og myndighetene i Qatar med tanke på etablering av et migrantsenter. Hanstveit håper også ILO fortsetter med det samme.

Mye lest: Oksana ba om svar fra Støre: – Jeg tror ikke dere forstår hvor tøft vi har det

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse