JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Jeron Joseph er leder for Fagforbundet Ung Vestland.

Jeron Joseph er leder for Fagforbundet Ung Vestland.

Nora Elvestad

Seksuell trakassering

Metoo: Unge i fagbevegelsen føler seg ikke trygge. Nå har de tatt grep

Leder Jeron Joseph i Fagforbundet Ung Vestland er initiativtakeren bak en norm som skal beskytte unge medlemmer mot uønsket seksuell oppmerksomhet. Nå får han ros av LO.


01.06.2022
11:09
07.06.2022 08:59

aslak@lomedia.no

«Lærbuksen din er så sexy at jeg får lyst til å dra den av».

Dette er bare én av flere uttalelser og episoder som Fagforbundet ung Vestland har fått nok av. Fire og et halvt år etter at #metoo vekket verden, har ungdomsavdelingen laget en norm mot seksuell oppmerksomhet. Initiativtaker er leder Jeron Joseph.

Hensikten er å unngå utdaterte holdninger og dårlig oppførsel.

– Jeg har gjort dette på bakgrunn av tidligere hendelser og fordi unge medlemmer synes det kan være ukomfortabelt å omgås personer som har et frynsete rykte. Et slikt tiltak er mer et føre var-prinsipp enn frykt, sier leder Jeron Joseph i Fagforbundet Ung Vestland til FriFagbevegelse.

Hotellrom og ikke bar

For å unngå den åpenbare ubalansen i makt og posisjon, samles unge forbundsmedlemmer i alderen 18–30 år på hotellrom framfor å bevege seg ut i de større folkemengdene i og rundt baren.

Det var nettopp på et hotell at en servitør nærmest skal ha følt seg presset til å bli med opp på rommet av en tillitsvalgt, ifølge Joseph.

Initiativet hans ble til fordi asymmetriske maktforhold kan gjøre det vanskeligere for den svakeste part å sette grenser. Dette gjelder for begge kjønn og ikke bare kvinner, sier han. Det forekommer at yngre menn havner i ubehagelige situasjoner med eldre kvinner.

Normen til ungdomsavdelingen gjelder i forbindelse med større arrangementer i fagbevegelsen. Det kan være representantskapsmøter i Fagforbundet Vestland eller regionskonferanser i regi av LO.

– I en setting med mange voksne der det blir drukket mye alkohol, må man bare anerkjenne at unge synes det kan være ukomfortabelt, understreker Jeron Joseph.

– Det har skjedd at folk ikke har opptrådt respektfullt. Det kan ha vært uønsket fysisk kontakt eller episoder der det er blitt litt for mye, sier Joseph, og legger til at metoo også skjer blant de unge.

– Folk er engstelige for å si ifra og ødelegge arbeidet sitt i fagbevegelsen.

Joseph presiserer at det er fullt mulig å være sammen med voksne der alkohol er involvert. Det er ikke slik, understreker han, at kombinasjonen voksne og alkohol er ensbetydende med trøbbel.

Metoo i arbeidslivet: Kathrine mista jobben etter å ha avvist forelska sjef. Nå kan erstatningen på 800.000 ryke

Stopper metoo-forslag

Sett i lys av at Fagforbundet Ung Vestland har et tilbud om opphold på hotellrom som et føre var-prinsipp, er Joseph skuffet over at et metoo-forslag til LO-kongressen fra Fellesorganisasjonen (FO) møter veggen i sekretariatet i LO. I forslaget, som er foreslått avvist, står det følgende:

«Ved alle større arrangementer i fagbevegelsen bør det etableres en uhildet varslingsordning som er tilgjengelig for deltakerne. Begrunnelse: En slik uhildet varslerordning var, som en prøveordning, i funksjon ved FOs landsmøte i 2019».

 – Det er synd at forslaget fra FO ikke er blitt ivaretatt, mener lederen av Fagforbundet Ung Vestland.

– Dette er ikke bare et problem i fagbevegelsen, men også i flere organisasjoner. Nesten fem år etter metoo, er dette fremdeles aktuelt. Det oppstår fremdeles situasjoner som er ugreie, sier han.

– Ved at man ikke har et uhildet varslingsordning, tillater man også at det blir spredd rykter om folk som ikke stemmer, hevder Joseph.

Likestilling: Ingvild ble seksuelt trakassert i butikkjobben: Mistet telling over ubehagelige opplevelser

Et ønske om å ivareta alle

Når Fagforbundet Ung Vestland søker tilflukt på hotellrommet i stedet for i baren, kan det tolkes som om det finnes holdninger som gjør at forbundsmedlemmer risikerer å bli utsatt for ubehag, trakassering og framferd som de håpet var et tilbakelagt stadium.

– Å ha dette som en norm understreker alvoret i saken, sier Joseph.

– Vi ønsker å passe på alle og sørge for at de har det bra. Fagbevegelsen og LO er en organisasjon som skal inkludere alle, sier Joseph.

Han har ikke fått noen henvendelser om uakseptabel framferd etter at initiativet hans ble kjent i november i fjor. Det skjedde på et tidspunkt da landet gradvis ble gjenåpnet etter koronapandemien.

Enklere for unge

På et regionsmøte samme måned ble det vedtatt nye retningslinjer i varslingssaker. Ifølge Jeron Joseph har Fagforbundet Vestland en varslingsordning som skal gagne den svakere part.

Som leder har Joseph et ansvar for medlemmer i alderen 16 til 30 år. Det kan være alt fra elever og studenter til lærlinger og unge yrkesaktive.

– Jeg har bare fått positive tilbakemeldinger om grepet vi har tatt. Dette har gjort det enklere for unge i forbundet å bli kjent med hverandre, konkluderer han.

Ørjan Myrmel, leder for Fagforbundet Vestland, er blitt orientert om utspillet fra Jeron Joseph. I en epost til FriFagbevegelse skriver han at ledelsen «ikke er blitt gjort kjent med dette tidligere».

– I fjor vedtok vi et varslingsreglement for å gjøre det lettere å varsle. Vi tar på største alvor det som kommer fram og vil følge dette opp. Vi skal ha møtearenaer der alle skal føle seg velkommen og være trygge, skriver han.

Olje og gass: LO-ungdommer uenige i olje-kritikk

Kritikk av LO-sekretariatet

Axel Fjeld, tidligere leder for ungdomsutvalget i LO Bergen, stiller seg bak initiativet fra Joseph i Fagforbundet Ung Vestland om å ha hotellrommet og ikke hotellbaren som norm på arrangementer.

Han er også kritisk til at sekretariatet i LO har skutt ned metoo-forslaget fra FO.

– Tilbakemeldingene jeg har fått er at dette virker som et forsøk på å beskytte folk som ikke har noe i ledende posisjoner å gjøre, sier Fjeld til FriFagbevegelse.

Han vet om flere ungdomsorganisasjoner som har tatt grep som Fagforbundet Ung Vestland i ulike situasjoner.

– En av årsakene til at LO-ungdommen laget et alternativt sosialt opplegg på kvelden 1. mai i Bergen for noen år siden, var fordi vi fikk tilbakemeldinger på at unge medlemmer ikke følte seg trygge sammen med eldre mannlige tillitsvalgte på et arrangement, sier Fjeld. 

– Problempersonene er ikke bare eldre menn. Dette dreier seg om alle aldersgrupper, mener Fjeld.

 – Bevegelsen vår er avhengig av unge menn og kvinner som har et trygt sted å engasjere seg. Det er ødeleggende for rekrutteringen til fagbevegelsen når det er eksempler på det motsatte. Hvem skal ta over hvis de unge ikke tør å engasjere seg? Det må LO ta innover seg, mener Fjeld.

Saken fortsetter under bildet.

Julie Lødrup, førstesekretær i LO, mener det er trygt for unge tillitsvalgte å engasjere seg i fagbevegelsen.

Julie Lødrup, førstesekretær i LO, mener det er trygt for unge tillitsvalgte å engasjere seg i fagbevegelsen.

Martin Guttormsen Slørdal

Får ros av LO

Julie Lødrup, førstesekretær i LO, synes det er fint at Fagforbundet Ung Vestland jobber seriøst med å motvirke seksuell trakassering. Lødrup roser Jeron Joseph for å ha tatt et initiativ som passer for ungdomsorganisasjonens medlemmer og tillitsvalgte.

– Det er synd hvis unge tillitsvalgte ikke føler seg trygge og må ha ekstraordinære tiltak. Trygghet er det aller viktigste, og jeg stoler på at Fagforbundet Ung Vestland vet best hvordan de gjør det for sine medlemmer, sier LOs førstesekretær til FriFagbevegelse.

Hun påpeker at ansvaret alltid skal plasseres på de som driver med seksuell trakassering og ikke de som blir utsatt for denne framferden.

Har varslingsrutiner

Når det gjelder kritikken mot LO-sekretariatet for å avvise forslaget til kongressen fra FO, svarer Lødrup slik:

– Vi har varslingsrutiner i LO allerede. Hvis man går inn i appen til årets kongress, står alt der. Rutinene skal være tilgjengelige for alle og ivaretatt på en god måte, understreker hun.

– Det er viktig at organisasjonene selv tar ansvaret for varsling. Jeg er tilhenger av det systemet vi har. Det innebærer at vi selv tar tak i det hvis noe skjer, legger LOs førstesekretær til.

– Er det trygt for unge tillitsvalgte å engasjere seg i fagbevegelsen?

– Ja, det mener jeg, men det er ikke dermed sagt at det ikke skjer ting.

– Jeg håper og tror at metoo har hjulpet, men det betyr ikke at vi er i mål. Det blir som med likestillingskampen. Det er en kamp man hele tiden må ta, men som man ikke vinner endelig, sier hun.

Anbefalingen i en metoo-rapport som Lødrup nylig presenterte for sekretariatet i LO, er at forbundene og LO skal fortsette å jobbe mot seksuell trakassering på bedre og mer oppdaterte måter enn anbefalingene i den forrige rapporten.

LO-kongressen: Les alle sakene her!

01.06.2022
11:09
07.06.2022 08:59



Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker