JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hans-Christian Gabrielsen (1967-2021)

LO avviser alle spekulasjoner: Peggy Hessen Følsvik er ny leder

Allerede samme dag som nyheten om LO-leder Hans-Christian Gabrielsens bortgang kom, startet media spekulasjonene om hvem som skal overta. Sekretariatet i LO er samstemt om å legge alle spekulasjoner bort.
Peggy Hessen Følsvik ble onsdag konstituert som ny leder av LO.

Peggy Hessen Følsvik ble onsdag konstituert som ny leder av LO.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Under onsdagens ekstraordinære Sekertariat var det både et krav og ønske om at alle former for spekulasjoner rundt ny LO-leder skal fjernes.

Sekretariatet er høyeste organ mellom representantskapsmøtene og kongressen.

Sekretariatets medlemmer uttrykte stor sorg over LO-lederens bortgang og tapet av LO-familiens fremste tillitsvalgte, og sendte varme tanker til Hans-Christians nærmeste familie.

Forbundsledere i LO: Slik husker vi Hans-Christian Gabrielsen

En samlet LO-ledelse

Sekretariatet konstituerte 1. nestleder Peggy Hessen Følsvik som LOs leder fram til første representantskapsmøte, og innstilte overfor representantskapsmøtet som skal avholdes 6. mai at Følsvik konstitueres fram til den utsatte kongressen i mai 2022.

– Det er med sjokk og dyp sorg LOs sekretariat har mottatt meldingen om at LO-leder Hans-Christian Gabrielsens bortgang, sier konstituert LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

– LO-familien har nå en formidabel oppgave foran oss. Vi står midt oppe i en krise med 200.000 arbeidsledige. Vi står foran et lønnsoppgjør og et stortingsvalg til høsten, som vil ha stor betydning for våre medlemmer. I dag takker jeg for tilliten sekretariatet har gitt meg med å gjøre Hans-Christians ord til mine:

– Vi står nå midt oppe i en krise. Norge er ikke friskmeldt før folk er tilbake i jobb. LOs viktigste oppgave nå er å sikre tryggheten og inntekten til folk, sier hun.

Kilder FriFagbevegelse har snakket med, sier også at en samlet LO-ledelse, inludert alle forbundsledere, avfeier alle spekulasjoner og vil sørge for arbeidsro i ledelsen i en tøff nok tid fra før. Denne «fredspipen» skal gjelde helt fram til prosessen med neste kongress starter.

Overtar som LO-leder: Dette er Peggy Hessen Følsvik

Ro i rekkene

Etter det FriFagbevegelse erfarer, blir Følsvik ikke erstattet som nestleder. Det betyr at Roger Heimli blir første - og eneste - nestleder.

Vanligvis har Fagforbundet og Fellesforbundet to representanter hver i LO-ledelsen. Nå blir Trude Tinnlund alene fra Fellesforbundet. Slik blir det fram til kongressen i mai 2022. Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum og nestleder Steinar Krogstad sitter imidlertid begge i Sekretariatet og er dermed ukentlig involvert i beslutninger som tas.

Fram til kongressen vil det dermed bli ro i rekkene.

Så vil det bli en prosess fram mot kongressen om hvem som skal velges som ny LO-leder. Det er enstemmighet i LO om at den prosessen ikke skal starte før kongressen nærmer seg.

Kommentar: «Et stort tap for arbeiderbevegelsen og fellesskapet»

Spørsmål om alder

Peggy Hessen Følsvik (60) vil da måtte ta stilling til om hun vil være leder en periode, som kan bli på tre fordi kongressen er utsatt ett år.

Alderen er et problem i så måte. I dag kan ingen som har fylt 60 år velges inn i LO-ledelsen. Et utvalg er imidlertid satt ned for å vurdere denne regelen, og den kan endres kun ved en avstemning under begynnelsen av kongressen.

Les portrettet: Hans-Christian Gabrielsen var papirarbeideren som ble LO-leder

Warning
Annonse
Annonse