JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EØS-utredningen

Mener utredning glatter over EØS-motstanden

Politikere er uenige om hvorvidt EØS-utredningen glatter over motstanden, eller gir et godt grunnlag for debatt.
Ingrid Fiskaa, stortingsrepresentant for SV, mener at utredningen er et forsøk på å legge lokk på EØS-debatten.

Ingrid Fiskaa, stortingsrepresentant for SV, mener at utredningen er et forsøk på å legge lokk på EØS-debatten.

NTB

torgny@lomedia.no

– Jeg synes utredningen er veldig bra, sa utenriksminister Espen Barth Eide til FriFagbevegelse en time etter at han mottok Europa-utredningen fra utvalgsleder Line Eldring.

Stortingsrepresentant Ingrid Fiskaa fra SV var ikke like fornøyd.

– Denne utredningen er laget for å glatte over den store EØS-motstanden som finnes. Akkurat nå er innleie og energipakke 4 spesielt interessant, sa hun.

Fiskaa mener at allerede da mandatet ble gitt og utvalget ble satt sammen, var det klart at her skulle ikke EØS-motstanden fram. At dette er et forsøk på å legge lokk på EØS-debatten.

Belyser med kunnskap

– Hva mener du om Fiskaas påstander om at utredningen er skrevet for å legge lokk på EØS-debatten?

– Jeg synes ikke den glatter over noen ting. Jeg synes den tar tak i disse diskusjonene og prøver å belyse dem med kunnskap, svarer utenriksministeren.

Han er så fornøyd med stortingsmeldingen at han er klar på å sette ut flere av tiltakene så snart som mulig.

– Vanligvis vil det etter en offentlig utredning bli skrevet en stortingsmelding, men her er forslagene fra utvalget så konkrete at det kan være mulig å unngå dette.

Utvalgsleder Line Eldring mottok en god porsjon ros fra utenriksminsier Espen Barth Eide da han tok i mot Europa-utredningen fra Eldring.

Utvalgsleder Line Eldring mottok en god porsjon ros fra utenriksminsier Espen Barth Eide da han tok i mot Europa-utredningen fra Eldring.

Torgny Hasås

Kommentar: EØS-avtalen er viktigere enn noen gang

Kun to alternativer

Nestleder i LO, Steinar Krogstad er også blant dem som synes Europa-utvalget har levert en god utredning.

– Utredningen, og spesielt der de går gjennom hvordan Sveits og Storbritannia har ordnet seg utenfor EU, viser at det i realiteten ikke er noe alternativ å si opp EØS-avtalen. Det er to alternativer, enten innenfor EØS eller fullt medlemskap.

Krogstad mener at det er viktigere starte en debatt om hva vi kan gjøre innenfor rammene av en EØS-avtale.

Trenger kompetanse

Han trekker også fram et annet poeng fra utredningen; behovet for å styrke kompetansen.

Krogstad mener at det finnes flere eksempler fra de 30 årene EØS-avtalen har eksistert hvor uvitenhet har gjort at en har vært passiv i forhold i stedet for å se på handlingsrommet.

Et eksempel som Krogstad trekker fram, er å innføre krav til lærlinger i offentlige kontrakter. Det var mange eksempler på at vedtak i kommunestyrer ikke ble fulgt opp fordi mente det stred mot EØS-avtalen.

Les også: EØS-avtalen er et demokratisk dilemma, men har tjent Norge godt, ifølge utredning

EU-medlemskap

NHO-sjef Ole Erik Almlid er også fornøyd. I en e-post skriver han at det er positivt at EØS-utredningen peker så tydelig på verdien av EØS-avtalen. EØS-avtalen betyr forutsigbarhet og muligheter for norske bedrifter, noe som igjen sikrer arbeidsplasser og verdiskapning i bygd og by.

– Vi er også fornøyde med at EØS-utredningen viser fram hvordan siste tiårs utviklingstrekk gir oss nye utfordringer i et ellers godt avtaleforhold, skriver han, og understreker at EU-medlemskap er målet.

– Prisen for norsk utenforskap øker. Derfor er det kritisk å sikre et tettest mulig samarbeid med EU, også på områder som ikke er dekket av EØS, eller havner i gråsonen av avtalen, samt at norske myndigheter forvalter EØS-avtalen godt.

Nasjonal kontroll

Rødts Bjørnar Moxnes er ikke fornøyd med utredningen. Han skriver i en kommentar at «utvalget heller burde kartlagt hvordan Norge kan sikre nasjonal kontroll over sentrale samfunnsområder, enn å gjenta EUs krav om rask implementering av EØS-regler og enda tettere tilknytning til EUs politikk.

Bjørnar Moxnes etterlyser kunnskap om hvordan stoppe EU-reformer.

Bjørnar Moxnes etterlyser kunnskap om hvordan stoppe EU-reformer.

Torgny Hasås

Moxnes er utenrikspolitisk talsperson i Rødt.

– Denne utredningen gir oss ikke svar på hvordan Norge skal bekjempe prissmitten fra Europa, hvordan vi skal stoppe privatisering av jernbanen eller verne om innleieforbudet i byggebransjen. Rødt vil i stedet kreve svar på dette direkte fra regjeringen, skriver han.

Warning
Annonse
Annonse