Petter Stordalen med råd til statlige arbeidsgivere: – Kultur, mangfold og inkludering lønner seg alltid
Peter Stordalen hamret inn budskapet om inkludering og mangfold på Kartellkonferansen.
REKRUTTERING: Hotelleier Petter Stordalen innledet for Kartellkonferansen på Gol tirsdag.
Kai Hovden
nina.hanssen@lomedia.no | kai.hovden@lomedia.no
LO Stat hadde invitert Petter Stordalen til å snakke om hvordan staten kan tenke mer som en bedriftseier. Og den norske hotelleieren, eiendomsutvikleren og investoren var fornøyd med å gjeste konferansen.
– Det er en stor ære å bli spurt om å snakke om ting som ligger hjertet mitt nær, nemlig mangfold, inkludering og det å sette folk i arbeid. Jeg mener mange går glipp av viktige ressurspersoner på grunn av fordommer og at de ikke rekrutterer folk med utenlandsk bakgrunn. Jeg har i dag 16.700 ansatte i min hotellkjede og har valgt en utradisjonell måte å rekruttere folk på, sier han.
• Pensjonsreformen har fått eldre i jobb
– Mangfold lønner seg
Stordalen mener deres måte å rekruttere på gjør at de oppdager mange skjulte talenter.
– Vi har erfart at en god kultur og mangfold lønner seg, nærmest ropte Stordalen engasjert fra talerstolen på Gol i dag.
Han fortalte om erfaringen fra da selskapet arrangerte talentjakt i ren Idol-stil for å rekruttere nye ansatte. Han viste film og fortalte historier om individer med vanskelig bakgrunn, som har sittet i fengsel, ikke kunne et ord norsk men som fikk jobb og bidro til en god arbeidskultur og et lavt sykefravær.
– Jeg har et hav av eksempler på hvordan folk har fått en ny mulighet gjennom oss. I dag har vi ansatte med 170 nasjonaliteter og en rekke kvinner i ledelsen. Det er en bevisst satsing, sier han.
Ifølge Stordalen har han 50 prosent kvinner på direktørnivå og rundt 40 prosent kvinnelige ledere på konsernnivå.
– Jeg sier ikke at vi skal påvirke hvor mange innvandrere Norge skal ta inn, men jeg mener at vi som næringslivsledere også må være med å ta et ansvar for at de som allerede er her skal få muligheter. Den beste måten å lære seg norsk på er jo på arbeidsplassen og da må myndigheter i samarbeid med oss i næringslivet og dere i fagbevegelsen sørge for at folk kommer inn i arbeidslivet, sa han.
• Dette er lønna til over 100 arbeidslivstopper
Dyrt utenforskap
– Vi må heller ikke glemme at dette er god samfunnsøkonomi. Hvis ikke folk får jobb innen 24-26 måneder fra de kommer blir sjansene mindre. Og det koster samfunnet masse om folk skal stå utenfor. Ifølge arbeidslivsforskere koster det rundt en halv million kroner i året for hver person som står utenfor arbeidslivet, sa han.
Stordalen sa det er viktigere å få disse inn i arbeidslivet så raskt som mulig enn en 25 år gammel ingeniør som blir arbeidsledig fra Stavanger.
– Han kommer seg alltids inn i arbeidslivet, men det gjør ikke folk med annen bakgrunn, sier han.
– For oss i Choice-kjeden er mangfold og inkluderende selve fundamentet og årsaken til at vi har lite sykemelding og har kanskje den beste arbeidskulturen i Norge, sa han.
Flere saker fra Kartellkonferansen:
• – Kriminalomsorgen er ikke modernisert, effektivisert eller avbyråkratisert. Vi er redusert, sier Tommy Fredriksen i NFF
• Hardkjør mot regjeringens regionreform fra mange hold på Kartellkonferansen
• Statsråd Mæland: – Jaggu på tide at også staten effektiviserer
• LO Stat utfordrer statsråd Mæland til å evaluere ostehøvelreformen
• Nå har EØS-skeptikerne i LO fått vind i seilene
• Hotelleier Stordalen, teknolog Seres og statsråd Mæland er med når Kartellkonferansen 2018 skal diskutere framtida for staten
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.