JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Støre-regjeringen

LO angriper SV og Rødt: – Fortsetter dere slik, er det bare høyresiden som vinner

André Nerheim frykter at råkjøret fra venstresiden mot regjeringen, kan bane vei for en borgerlig valgseier om snaue fire år. Tvert imot, svarer Rødt og SV.
André Nerheim kommer med en bredside mot SV og Rødts opposisjonstilværelse.

André Nerheim kommer med en bredside mot SV og Rødts opposisjonstilværelse.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

André Nerheim jobbet for Jonas Gahr Støre og Ap i valgkampen. Nå er han leder for politikk og samfunnskontakt i LO. Han innrømmer at regjeringen står i mange vanskelige saker.

Samtidig poengterte han overfor LOs regionkonferanse i Troms og Finnmark at Ap/Sp-regjeringen leverer politikk som forandrer Norge til det bedre for vanlige arbeidsfolk. Utfordringen er å synliggjøre dette for LOs medlemmer.

I tillegg til kritikk fra den borgerlige opposisjonen, får regjeringen skarp kritikk også fra de to partiene til venstre for seg. Dermed drukner det positive i negativ omtale både fra høyre og venstre for regjeringen, mener Nerheim. 

Kan gi borgerlig seier

– Vi ønsker en god dialog med alle partiene på venstresiden. Men jeg vil oppfordre SV og Rødt til å tenke seg om før de dundrer løs på regjeringen. For mye unødvendig bråk er risikosport. Det kan raskt koste hele venstresiden valget ved neste korsvei, sier Nerheim til FriFagbevegelse.

– Jeg er ganske sikker på at SV og Rødt, om de får tenkt seg om, ikke ønsker å føre landet inn i armene på Listhaug, Bollestad, Melby og hvem enn det måtte være som leder Høyre i 2025, legger han til.

– Rødt og SV er utrolig flinke til å skaffe oppmerksomhet i opposisjon, men bør tenke over hva all kritikken kan medføre, var hans budskap til de LO-tillitsvalgte.

Onsdag kunne også VG fortelle at Rødt-leder Bjørnar Moxnes og SV-leder Audun Lysbakken at de vil jobbe mer sammen for å få gjennomslag for politikken deres.

Verst mener Nerheim dette gir seg utslag i forhold til de høye strømprisene.

– Her har Rødt og delvis SV, sammen med Frp, skaffet seg eierskap til problemet. De legger seg på en linje der ingenting er godt nok. Denne typen politisk kommunikasjon skaper politikerforakt og et røft nivå på kommentarfeltene overfor sentrale, men også mange lokale Ap-politikere her i nord, sier Nerheim.

– Vi er alle enige om at strømsaken er viktig. Men jeg håper man kan opptre mer konstruktivt framover. Jobbe godt på Stortinget for løsninger som forener og som kan skape mer positivitet rundt det faktum at vi har en regjering som leverer og som vi ønsker å beholde i dette landet, legger han til.

Han viser også blant annet til havvind-satsingen som regjeringen presenterte så sent som onsdag, som ble slaktet av både SV og Rødt. Pandemi-håndteringen har også fått sterk kritikk. Statsbudsjettet likeså.

For ikke å snakke om Rødts Mimir Kristjànsson som kalte olje- og energiminister Marte Mjøs Persen for «komiske Marte».

– Dette er ikke akkurat en konstruktiv måte å føre politisk debatt på, hevder Nerheim.

Rekordmåling for Rødt: Nå er Moxnes større enn Vedum

Alternativ til Frp

Mimir Kristjànsson deler ikke synet til Nerheim.

– Primært er Rødt opptatt av å beholde flertallet på venstresiden. Vår måte å bidra til det, er å være et konstruktivt opposisjonsparti til regjeringen. På den måten kan vi sørge for at velgerne går til venstre i stedet for til høyre, sier Kristjànsson til FriFagbevegelse.

– Så du tror ikke de stadige angrepene på regjeringen vil bidra til en borgerlig seier ved neste valg?

– Tvert imot. Uten Rødt og SV som opposisjon til venstre for regjeringen, er det garantert at høyresiden vil vinne neste gang. Velgere må kunne ha mulighet til å vise sin misnøye uten å måtte gå til høyre, mener Rødt-politikeren.

– Hvis vi hadde nikket og smilt til alt regjeringen sto for ville Sylvi Listhaug hatt veldig gode dager. Vår rolle i familien er å være et alternativ til Frp, legger han til.

Han påpeker at Rødt ikke er en del av regjeringens parlamentariske grunnlag.

– Vårt ønske er å få en samarbeidsavtale med regjeringen, men det fikk vi ikke. Vår leder var lovet møter med statsministeren, men det har ikke skjedd. Vi forsøkte å få til et strømpris-kompromiss med regjeringen, men vi møtte stengt dør. Det er greit for oss. Men man kan ikke først stenge oss ute, og samtidig være sure for at vi ikke er med på alt, mener Kristjànsson.

Nye tall: Dette er snittlønna i over 360 yrker

Rett i lommeboka

Nerheim snakket også om strømsaken til LOs regionkonferanse.

– Strøm-saken virker nesten som en «never ending story». En sak som går rett i lommeboka på folk. LO har presset på for å få gode støttetiltak, og har lyktes med det. Vi har sikkert ikke sett slutten. Men det kommer til å ta tid å bygge ut mer kraftproduksjon. Det er ekstremt viktig at folk som nå får skyhøye regninger merker at regjeringen er der for dem. Om ikke taper vi folket på denne saken, sa han.

Han ble utfordret fra salen om ikke LO bør få et formelt samarbeid med SV og Rødt i tillegg til Arbeiderpartiet, gjennom den så mye omtalte «Samarbeidskomiteen», som er en komité der Ap og LO møtes i alle landets fylker.

Nerheim er redd det vil utvanne det faglige samarbeidet.

– Den opposisjonsrollen SV og Rødt har valgt å ta, viser jo at det er grunn til å satse på det vi kan best: Et godt historisk forankret fagligpolitisk samarbeid med Ap og en god dialog med de andre, sa Nerheim.

Mer om André Nerheim: Rådgiveren som skal gjøre veien mellom Ap og fagbevegelsen kortere

«Passer» på regjeringen

Nestleder i SV, Kirsti Bergstø, poengterer at SV er et opposisjonsparti og har ingen bindinger til regjeringen.

– Valget ga et tydelig flertall for en ny politisk kurs og et brudd med politikken til høyre-regjeringen. Det er grunnlaget for arbeidet vårt på Stortinget. Vårt oppdrag er å få ned de økte økonomiske forskjellene, få ned utslipp og ta vare på naturen. Det er ingen tvil om at vi vil regjeringen vel, men der den ikke leverer må vi bruke muligheten til å trekke politikken i riktig retning, sier Bergstø til FriFagbevegelse.

– Det er en mindretallsregjering som er avhengig av alle. Vår oppgave er å sørge for at omfordelingen blir sterkere, fellesskapet styrkes, og at miljøkampen styrkes, legger hun til.

Hun viser blant annet til statsbudsjettet som hun hevder ble langt bedre etter at SV hadde forhandlet det med regjeringspartiene.

– Nå presses også dere til venstre for SV. Hva betyr det for dere?

– Forskjellige målinger viser forskjellige resultat. Vi har gått fram og har flere medlemmer enn noen gang. Vi sørger for at flere sier de stemmer på venstresiden. Det er et uttrykk for et ønske om sterkere fellesskap, mer politisk styring og mindre markedsstyring, mener hun.

– Vi har også et veldig godt forhold til LO, og vil gjerne styrke samarbeidet med dem. Fagbevegelsen fikk jo nettopp støtte for flere av sin krav takket være budsjettforhandlingene med oss, poengterer Bergstø.

Warning
Annonse
Annonse