JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Landsstyret i SV:

Lysbakken: – Det blir overklassefest hvis Høyre vinner valget en gang til

SV-leder Audun Lysbakken mener regjeringen må stille sterkere krav når den nye krisepakka legges fram mandag. Signaler han mottar tyder på et stadig økende løsarbeidersamfunn.
Audun Lysbakken talte til SVs landsstyre fredag.

Audun Lysbakken talte til SVs landsstyre fredag.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Audun Lysbakken var klokkeklar overfor landsstyret i SV da han fredag holdt sin innledende landsstyretale. Mange bedrifter og mange arbeidsplasser risikerer å få en stor korona-smell.

Mange som fikk det smellen i vår vil fortsatt slite.

Må stille krav

– Kriser har en lei tendens til å øke ulikhetene. De som har mest klarer seg bra. De som har lite betaler prisen. Vi må hindre at korona-krisen fører til en eksplosjon i sosial ulikhet, mener SV-leder Audun Lysbakken.

Lysbakken: – Velferdsstaten er i ferd med å rakne

Han peker på børsene som går så det griner. Formuer skapes. Mens andre grupper i samfunnet betaler den dyreste prisen.

Noen som merker det på kroppen er landets hotellarbeidere hvor en stor andel er permitterte.

– Det ble nok stor jubel blant landets hotellarbeidere de fikk nyheten om at de skal betale mindre skatt på de enorme formuene sine, sa Audun Lysbakken ironisk i sin landsstyretale.

Høyre ønsker maksgrense for trygd

For å unngå at pandemien skal sette varig spor i arbeidslivet, mener SV-lederen at det må settes inn politiske vedtak for å hindre utviklingen vi allerede ser.

– Vi må unngå at arbeidsgivere legger om til mer løsarbeid og færre fast ansatte. Det må heller legges opp til flere ansatte og fulle stillinger. For å motta krisestøtte må du ta samfunnsansvar, mener SV-lederen.

– Det regjeringen burde gjøre, er styrke de lovfestede rettighetene til fulle og hele stillinger. Ta et oppgjør med bemanningsbransjen. Eller sette inn tiltak for å gjøre fagforeningene sterkere og gjøre det mer attraktivt å organisere seg. Jeg frykter at ikke noe av det kommer til å skje. Men det viser hvor viktig det er at aktiv støtte til næringslivet kombineres med sosiale krav. Hvis ikke blir det slik som blant anet i hotellbransjen: Bransjen kommer ut av krisen på de andre siden med mer løsarbeid og en helt annen maktbalanse mellom arbeidsgiver og arbeidsfolk. Da vil krisen før til en eksplosjon i sosial ulikhet. det kan vi ikke finne oss i. Derfor må vi få en kraftig krisepakke, som kombineres med sosiale krav og hindre løsarbeids, sier Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.

Overklassefest

Audun Lysbakken mener Høyre rigger skattesystemet for de rike når partiet går inn for å fjerne formuesskatten. I talen kom han med et frontalangrep på Høyres skattepolitikk.

Høyre vil fjerne formuesskatten. Her forklarer Heidi Nordby Lunde hvorfor

– Én ting er helt sikkert, folkens. Det er at det blir overklassefest hvis Høyre vinner valget en gang til, sa han.

– Det er vanskelig å overdrive hvor uansvarlig og hvor urettferdig det er å fjerne formuesskatten. Beregninger vi har gjort viser at åtte av de hundre rikeste i Norge i 2019 praktisk talt vil bli nullskattytere hvis formuesskatten fjernes helt. Og bare disse åtte tilsvarer et bortfall av skatteinntekter på 235 millioner kroner, sa Audun Lysbakken.

– Høyre er blitt museumsvokteren i norsk politikk. Dette er ideologisk vrakgods fra 80-tallet. Både privatisering og skattepolitikken. Det er fortsatt ikke noe belegg for at de skattelettene har gjennomført har positivt effekt på norsk næringsliv. Det er eneste vi vet med sikkerhet er at det øker ulikhetene. Og at det er den viktigste årsaken til at forskjellene i Norge øker er at de rikeste fra ifra. Da kan du ikke rigge skattesystemet for de rike. Du må bruke det for å motvirke den utviklinga. Med vedtaket til Høyers landsmøte blir noen av de rikeste i landet nullskattytere. Det kommer ikke folk til å finne seg i, mener Audun Lysbakken.

Lysbakken hyller butikkarbeidere, transportarbeidere og renholdere

Warning
Annonse
Annonse