JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Likelønnsdagen:

Med dagens tempo vil vi få likelønn om 50 år

– Det er ikke noen hurra-dag, men det er viktig å markere at fra i dag jobber kvinner gratis ut året, sier FOs nestleder.
– Det er kjempeviktig å skape bevissthet bredt i befolkningen. Mange tror at det er likelønn i Norge, det er noe man tar som en selvfølge, sier MArianne Solberg, nestleder i FO.

– Det er kjempeviktig å skape bevissthet bredt i befolkningen. Mange tror at det er likelønn i Norge, det er noe man tar som en selvfølge, sier MArianne Solberg, nestleder i FO.

Hanna Skotheim

solfrid.rod@lomedia.no

Kvinner tjener i gjennomsnitt 87,5 kroner for hver hundrelapp menn tjener. Det betyr at kvinner jobber gratis ut året fra en dag midt i november. I fjor falt likelønnsdagen på 16. november, mens den i år har rykket fram til den 15. Målet er at dagen skal skyves lenger og lenger ut i kalenderåret, og til slutt ende på nyttårsaften. Med dagens tempo vil det ta om lag 50 år.

Utviklingen går altfor sakte, fastslår Marianne Solberg, nestleder i FO.

– Det er jo ikke sånn at denne dagen flytter seg med en uke av gangen. Den flyttes kanskje en dag fram i et godt år, men nå har det altså gått tilbake. Noen vil sikkert forklare det med pandemien, men det er noen dyptliggende strukturer som ligger under, sier Solberg på telefon fra Gardermoen, der hun er er klar til å åpne FOs kvinnekonferanse.

– Hvorfor er det viktig å markere denne dagen?

– Det er ikke en hurra-dag, men det er kjempeviktig å skape bevissthet bredt i befolkningen. Mange tror at det er likelønn i Norge, det er noe man tar som en selvfølge. Derfor er det viktig å vise fram at det faktisk ikke er sånn. Når vi skal løfte dette kravet inn i tariffoppgjør er det viktig å ha støtte i befolkningen.

FO kjører en kampanje på sosiale medier under hashtagen #hunjobbergratis. Folk oppfordres til å dele bilder med ulike budskap, som for eksempel «Der var juleferien startet, jenter!» og «I dag kan dere ta en laaaaaaaaaaang lunsj, damer. Med god samvittighet».

Aktuelt: Arbeidsministeren vil ha likelønnspott. Dette er grunnen

– LO står samlet

Det er flere grep som må tas for å utligne lønnsforskjellene mellom kvinner og menn, mener Solberg. Hun er glad for at LO samler seg om at ulikelønn er et samfunnsproblem. FO-leder Mimmi Kvisvik og leder i Fellesforbundet Jørn Eggum, har skrevet en kronikk sammen på NRK ytring. Et viktig signal om at LO står samlet om at likelønn handler om mer enn lavtlønnede, mener Solberg. Hun viser til at det største lønnsgapet er mellom dem som har utdanning på bachelornivå eller høyere.

Solberg mener det er viktig å få fram at ulikelønn handler om verdsettingsdiskriminering, det vil si at arbeid utført i typiske kvinneyrker verdsettes lavere enn arbeid i mannsdominerte yrker.

– Noen spør hvorfor vi bare snakker om kvinnene. Menn i våre yrker tjener jo også dårlig. Forskjellen er at de ikke tjener dårlig fordi de er menn, men fordi de har valgt typiske kvinneyrker. Målet vårt er likelønn og likestilling, men vi oppnår ikke det uten å ha fokus på kvinnene, sier Solberg.

Oversikt: Hva er minstelønna i Norge? Her er oversikten

– Heltid fjerner ikke ulikelønn

Solberg mener at aktivitets- og redegjørelsesplikten er et viktig verktøy. Den pålegger alle offentlige virksomheter å jobbe planmessig for å fremme likestilling og hindre diskriminering. Det samme gjelder private virksomheter med 50 ansatte eller mer og private med 20 ansatte eller mer, hvis en av arbeidslivets parter krever det.

– Aktivitets- og redegjørelsesplikten er viktig for å bevisstgjøre innad i bedriftene og etatene, for å spørre: Hva gjør vi her hos oss? Men vi står likevel igjen med ulikelønn fordi kvinneyrker lønnes lavere, understreker Solberg.

Mye delt: Hva er en vanlig lønn i Norge? Dette sier tallene

I tillegg til at partene i arbeidslivet jobber for likelønn, krever FO at regjeringen bidrar med en likelønnspott inn i lønnsoppgjørene. Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) nevnte ordet likelønnspott da hun innledet på LOs likelønnsfrokost, men hun knytter det til innsats for fulle stillinger.

– Vi skal følge opp og se hva regjeringen gjør med dette. Det er viktig å huske at selv om alle får hele stillinger, vil kvinner fortsatt tjene mindre enn menn, fastslår Solberg.

Hun understreker at forskjellen på heltid og deltid er tatt høyde for i utregningen av likelønnsdagen. Om alle kvinner jobbet heltid i morgen, ville de likevel ikke tjene mer enn 87,5 prosent av menns lønn.

Warning
Annonse
Annonse