JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømpris

LO-topper ønsker bedre strømstøtte: Nei, er svaret fra regjeringen

Olje- og energiministeren vil ikke innfri kravet til de tre LO-toppene.
Terje Aasland avviser at det er aktuelt med et toprissystem, altså en pris på strøm i Norge og en annen til eksport-strøm.

Terje Aasland avviser at det er aktuelt med et toprissystem, altså en pris på strøm i Norge og en annen til eksport-strøm.

Kai Hovden

helge@lomedia.no

Fellesforbundets mektige leder, Jørn Eggum, vil ha en makspris på 70 øre på strøm før årets lønnsoppgjør tar til.

Også Fagforbundets leder, Mette Nord, sier til NTB at strømstøtteordningen må forbedres.

Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, krevde allerede i august en totalpris for strømleddet på maksimalt 70 øre.

Men olje- og energiminister Terje Aasland vil ikke høre på de tre LO-toppene.

Fungerer bra

– Vi har en strømstøtteordning som jeg mener fungerer hensiktsmessig og bra. Den reduserer folks strømregning, ble etablert ganske raskt og er ubyråkratisk. Det er en løsning som folk kjenner til, og den fungerer bra. Den er med på å gjøre folk trygge, sier Terje Aasland til FriFagbevegelse.

– Noen mener den kan forbedres?

– Vi gjør ingen endring i støtteordningen nå. Men vi forsøker å gjøre den mer relevant. Blant annet har vi nå inkludert de som er folkeregistrert på hytta. Og ordningen skal være der så lenge strømprisen er ekstremt høy, eller unormalt høy, sier Aasland.

– Hvordan ser framtida ut?

– Det er vanskelig å spå. Noen vurderer det slik at 2023 blir bedre enn 2022. Men vi må nok leve med store svingninger i strømprisen. Været skifter raskt. Når det er uregulerbar kraft tilgjengelig fordi det blåser, er det rimeligere strøm. Ved ekstrem kulde og lite tilgjengelig vind, blir prisen ekstrem høy, tror olje- og energiministeren.

Kommentar: «Det begynner å bli ganske tydelig. Ap kommer ikke til å gjøre noe med strømprisene»

Olje- og energiminister Terje Aasland vil ikke innfri fagbevegelsens krav.

Olje- og energiminister Terje Aasland vil ikke innfri fagbevegelsens krav.

Helge Rønning Birkelund

Fastprisavtalene

Terje Aasland mener det er viktig å lykkes med fastprisavtalene for næringslivet. Det mener han også er i ferd med å skje. Det er viktig for å skape en forutsigbarhet og økonomikontroll for næringslivet.

– Fastprisene er på vei nedover. Men jeg er ikke fornøyd ennå. Jeg vil at kraftselskapene skal konkurrere prisene ytterligere ned. Jeg registrerer at Vest-Telemark kraftlag erter de store litt, men de andre må følge etter, mener Aasland.

Ifølge NRK tilbyr Vest-Telemark kraftlag nå treårige kontrakter for 89 øre per kWt

Statsråden avviser at det er aktuelt med et toprissystem, altså en pris på strøm i Norge og en annen til eksport-strøm.

– Alle juridiske betraktninger jeg har fått på bordet sier at det er i strid med EØS-avtalen. Vi skal sette ned et utvalg som skal gå gjennom prisdannelsen – det har regjeringspartiene og SV blitt enige om.

I neste uke legger Energikommisjonen fram sin rapport. Aasland gleder seg til å få kommisjonens rapport.

Han håper kommisjonen leverer på noen punkter om tiltak som raskt kan settes i verk.

Kommentar: «En rausere strømstøtte vil gi et moderat lønnsoppgjør»

Annonse
Annonse