JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«En rausere strømstøtte vil gi et moderat lønnsoppgjør»

Regjeringen bør strekke seg langt, for en slik håndsrekning vil være hjelp til selvhjelp, skriver Kjell Werner.

Regjeringen bør strekke seg langt, for en slik håndsrekning vil være hjelp til selvhjelp, skriver Kjell Werner.

Colourbox

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Dette vil være kollektiv fornuft til beste for nasjonen, bedriftene og arbeidstakerne.

kjell.werner@anb.no

Fellesforbundets Jørn Eggum ber regjeringen om en enda bedre ordning for strømstøtte. Dette vil gjøre det lettere å få i havn et fornuftig lønnsoppgjør.

«Hvis vi får en håndsrekning som gjør at medlemmene våre betaler mindre av inntekten sin til strøm, fordi de får dekket mer av staten, vil det virke inn på de økonomiske kravene vi stiller ved årets oppgjør», sier Eggum til NRK.

Gjeldende ordning for strømstøtte er enkel og ubyråkratisk.

Dersom gjennomsnittlig spotpris i løpet av en måned er over 70 øre (over 87,5 øre medregnet moms), dekker staten 90 prosent av prisen over dette nivået.

Denne ordningen fungerer godt når strømprisen over tid er høy, men den treffer ikke like godt når prisene varierer mer – som nå om dagen.

Derfor har LO-leder Peggy Hessen Følsvik krevd at husholdningene får en strømstøtte som er bedre tilpasset dagens situasjon.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) er åpen for en justering, men han understreker at dette er komplisert. Derfor vil det i tilfelle ta tid å få på plass en slik omlegging.

Jørn Eggum skisserer to mulige alternativer: Enten basert på strømprisen time for time i stedet for snittet hver måned eller hundre prosent støtte når prisen i snitt er over 70 ør per kilowattime.

Han peker på at prisen systematisk er høyere i timene når de fleste forbruker strøm, mens den er billigere om natta.

Dermed blir den reelle strømstøtten lavere enn det kan se ut som, konstaterer Eggum.

Og han får støtte fra Fagforbundets Mette Nord, som ber regjeringen om å sende signaler om forbedret ordning.

LO-lederen har forbilledlig lovet å vise moderasjon ved årets lønnsoppgjør.

Hun vektlegger at industriens tålegrense må legge malen. Det er heller ikke aktuelt å ta igjen kjøpekraften som ble tapt i fjor.

«Når vi utformer kravet vårt, så ser vi selvsagt lønnsveksten opp mot prisstigningen, men først og fremst er det industriens konkurranseevne som er avgjørende for de lønnskravene vi lander på», sa Peggy Hessen Følsvik nylig til FriFagbevegelse.

Jørn Eggum har et godt poeng når han viser til at de rekordhøye strømprisene blir en utfordring for lønnsoppgjøret.

Regjeringen bør seriøst vurdere en noe rausere støtteordning som treffer bedre. Enkelt kan det gjøres ved å senke grensen til for eksempel 65 øre.

Alternativt kan ordningen justeres for billig strøm på natta. Men det er på sin plass å advare mot hundre prosent støtte over den magiske grensen, for da vil insitamentet til å spare strøm bli svekket.

En bedret strømstøtte til husholdningene vil bidra til et moderat lønnsoppgjør.

Regjeringen bør derfor strekke seg langt, for en slik håndsrekning vil være hjelp til selvhjelp.

Dette vil være kollektiv fornuft til beste for nasjonen, bedriftene og arbeidstakerne.

Kommentar: «Det begynner å bli ganske tydelig. Ap kommer ikke til å gjøre noe med strømprisene»

Annonse

Flere saker

Annonse