JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høye strømpriser:

LO krever strømstøtte så raskt som mulig

LO-leder Peggy Hessen mener både de som rammes hardest og «vanlige folk» må dra nytte av regjeringens kommende strøm-støtte. Viktigst av alt: Nå haster det.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet har lovet tiltak mot de høye strømprisene, men har ikke tidfestet når det kommer.

SV, som reddet regjeringen i Stortinget etter at opposisjonen foreslo flere konkrete tiltak, er utålmodig. Partiet krever at penger må utbetales før jul til de som sliter aller mest.

LO er utålmodig

LO er også utålmodig. Det begynner å murre i fagbevegelsen. LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener de økonomiske tiltakene må komme så raskt som mulig og favne de som trenger det aller mest, men også favne bredt.

Halvering av elavgiften i månedene januar til mars holder ikke.

Ifølge LO-lederen er også folk med vanlige inntekter bekymret på egne vegne.

– Strømprisen rammer hardt nå. Den rammer selvsagt de med aller minst hardest. Men også arbeidsfolk flest kjenner på det, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

Bekymrer: Høye strømpriser kan føre til produksjonsstopp i norske bedrifter, advarer LO-forbund

Hjelpe vanlige folk

– Vi har heldigvis nå en regjering som skal ta utgangspunkt i vanlige folks interesser. Og nå har vanlige folk interesse av at regjeringen leverer på strøm, og gjør det de kan for at de rekordhøye prisene ikke skal ta knekken på folks økonomi, legger hun til.

LO-lederen mener første strøm-bud må være at ingen i dette landet skal risikere å fryse i hjel.

Det mener hun kan hindres blant annet gjennom å utvide bostøtteordningen.

– De som mottar bostøtte må få en ekstra utbetaling i de kalde vintermånedene som ligger foran oss nå. Det kan også ordnes raskt. Det er bare å utvide ordningen fra november, sier Peggy Hessen Følsvik.  

Hun mener det er en viktig del av en løsningen, men ikke nok.

Kommentar: «Ny nettleie, en oppskrift på kaos for vanlige folk?»

Kutt i moms

– Strømprisene folk betaler nå er opptil 70 ganger mer enn hva det koster å produsere strømmen. Regjeringen må vurdere flere alternativer, mener LO-lederen. Som kutt i moms og avgifter, og kontantoverføringer. Kutt i moms og avgifter vil i så tilfelle komme samtlige strømkunder til gode. Kontantoverføringer kan eventuelt avgrenses til å gjelde spesielle inntektsgrupper.

– Det er viktig å lande en ordning som hindrer at regningen lempes over på arbeidsfolk og deres familier. Strømprisene rammer bredt. Da må vi ha ordninger som også rammer bredt, mener hun.

Fagforbundet bekymret

Fagforbundet er også svært bekymret for de skyhøye strømprisene.

– Vi har medlemmer som nå må velge mellom varmt hus eller varm mat, som må ta på seg uteklær inne og som gjør hva de kan for å spare på strømmen. For den enkelte er det en krise å ikke ha penger til å betale strømregningene, melder forbundsleder Mette Nord til FriFagbevegelse.

– Det er uverdig og viser tydelig forskjellen mellom fattig og rik. Strømkrisa rammer ikke vilkårlig, den rammer hardest dem som har minst fra før. Det skal ikke være slik at familier i Norge skal fryse om vinteren fordi de ikke har råd til strøm, legger hun til.

Fagforbundet tar for gitt at regjeringa og Stortinget nå tar de skyhøye strømprisene på det største alvor.

– Vi vet at regjeringa jobber med forslag til effektive tiltak, og at det er flertall på Stortinget for å sette slike tiltak ut i livet. Derfor forventer vi grep som monner, som kommer raskt og som på kort sikt gjør at våre medlemmer og andre får råd til å betale strømregningene, melder hun.

– Høye strømpriser setter mange med dårlig råd i en skikkelig knipe. Jeg hører fra mange som er bekymret for hvordan de skal klare regningene sine denne vinteren. Dette er ei krise vi som samfunn kan motvirke ved å hjelpe de som nå sliter med de høye strømprisene.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, er glad for at både Ap-Sp-regjeringen og SV sier de vil finne fram til tiltak som kan monne.

– Det er helt klart for oss at disse tiltakene må nå flere enn de som mottar bostøtte, sier han til FriFagbevegelse.

– Staten tjener store summer på de ekstraordinært høye strømprisene. Da er det naturlig at fellesskapet stiller opp for de som virkelig trenger det nå, poengterer han.

Warning
Annonse
Annonse