JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Restauranteier Siv Hilde Lillehaug er frustrert over at regjeringens strenge innstramninger rammer en kommune uten smitte.

Restauranteier Siv Hilde Lillehaug er frustrert over at regjeringens strenge innstramninger rammer en kommune uten smitte.

Thale Engelsen / Dagsavisen

Arbeidsledighet og permitterte

Lokalsamfunn med null smitte rammes hardt: – Det henger ikke på greip

I Vågan kommune i Lofoten er det for tida ingen smittede, men de har like strenge tiltak der som i resten av landet. Restauranteier Siv Hilde Lillehaug skjønner ikke logikken.07.04.2021
12:14
08.04.2021 13:05

«Beklager. På grunn av nye restriksjoner må vi holde stengt inntil videre.»

Et hvitt ark er hengt opp utenfor den lille restauranten i Henningsvær.

– Jeg har ikke engang giddet å printe ut en ordentlig plakat, sier Siv Hilde Lillehaug (57) idet hun låser opp restaurantdøren.

For at lokalbefolkningen ikke skal tro at restauranten er åpen for gjester igjen, lukker vi døren etter oss og setter oss innerst i et hjørne i det lille lokalet.

I snart seks år har hun drevet restauranten Lofotmat sammen med mannen sin, Geir Robertsen (55). Lokalet de kjøpte var et gammelt lager. Nå er bygningen totalrenovert. Lillehaug styrer kjøkkenet, mens Robertsen, som er blitt en kløpper på vin, er i restauranten.

«Livet er for kort til å spise dårlig mat», står det på skiltet som vanligvis står utenfor restauranten, men som nå er ryddet inn.

– Vi serverer lokal mat og lager alt fra bunnen av. Vi har en saks, men den brukes ikke til å åpne plastposer, men til å klippe opp kongekrabber, sier Lillehaug.

Oversikt: Slik er Erna Solbergs plan for gjenåpning av Norge

– Vi er holdt for narr et helt år nå

Tirsdag 23. mars ble en trist dag for Lillehaug og mannen. De hadde akkurat kommet hjem da regjeringens pressekonferanse begynte.

– Ni minutter over seks begynte Bent Høie å hoste ut de nye restriksjonene, og jeg skrev permitteringsvarsler med en gang, sier Lillehaug.

Alle som ble berørt av tiltakene regjeringen la fram, fikk et døgn på seg til å legge om driften etter de nye reglene. Lillehaug reagerer sterkt på den korte fristen.

– Et døgn? En hel bransje har blitt holdt for narr i et helt år nå, det har vært av og på hele tiden. Dette rammer så mange mennesker, og det er til og med bevist at det ikke er på restauranter smitten er størst, sier hun.

Lofotmat er en liten restaurant med plass til 30 gjester. I fjor måtte de gå ned til 15 gjester på grunn av smittevernreglene. Med det nye rådet om to meters avstand, er det bare plass til åtte gjester. Lillehaug forteller at det er for lite til at de kan drive lønnsomt, og da det også ble innført skjenkestopp, så de ingen annen utvei enn å stenge restauranten. Det er fjerde gangen det skjer siden mars i fjor.

Mye lest: Olav (57) savner kollegene: – Dette er et stusselig arbeidsliv

(Artikkene fortsetter under bildet)

«Livet er for kort til å spise dårlig mat» står det på skiltet som vanligvis pryder frontpartiet til restauranten, men som nå er ryddet inn. Siv Hilde Lillehaug er svært frustrert over situasjonen.

«Livet er for kort til å spise dårlig mat» står det på skiltet som vanligvis pryder frontpartiet til restauranten, men som nå er ryddet inn. Siv Hilde Lillehaug er svært frustrert over situasjonen.

Thale Engelsen / Dagsavisen

– Bent Høie sitter på sin høye hest og bestemmer at mine naboer ikke skal få gå ut og ta seg et bedre måltid med et glass vin til, eller en fredagspils, fordi det er ekstremt høy smitte i andre deler av landet. Det blir feil, og henger ikke på greip.

Det har vært smittetilfeller i kommunen, og hun vet det kan skje igjen, men Lillehaug mener likevel at regjeringens regler rammer altfor hardt. Hun viser til at det er mye enklere å drive smittesporing i en liten kommune.

– Vi har kompetente folk som klarer å ta seg av det. Da vi hadde et lite smitteutbrudd, isolerte de involverte seg. Smittesporingen var effektiv, og kommunen fikk raskt kontroll over situasjonen. Så var det over. Jeg stoler på de lokale myndighetene, for de kjenner forholdene her mye bedre enn regjeringen og de på Stortinget, sier hun.

Kommentar: «Det kan være selsomt å høre norske journalister på pressekonferanser om smitteverntiltak»

Måtte kaste mat

Hver nedstengning har kostet Lofotmat 10.000 kroner, og med det korte varselet som fulgte denne gangen, ble det ekstra ille.

– Vi har kastet og gitt bort mat. Leverandørene våre har lang responstid i disse tider, så alle varene vi skulle ha til påske, var allerede bestilt og på vei.

De fleste varene Lillehaug hadde bestilt ankom Henningsvær fredagen etter pressekonferansen. På bordet ved siden av henne ligger et tårn med uåpnede konfektesker fra «Jentene på tunet», håndlaget sjokolade fra Selbu.

– Så derfor sitter jeg her i en haug av sjokolade. Det er god sjokolade, men hvor mye kan vi spise av den, da? Det er jo begrenset, sier Lillehaug.

Henningsvær er et av de mest populære reisemålene i Lofoten. Det lille tettstedet har et stort mangfold av butikker og restauranter. Det er også mange kulturarrangementer der. Fiskerestauranten til Lillehaug har totalt fem ansatte. Nå er alle permittert, men når det først ble nedstenging, er Lillehaug glad for at det skjedde i lavsesongen og ikke når de har enda flere på jobb.

– Mine ansatte har regninger å betale. Det er forferdelig vondt å ikke vite om de kommer i en økonomisk knipe på grunn av bedriften jeg driver, sier hun.

Lillehaug og mannen har også selv snart brukt opp det de har av midler for å holde driften gående.

– Det gikk greit i fjor, vi hadde en kjempesommer, men når vi ikke fikk med oss høsten og vinteren, og nå ikke våren heller, så er det begrenset hvor mye penger vi får inn. Lokalet koster oss også, i strøm og forsikring.

Les også: Alan Turing knakk Enigma-koden – nå hylles han med «tidenes vanskeligste gåte»

(Artikkene fortsetter under bildet.)

Henningsvær i Vågan kommune er et av Lofotens mest populære reisemål og vanligvis er det fullt av liv her.

Henningsvær i Vågan kommune er et av Lofotens mest populære reisemål og vanligvis er det fullt av liv her.

Thale Engelsen / Dagsavisen

– Mange har ikke sparepenger igjen

De er ikke alene om å slite. Over hele landet har restauranteiere og reiselivsbedrifter uttrykt sin frustrasjon over de svært strenge reglene som ble innført rett før påskeferien startet.

– Vi har fått mange telefoner og spørsmål. Dette kom veldig brått på. Mange reiselivsbedrifter har ikke sparepenger igjen og hadde håpet at påsken ville gi et løft, sier Kjersti Aastad, politisk rådgiver i NHO Reiseliv.

Hun forteller at svært mange bedrifter har sett seg tvunget til å stenge helt ned.

– Det er mange arbeidsplasser som står på spill på grunn av de nye reglene. Vi mener staten må få på plass kompensasjonsordninger som treffer reiselivet enda bedre, og det må skje raskt.

NHO mener mange bedrifter ikke har råd til å betale full lønn til permitterte i ti dager. Organisasjonen krever at staten går inn og tar mye av regningen, slik det ble gjort i fjor da bedriftene slapp unna med å betale lønn i to dager for de permitterte.

Lillehaug i Henningsvær sier det ville hjulpet.

– At vi må holde stengt i mars og april i år, og sannsynligvis deler av mai også, er problematisk, for vi hadde ikke omsetning i de månedene i fjor heller, så vi har ingen buffer til å dekke kostnadene for disse månedene.

Les også: Her kan du snart bade: Dette er status for Oslos bassenger

– Det føles helt meningsløst

I påskeferien er det vanligvis mange mennesker som oppsøker Henningsvær. Nå er det stille i gatene.

– Vi er lei. Vi vet at det ikke finnes smitte i Vågan kommune, så dette blir for dumt. Det føles helt meningsløst, og jeg kan ikke forstå det, sier Wally Pettersen (60).

Hun har nettopp tatt en kaffe med to venninner utenfor MIX-kiosken, det eneste alternativet til kafé som fortsatt holder åpent.

– Vi kan drikke kaffe utenfor MIXen, men det blir fort kaldt, så vi blir jo ikke lenge, men det er den eneste muligheten vi har til å møte folk.

Pettersen er tydelig frustrert.

– Og sånn skal det være hele påsken? Det er helt på trynet, sier hun.

Restauranteier Lillehaug forteller at butikkene og spisestedene i Henningsvær er avhengig av hverandre.

– Noen butikker har valgt å holde åpent nå i påsken, men alle restauranter og spisesteder er stengt. Da går også omsetningen til butikkene i området ned, og så må også de permittere, sier hun og legger til:

– Folk kommer hit for å se alt, og hvis ingen restauranter er åpne, kommer heller ingen for å titte i butikkene. Det blir en skummel dominoeffekt, og vi faller fortere og fortere etter hverandre.

Les også: Usikker på økonomien og redd for å ringe banken? Det er det ingen grunn til, mener kunderådgiver Ingunn

Sendte kravliste til regjeringen

Etter at det ble innført nasjonal skjenkestopp og råd om å holde to meters avstand, sendte NHO Reiseliv en liste med fire krav til regjeringen. Det første kravet er at bedriftene må kompenseres for lønnspliktdager ved nedstenging. Statssekretær Vegard Einan (H) i Arbeids- og sosialdepartementet, skriver i en epost at det per nå ikke er planlagt noen endringer i dagpengereglene. Han viser til at arbeidsgivere har fått nedjustert antallet dager de har lønnsansvar for permitterte og at permitteringsperioden er forlenget fram til 1. oktober.

– I tillegg til endringene i permitteringsordningen, vil blant annet kompensasjonsordningen for næringslivet og ordningen med tilskudd til kommuner som har høy ledighet og som er rammet av nasjonale nedstengningstiltak, bidra til å bøte på ulemper som følger av smitteverntiltakene, skriver Einan.

NHO mener regjeringen også må redusere den såkalte «serveringsmomsen» i gjenåpningsfasen og at renten på utsatte skatter og avgifter fra 2020 må settes ned. Det siste punktet i kravlisten er at regjeringen må styrke den kommunale ordningen som gir økonomisk kompensasjon til hardt rammede bedrifter.

Magnus Thue (H), statssekretær i Finansdepartementet, skriver i en epost at han forstår at mange bedrifter er i en vanskelig situasjon. Men han gjør det klart at departementet verken vurderer reduksjon av moms eller lavere rente på utsatte innbetalinger av skatter og avgifter.

– Vi har de nødvendige økonomiske tiltakene på plass for å håndtere situasjonen. Det viktigste er den nasjonale kompensasjonsordningen, den er laget slik at utbetalingene øker når bedriftene rammes hardere av nedstengninger. Regjeringen har også varslet at bedriftene framover kan få kompensert for tapte varelagre, og vi varsler ekstra støtte til virksomheter i de kommunene som er særlig rammet av lavere aktivitet i påsken, skriver Thue.

Les også: Vibeke (48) bruker egenmeldinger for å pleie mannen sin: – Jeg vil hjem til ham den tida vi har igjen

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
07.04.2021
12:14
08.04.2021 13:05Mest lest

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

Asle Rowe

Anna risikerer å tape 14.730 kroner i måneden hvis hun jobber

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

Arkivfoto: Jan Inge Haga

Dette er den nye lønna til oljearbeiderne

Adecco tilbyr tømrere 50-timers uke, men trakk annonsen etter at FriFagbevegelse kontaktet dem.

Adecco tilbyr tømrere 50-timers uke, men trakk annonsen etter at FriFagbevegelse kontaktet dem.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Adecco søker etter tømrere til 50 timers uke: Ulovlig og oppsiktsvekkende, sier LO-jurist

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Yngvil Mortensen

Pelle (18) fikk ikke lærlingplass. Så kom det en gladmelding fra Nav

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

Katharina Dale Håkonsen

Nær 900 ansatte i forvaltningen av høyere utdanning skal omstilles før juli: – Det kom som en bombe

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Håvard Sæbø

Mange flere kan få tidligpensjon, men hvem skal betale? Her er forslaget til endringene i AFP

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

Brian Cliff Olguin

Obos-tillitsvalgt frykter for arbeidsplassene til 2.600 kolleger

SKREMMENDE UTVIKLING: Her på E18 gjennom Vestfold kjører lastebilsjåfør Håvard Gohli hver eneste uke. De siste ti årene har antallet utenlandske vogntog og semitrailere eksplodert.

SKREMMENDE UTVIKLING: Her på E18 gjennom Vestfold kjører lastebilsjåfør Håvard Gohli hver eneste uke. De siste ti årene har antallet utenlandske vogntog og semitrailere eksplodert.

Roy Ervin Solstad

Her kjører lastebilsjåfør Håvard (70) hver eneste uke. Nå slår han alarm om egen bransje

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

Helge Rønning Birkelund

Fagforbundet vil ikke ta saken til medlem som fikk sparken for brudd på smittevernregler

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Terje Pedersen, ANB

Katastrofe for Venstre og Frp i hovedstaden på fersk partimåling

OPP I LØNN IGJEN: De ansatte i Spar Kjøp og andre butikker omfattet av Handeloverenskomsten mellom HK og NHO går opp i lønn for andre gang i år.

OPP I LØNN IGJEN: De ansatte i Spar Kjøp og andre butikker omfattet av Handeloverenskomsten mellom HK og NHO går opp i lønn for andre gang i år.

Martin Guttormsen Slørdal

Butikkansatte går opp i lønn for andre gang i år

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Leif Martin Kirknes

Siv Jensen i avskjedsintervju: Dette angrer hun på

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Hanna Skotheim

Nav-skandalen: Nordmenn i utlandet kan ha blitt nektet trygd helt tilbake til 1994

Håvard Sæbø

Halvparten av innleien hos Statsbygg var ulovlig

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

Google Street View

Forskningsansatt (58) ble nedbemannet etter 34 år i jobben – så saksøkte hun arbeidsgiveren

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Jan-Erik Østlie

Elbil, kontantstøtte og vindkraft: Her er sakene som skaper strid på Frps landsmøte

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

Sissel M. Rasmussen

Rashid startet som renholder i 1999. Nå er han «bydelsordfører» for 33.000 innbyggere

Kronikk

Det er frivillig om den enkelte arbeidstaker ønsker vaksinering. Kan nei til vaksine være grunnlag for oppsigelse?  (Illustrasjonsfoto)

Det er frivillig om den enkelte arbeidstaker ønsker vaksinering. Kan nei til vaksine være grunnlag for oppsigelse? (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

«Kan du få sparken av å si nei til koronavaksine?». Se hva Jussformidlingen svarer

Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Aina Bastholm (MDG) og Audun Lysbakken (SV).

Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Aina Bastholm (MDG) og Audun Lysbakken (SV).

Stortinget

Rødt og MDG kan få LO-støtte

– Mat er det mest grunnleggende av alt. Blir det uro rundt mat, så blir det uro rundt alle ting. Hvis du ser på historien, så har vi hatt matvarekriser til alle tider, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

– Mat er det mest grunnleggende av alt. Blir det uro rundt mat, så blir det uro rundt alle ting. Hvis du ser på historien, så har vi hatt matvarekriser til alle tider, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Jan-Erik Østlie

Vedum frykter matmangel i neste krise, Solberg mener vi kan spise fisk


Flere saker