JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny uttalelse fra Fagforbundets landsstyre

Mette Nord ut mot NHO og Høyre: – Du skaper ikke verdier ved å flytte fra offentlig til privat sektor

Fagforbundets leder, Mette Nord, etterlyser næringslivsledere som vil skape verdier, ikke bare bytte verdier fra det offentlige.
Det er dobbeltmoralsk, når NHO vil kutte i offentlige budsjetter samtidig som bedriftene mottar enorme summer i statlig krisehjelp, mener Fagforbundets leder Mette Nord.

Det er dobbeltmoralsk, når NHO vil kutte i offentlige budsjetter samtidig som bedriftene mottar enorme summer i statlig krisehjelp, mener Fagforbundets leder Mette Nord.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Torsdag vedtok landsstyret i Fagforbundet en uttalelse der de går kraftig ut mot både NHO og Høyres «nye» privatiseringsplaner.

Fagforbundet deler riktig nok ønsket om at det skal skapes flere framtidsretta arbeidsplasser i privat sektor.

Men der stopper likheten.

– Skal vi lykkes med det, er bedriftene avhengig av en sterk offentlig sektor. Dessuten trenger vi næringslivstopper som vil drive industriell innovasjon, ikke kopiere de offentlige velferdstjenestene. Norge trenger næringslivsledere som er opptatt av å skape verdier, ikke av å flytte verdier fra det offentlige til sine egne lommebøker, sier leder i Fagforbundet, Mette Nord, til FriFagbevegelse.

Les også: NHO vil privatisere mer, krympe velferdsstaten og kutte skatt

Svekke det offentlige

Fagforbundet henviser til NHOs framtidsvisjon «Neste Trekk - veikart for fremtidens næringsliv» som krever kutt i offentlig sektor og velferdstjenester, flere midlertidig ansettelser, økt privatisering og lavere skattenivå.

Og til Høyres forslag til nytt partiprogram hvor det foreslås massive skattekutt, storstilt privatisering og svekkelse av arbeidsmiljøloven.

– Det er ganske oppsiktsvekkende at man på den ene siden roper at det offentlige skal løse alle problemer ved pandemien, for så i neste runde redusere både offentlig sektor og privatisere velferdstjenestene. Det henger ikke på greip, sier Mette Nord.

Hun har vanskelig for å forstå hvordan massive skattekutt kan kombineres med å bygge opp en industri basert på skattefinansierte midler gjennom å privatisere velferdstjenestene.

– Det blir ingen bærekraftig økonomi av å subsidiere privat sektor. I tillegg svekker du effektiviteten ved å splitte opp tjenester som gjør det umulig å gjøre tjenester på tvers. Dette er gammeldags tankegods som hører fortiden til, mener Mette Nord.

Les også: NHO vil kutte i velferden. Slik svarer Almlid på kritikken

Bygges ned

Fagforbundet sier i uttalelsen at «det er paradoksalt og sterkt provoserende at NHO vil bygge ned offentlig sektor samtidig som vi står midt i koronakrisa. Det var nettopp manglende kapasitet i det offentlige helsevesenet som førte til at norske bedrifter måtte stenge ned, noe som førte til rekordhøy arbeidsløshet. Det er dobbeltmoralsk av NHO å foreslå kutt i offentlige budsjetter og svekking av arbeidstakernes rettigheter, samtidig som de har fått enorme beløp i statlig krisehjelp til bedriftene. Det er grådig av næringslivstoppene å kreve nye, store skattekutt, samtidig som NHO vil svekke innbyggernes velferdstjenester».

– Det gis et inntrykk av at det blir skapt verdier og nye arbeidsplasser ved at offentlige tjenester privatiseres og private overtar driften. Det er ikke slik at det blir flere arbeidsplasser ved at helsearbeidere blir flyttet fra offentlig til privat sektor. Det er heller ikke slik at private ansatte er produktive og skaper økt verdi, mens offentlige ansatte bare er en utgiftspost. Ansatte i skole og barnehage, helsearbeidere, høyskoleansatte og andre offentlige ansatte skaper verdier som privat næringsliv er avhengig av. Det er oppsiktsvekkende at NHO og Høyre ikke har tatt inn over seg offentlig sektors avgjørende betydning for næringslivets gode vilkår i de nordiske landene, noe Verdensbanken, Verdens økonomiske forum og Forbes har påpekt, heter det i uttalelsen.

Les også: Jan Christian leder bedriften som gjør både NHO- og LO-lederen blanke i blikket

Warning
Annonse
Annonse