JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Omstilling i privat næringsliv

Møbelprodusent Vestre vil ha drahjelp fra LO: – Vi trenger en statlig næringspolitikk

– Fagbevegelsen må være utålmodig og pushe på politikerne. Vi trenger en statlig næringspolitikk, sier bedriftseier Jan Christian Vestre.
STATENS ROLLE: Jan Christian Vestre spør om det er gammeldags eller moderne å snakke om et statlig næringsliv.

STATENS ROLLE: Jan Christian Vestre spør om det er gammeldags eller moderne å snakke om et statlig næringsliv.

Morten Hansen

katharina@lomedia.no

Vestre er en norsk, suksessfull møbelprodusent som har klart det mange firma drømmer om. De siste årene har både eksportandelen og lønnsomhet i firma økt betraktelig, ifølge E24. Bedriftseier Jan Christian Vestre takker staten for drahjelpa.

– Utdanningsnivået, infrastrukturen og velferdsordringene har bidratt til dette. Og ikke minst et gunstig skatteregime. Det er kanskje ikke så ofte dere hører en bedriftseier som nevner det, sier Vestre på talerstolen på Kartellkonferansen på Gol.

Vestre produserer bymøbler skapt av skandinaviske designere.

Petter Stordalen med råd til statlige arbeidsgivere: – Kultur, mangfold og inkludering lønner seg alltid

Vestre setter seg hårete mål

Men bedriftseieren er utålmodig. Ikke på egne vegne, men på vegne av nasjonen Norge. Nå som olja snart tar slutt, mener han at vi må omstilling næringslivet og skape verdier på fastlandet.

Ifølge Vestre hadde Norge den svakeste økonomiske veksten i Norden i 2017. Det synes han er skummelt.

– I år har handelsunderskuddet økt med 13 prosent. Denne utviklinga må vi snu. Vi må øke produktivitetsveksten, sier han.

Men Vestre ser ikke bare problemer. Han har også løsninger.

– Ingen grunn til å henge med hue. Vi kan bli best, men vi mangler en framoverlent, statlig næringspolitikk. Vi må bare sette oss noen mål, for eksempel doble eksporten, også må regjeringa legge tilrette for det. Da vil vi klare det, sier Vestre.

Dette er Hadia Tajik (Ap) og Petter Stordalen veldig enige i

Vestre: – Fagbevegelsen må pushe på politikerne

Og bedriftseieren fra Haugesund ser til LO for hjelp.

– Fagbevegelsen må være utålmodig og pushe på politikerne, uavhengig av regjering. Vi trenger en statlig næringspolitikk, sier Vestre som har bakgrunn fra Arbeiderpartiet.

Han mener tillitsvalgte og LO-medlemmer gjør en god jobb

– Jeg håper jeg at hele fagbevegelsen kan være engasjerte og entusiastiske pådrivere og aktivt peke på muligheter til omstilling. Vi må slutte å snakke om omstilling, men handle, sier han.

– LO, hele familien og alle 930 000 medlemmene sitter på enormt mye kreativitet, kompetanse og erfaring. Den må vi bruke.

Flere saker fra Kartellkonferansen:

– Kriminalomsorgen er ikke modernisert, effektivisert eller avbyråkratisert. Vi er redusert, sier Tommy Fredriksen i NFF
Hardkjør mot regjeringens regionreform fra mange hold på Kartellkonferansen
Statsråd Mæland: – Jaggu på tide at også staten effektiviserer
LO Stat utfordrer statsråd Mæland til å evaluere ostehøvelreformen
Nå har EØS-skeptikerne i LO fått vind i seilene
Hotelleier Stordalen, teknolog Seres og statsråd Mæland er med når Kartellkonferansen 2018 skal diskutere framtida for staten

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse