JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TIENDE: Vestre setter hvert år av 10 prosent av overskuddet til bærekraftprosjekter.

TIENDE: Vestre setter hvert år av 10 prosent av overskuddet til bærekraftprosjekter.

Alf Ragnar Olsen

Grønn omstilling i praksis:

Jan Christian leder bedriften som gjør både NHO- og LO-lederen blanke i blikket

– Mitt mål er å bygge bro mellom Greta Thunberg-generasjonen og industrifolket, sier Jan Christian Vestre.

nina.hanssen@lomedia.no

Midt under koronapandemien klinker Vestre til med den største enkeltinvesteringen i norsk møbelindustri på mange tiår. The Plus heter fabrikken hans. Den skal bli verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk.

Og tross engelsk navn: Arbeidsplassene skal legges til Norge.

– Vi skal bygge verdens mest miljøvennlige fabrikk i Magnor, sier Jan Christian Vestre, FLT-medlem og administrerende direktør i utemøbelprodusenten Vestre.

I en tid der mange industriarbeidsplasser flyttes ut av landet, ser han muligheten til å nå sine mål ved nettopp å produsere hjemme.

Bankende hjerte

Den unge mannen rusler over Youngstorget. Høyreist, med et våkent blikk og et smil på lur passerer han LOs hovedsete i Folkets Hus. Han har vært både NTL-medlem og HK-medlem, men er i dag FLT-medlem samtidig som han er sjef for den mellomstore familieeide bedrift Vestre AS.

– Mitt mål er å bygge bro mellom Greta Thunberg-generasjonen og industrifolket. Jeg vil vise at grønn vekst er mulig, og at det ikke er noen motsetning mellom å investere i industri og samtidig jobbe for å kutte klimagasser og sørge for biologisk mangfold, sier han.

Omstillingen må gå raskere

Han er en utålmodig sjel som skulle ønske at den grønne omstillingen i landet gikk raskere og at flere investeringer skjedde på fastlandet.

– Solbergregjeringen snakker mye om den grønne omstillingen, men det skjer veldig lite i praksis. I statsbudsjettet står det klart at Norge i år skal investere fem ganger mer i olje og gass enn i fastlandsindustrien. Vi trenger politikere som snakker mer om hvor viktig det er å investere i fastlandsindustrien, men enda viktigere: har evnen til å få det gjennomført, sier han.

Selv om han med den nye fabrikken The Plus nå skaper rundt 30-70 faste arbeidsplasser i Magnor, håper han det ligger mye symboleffekt i det de gjør.

– Jeg håper andre bedrifter tenker at «hvis Vestre kan investere, så kan også vi», sier han og smiler optimistisk.

Les også: Møbelprodusent Vestre vil ha drahjelp fra LO: – Vi trenger en statlig næringspolitikk

Et mønstereksempel

Både NHO-leder Almlid og LO-lederen holdt flammende innlegg om Vestres satsing under lanseringen av prosjektet hans. Begge trakk frem at Vestre viser at det ikke er noen motsetning mellom å skape arbeidsplasser, redde klimaet og ta vare på sårbar natur.

– Vestre er også et mønstereksempel på samfunnsansvar når de stiller krav om at alle leverandører tilfredsstiller oslomodellen for et seriøst og anstendig arbeidsliv, sa Gabrielsen.

LO-leder Hans Christian Gabrielsen mener Vestres investering har en enorm stor nasjonal symbolverdi.

– Dette viser at det faktisk er mulig å være konkurransedyktig på pris, selv om produksjonen skjer i høykostlandene Norge og Sverige. Vestre viser en tro på fremtiden til norsk industri, han går foran og viser vei, sa Gabrielsen da Vestre lanserte det nye prosjektet The Plus som skal bli verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk på Magnor.

Disse ordene varmer ennå den unge forretningsmannen som har et stort hjerte på den politiske venstresiden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Alle kan redde verden. Litt. Vi skal gjøre vårt, sier utemøbelprodusent Jan Christian Vestre.

Alle kan redde verden. Litt. Vi skal gjøre vårt, sier utemøbelprodusent Jan Christian Vestre.

Alf Ragnar Olsen

Bestemor og meg

Vestre er svært engasjert i politikk og samfunnsliv. Han har tro på at han og bedriften kan bidra til å gjøre verden litt bedre.

– Hvor kommer ditt sterke samfunnsengasjement fra?

– I familien har vi alltid vært opptatt av politikk og diskutert mye. Jeg engasjerte meg i elevdemokratiet på skolen og var veldig interessert i utviklingspolitikk, forteller han.

Og fortsetter:

– Jeg likte Hilde Frafjord Johnsen da hun var utviklingsminister, og min bestemor Rigmor hadde sans for Kjell Magne Bondevik. Først meldte jeg bestemor og meg inn i KrF. Men etter hvert skjønte vi begge at vi var sosialdemokrater. Da meldte jeg oss inn i AUF og Ap, forteller han.

Og de siste årene bestemoren levde drev hun aktiv valgkamp hjemmefra og ga brosjyrer, pins og sukkertøy til alle hjemmesykepleiere som stakk innom, forteller han.

Senere ble barnebarnet politisk rådgiver på Stortinget for næringsminister Trond Giske.

Overlevde Utøya

I 2011 var Vestre en av de overlevende fra Utøya. Mange så på Vestre som et stort politisk stjerneskudd. Men da faren døde, og noen måtte overta familiebedriften, sluttet han brått i politikken og overtok bedriften som produserte utemøbler.

Midt i pandemien har nå Vestre valgt å satse stort. Og han er blitt lagt merke til over hele verden.

Mellom webinarer og møter treffer vi den engasjerte og blide 33-årige næringslivlederen fra Vestlandet som er i ferd med å fullføre den største investeringen i norsk møbelindustri på mange år.

– Jeg ønsker at ungdommene skal få trua på norsk industri igjen, sier han.

Den nøkterne, men utadvendte eks-politikeren bestiller en tunfisksalat og kaffe. Han skulle ønske flere næringslivsledere organiserte seg for å støtte trepartssamarbeidet og at flere satte seg mål om å skape anstendige arbeidsplasser i tråd med Oslo-modellen og inkludere FNs bærekraftmål i sin forretningsmodell.

Og som sitt store forbilde Tage Erlander, den lengst sittende statsministeren i Sverige, skulle han gjerne se mer nordisk samarbeid i næringslivet.

Trippel bunnlinje eller redde verden?

De sosialdemokratiske verdiene har han fortsatt med seg når han nå satser for fullt i næringslivet.

– Mange snakker i dag om trippel bunnlinje – «People, Planet, Profit». I Vestre sier vi i stedet at alle kan redde verden. Litt, sier han stolt.

For 12 år siden var Vestre den første møbelprodusent som ble medlem i Initiativ for etisk handel. Like etterpå ble de den første klimanøytrale utemøbelprodusenten i verden. De siste årene har de tredoblet omsetningen og har store ambisjoner om videre vekst.

All produksjon foregår i Skandinavia – og Vestre har blant annet møblert Aker Brygge i Oslo, Times Square i New York, Forum Des Halles i Paris, Hornsberg strandpark i Stockholm, Dansk Arkitektur Center i København og King’s Cross i London.

Vestres sjef er stolt, men skryter ikke. Det ligger hardt arbeid gjennom flere generasjoner bak suksessen, og han vet at han har dedikerte medarbeidere på laget.

Månelanding eller et dugg av danskebåten

– Det er mange ledere som setter seg store mål, leser boka Ona Fyr av Ingebrigt Steen Jensen og skal reise til månen og sånn. Det er fint det. Men så må man jo faktisk gjennomføre dette også da. For hvis du ikke gjør det, er det kontraproduktivt. For da kaster du bare glør i øynene på folk. Man kan ikke si at de ansatte skal være med på en fantastisk reise, og så viser det seg at det ikke var et dugg med danskebåten engang, sier han og humrer litt.

For selv om han ennå ikke har bygd fabrikken på Magnor, så vet han allerede nå at det blir gjort.

Les også: Da utemøblene fra Norge ble plassert i et belastet strøk i London, skjedde det noe: – Det virker. Jeg har sett det mange steder

Frihet og tillit

– Som leder er min viktigste oppgave å formulere mål og visjon sammen med de ansatte og holde fanen høyt. Hvordan vi skal komme dit vil vil, og hvordan folk utfører arbeidsoppgavene, er jeg ikke så opptatt av. Jeg gir mine ansatte en stor grad av frihet og tillit. Så bestemmer folk selv i veldig stor grad hvordan de utfører oppgavene, sier han.

Og understreker at de ansatte aldri viker en tomme for målene eller tar snarveier.

– Jeg sier aldri ja til prosjekter som er økonomisk lønnsomme hvis det strider mot verdigrunnlaget vårt. Og nå er det viktig at vi også har bærekraftmålene som ledestjerne for alt vi gjør, sier han og viser til at FNs bærekraftmål er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030.

– Nå er det viktig at vi alle bidrar i denne globale dugnaden, også næringslivet. Vestre har integrert 9 av FNs 17 bærekraftmål i sin forretningsfilosofi og tilbyr over 150 svanemerkede produkter. Alt vi gjør, og hvem vi samarbeider med, kan dokumenteres og er transparent, sier han.

I dag eier han bedriften Vestre AS sammen med sin mor, Elisabeth Preus Vestre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

OMSTILLING: Jan Christian Vestre løfter viktigheten av å satse på fastlandsindustrien.

OMSTILLING: Jan Christian Vestre løfter viktigheten av å satse på fastlandsindustrien.

Alf Ragnar Olsen

Har troa på millenials

Den unge næringslivslederen har lang politisk fartstid og var også styreleder for gjenreisningen av Utøya etter 22. juli 2011. Han ønsker å gi ungdommene håp og tro på fremtiden og minner om at i 2025 vil 75 prosent av arbeidsstyrken være millenials, født mellom begynnelsen av 1980-årene og midten av 1990-årene.

– I denne generasjonen vil 80 prosent velge arbeidsgivere som bryr seg, som har større drømmer enn bunnlinja. Selvfølgelig skal vi tjene penger, sikre trygge arbeidsplasser og skatt til samfunnet, men økonomisk profitt kan ikke være vårt eneste mål. De fleste mennesker vil være med på noe som er større, noe de kan være stolte av, sier han.

Vestre viser til at forskning dokumenterer at følelsen av mening gir en sterk indre motivasjon.

– For oss er det viktig å kommunisere at arbeidsplassen vår har et samfunnsoppdrag. Har vi ikke et samfunnsoppdrag, har vi et problem, sier han optimistisk.

FLT-medlemmet har gått sin egen vei. For Vestre er det viktig at bedriften har høy organisasjonsgrad. I fabrikken i Torsby er nesten alle fagorganisert enten i IF Metall eller unionen, men i Oslo sliter de med å få opp organisasjonsgraden. Men i personalhåndboka oppfordres alle til medlemskap i for eksempel HK.

– Vi vurderer nå å betale medlemskontigenten til våre ansatte, sier han.

Han er selv medlem i LO fordi det handler om å støtte opp under 3-partssamarbeid.

– Vi følger også Oslomodellen når vi nå bygger ny fabrikk og stiller krav til leverandører og underleverandører. For meg er det viktig å kjempe for et seriøst og anstendig arbeidsliv, sier han.

I tillegg til å ha gode lønns- og arbeidsbetingelser, setter Vestre hvert år av 10 prosent av overskuddet til eksterne bærekraftprosjekter

– Hvis alle norske bedrifter hadde satt av en tiendedel av sine overskudd til å være med i dugnaden for å finansiere FNs bærekraftmål, ville næringslivet i Norge nesten matchet hele det norske bistandsbudsjettet – to ganger!

The Plus skal bli verdens mest miljøvennlige

Han slo på stortromma i sommer da han med flere politikere, NHO-sjefen og LO-sjefen lanserte siste satsningen som er en fargefabrikk, trefabrikk, monteringsavdeling og lager – og tar også mål av seg til å bli verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk.

– The Plus er designet av BIG Bjarke Ingels Group i København, som sammen med Vestre skal få mennesker, produksjon, teknologi, arkitektur og natur til å spille sammen, forteller han.

Byggeperioden er satt til rundt 11 måneder, og fabrikken skal stå klar høsten 2021. Så håper han det skandinaviske felleskonseptet kan sette en ny standard for norsk industri i et globalt marked.

Den nye normalen verden trenger

Nylig ble Vestre intervjuet i det anerkjente tidsskriftet Forbes som beskriver Vestre og The Plus som den nye normalen verden trenger. Selv håper sjefen at fabrikkanlegget skal stå ferdig neste høst. Foreløpig har ingen av hans ansatte eller noen hos underleverandørene blitt permitterte. Han er optimist.

Vestre er allerede en av Europas mest fremgangsrike produsenter av utemøbler til store byer. Nå håper den unge sosialdemokraten at bedriften han eier sammen med sin mor skal bli anerkjent som verdens mest bærekraftige møbelprodusent.

Vestre brenner for mangfold og for at byrommet skal være åpent og inkluderende for alle mennesker.

– Trygge byer er ikke nødvendigvis byer med flere gjerder og overvåkingskameraer. Trygge byer er byer med mennesker i gatene, sier han.

Vestre AS

• Startet av bestefaren Johannes Vestre som et lite mekanisk verksted i Haugesund i 1947.

• Bedriften gikk konkurs under bankkrisen i 1988 og ble reetablert i Oslo samme år.

• Fabrikken ligger i Torsby i Sverige, og en stor andel av produksjonen skjer i Norge.

• Vestre har fått DOGAs utmerkelse for god design hele 15 ganger. (DOGA: Design og Arkitektur Norge).

• Bedriften har et titalls underleverandører i Norge, hvor alle følger Industrioverenskomsten.

• Gir bort 10 prosent – en «tiendedel» – av overskuddet til miljø- og humanitære organisasjoner årlig.

Her er Vestres fire råd til bedrifter:

1. Vi kan velge hver dag! Vi kan velge bærekraft eller vi kan la være.

2. Norske fortrinn – grip mulighetene!

3. Bruk FNs bærekraftsmål! Spiller ingen rolle om det er 1 eller 9 eller 17. Konkret, motiverende – skaper engasjement i organisasjonen.

4. Det handler også om global solidaritet

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss