ABE-reformen og ostehøvelkuttene:
Statsråd Mæland: – Jaggu på tide at også staten effektiviserer
– Dette er kanskje litt som å banne i kirka, men det var jaggu på tide at også staten begynte å effektivisere. Dette har både kommunene og bedriftene gjort i alle år, sa statsråd Monica Mæland på Kartellkonferansen tirsdag.
Vi tar ikke disse kuttene og investerer i noe annet. Vi henter inn pengene for å omfordele dette innad i staten, sa kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland til skeptiske tilhørere på Kartellkonferansen
Kai Hovden
nina.hanssen@lomedia.no
– Jeg vet at det tærer på og at det kanskje kan oppleves som vanskelig, men jeg forsvarer ABE-kuttene, sa kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.
Det var ingen applaus eller nikk fra tilhørerne på årets Kartellkonferanse under Mælands innledning. Statsråden var invitert til årets konferanse, som hun selv spøkefullt kalte «løvens hule» for å fortelle hva regjeringen vil med offentlig sektor.
– ABE-kuttene er helt nødvendig. Vi tar ikke disse kuttene og investerer i noe annet. Vi henter inn pengene for å omfordele dette innad i staten. Det finnes en liste over dette, sa hun og nevnte blant annet at Politiet og Arbeidstilsynet får mer ressurser.
• Hardkjør mot regjeringens regionreform fra mange hold på Kartellkonferansen
• – Kriminalomsorgen er ikke modernisert, effektivisert eller avbyråkratisert. Vi er redusert, sier Tommy Fredriksen i NFF
Roste trepartssamarbeidet
– Jeg vet at dere som sitter i salen hadde ønsket dere en annen regjering, men jeg synes vi har gjort en god jobb de siste fem årene, og jeg synes vi har hatt et godt samarbeid med alle hovedsammenslutningene, inkludert LO, sa hun.
Mæland har vært næringsminister i fire år før hun ble kommunal- og moderniseringsminister.
– Jeg mener trepartssamarbeidet vi har i Norge er unikt. Vi har et likestilt og inkludert arbeidsliv og det er utrolig bra. Dette er noe vi alle ønsker. Vår regjering jobber for at vi skal ha et trygt og fleksibelt arbeidsmarked for at vi skal kunne opprettholde velferdssamfunnet, sa hun.
Mæland mente at avbyråkratiserings- og effektiviserings-reformen og andre reformer de har initiert ,har vært viktig for å møte utfordringene i fremtiden.
• LO Stat utfordrer statsråd Mæland til å evaluere ostehøvelreformen
Kompetanseutvalg
Hun mener det er viktig å ha en sterk offentlig sektor men da må vi også klare å utvikle og fornye oss, mente hun.
– Jeg vil minne om at vi har vært igjennom en tøff periode og fortsatt er vi sårbare og må fokusere på å skape arbeidsplasser og sørge for at folk har den kompetansen arbeidsgiverne etterspør. I dag er det en mismatch her, sa hun.
Vi trenger et stort kompetanseløft og her ønsker jeg at vi samarbeider om dette, sa hun og roste engasjementet fra de faglige tillitsvalgte. Ifølge Mæland har regjeringen nå satt ned et kompetansebehovsutvalg ledet av Steinar Holden som skal gjøre et arbeid for å se på hva slags kompetanse man trenger, sa hun.
– Jeg hører enkelte debattere borgerlønn, men dette er jeg helt imot. Folk ønsker seg ikke en sjekk i posten fremfor en jobb, kolleger og at de får bidra. Vi må gjøre plass til alle i arbeidslivet. Noen trenger kanskje tilrettelegging, omskolering eller ny kompetanse. Det må vi sammen jobbe for, sa hun og inviterer partene i arbeidslivet til en inkluderingsdugnad. Regjeringen vil stille med tre inkluderingspakker for å bidra med dette, sier hun.
Stortingsmelding om innovasjon
Mæland synes ikke det er greit at lederlønningene i staten øker så mye. Det fikk hun applaus for. Hun vil jobbe for at staten også skal være en god arbeidsplass og er glad for at 9 av 10 ansatte i staten sier de trives på jobb.
– Vi scorer også høyt på undersøkelser om folk synes de gjør et meningsfylt arbeid og det skulle jo bare mangle for statsansatte jobber med viktige oppgaver. Men jeg vil ha ledere som står for åpenhet, involvering og inkludering, sa hun.
Ifølge Mæland jobber nå regjeringen med en ny stortingsmelding om innovasjon i offentlig sektor.
– Det blir nok kanskje ikke en kioskvelter, men jeg tror det er viktig at vi nå kan ta denne brede debatten i Stortinget og vi håper at alle parter i arbeidslivet også engasjerer seg. For vi må bli flinkere til å innovere både for å møte globale utfordringer på klima og gi brukerne bedre tjenester. Det viktigste i denne prosessen er å ta vare på den høye tillliten vi har gjennom trepartsamarbeide, sa hun.
Integreringsløft
Mæland mener vi har altfor mange kommuner i Norge og forsvarer varmt regionreformen og at man nå skal endre fra 422 til 356 kommuner i 2020.
– Vi snakker jo egentlig ikke om ett velferdsamfunn men om 422 velferdssamfunn. Mange små kommuner er sårbare og det blir vanskelig å få rekruttert riktig kompetanse, sa hun.
Kartellkonferansen er viktig
Mæland sa at hun hadde grugledet seg til å komme på kartellkonferansen.
– Jeg er glad å være her og jeg vet dere har jobbet mye med å bygge et godt omdømme. I dag er vel Kartellkonferansen og NHOs årskonferanse de to klart mest kjente konferansene i Norge, sa hun og smigret arrangørene.
Flere saker fra Kartellkonferansen:
• NTL Ung: – Det er vi som skal arve fagbevegelsen og overta forbundslederverv og streikegeneraler. Inkludér oss!
• Ap ville gitt over 60 millioner mer enn regjeringen til kriminalomsorgen
• Jernbaneforbundet har en bønn til Støre
• Slik vil Støre vinne velgerne tilbake
• Støre mener regjeringen er et større problem enn EØS
• Stoltenberg vil ha debatt om hvordan jenter og gutter presterer forskjellig i skolen
• EØS-skepsisen i fagbevegelsen bekymrer LO-lederen
• Hun krever et tydelig Ap mot privatisering: – Vi vil begeistres og se handling
• Postkom utfordrer Arbeiderpartiet på sosial dumping i transportbransjen
• Stenseng (Ap) med utilslørt frieri til fagbevegelsen
• Ungdomspolitikerne vil at flere organiserer seg: – Når fagbevegelsen svekkes, påvirker det kjøttvekta i samfunnet
• Teknolog Seres mener staten må tilrettelegge for framtidens næringer: – Hele grunnlaget for velferdssamfunnet er i endring
• Møbelprodusent Vestre vil ha drahjelp fra LO: – Vi trenger en statlig næringspolitikk
• Dette er Hadia Tajik (Ap) og Petter Stordalen veldig enige i
• Petter Stordalen med råd til statlige arbeidsgivere: – Kultur, mangfold og inkludering lønner seg alltid
• – Kriminalomsorgen er ikke modernisert, effektivisert eller avbyråkratisert. Vi er redusert, sier Tommy Fredriksen i NFF
• Hardkjør mot regjeringens regionreform på Kartellkonferansen
• Statsråd Mæland: – Jaggu på tide at også staten effektiviserer
• LO Stat utfordrer statsråd Mæland til å evaluere ostehøvelreformen
• Nå har EØS-skeptikerne i LO fått vind i seilene
• Hotelleier Stordalen, teknolog Seres og statsråd Mæland er med når Kartellkonferansen 2018 skal diskutere framtida for staten
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.