JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Petter Stordalen med råd til statlige arbeidsgivere: – Kultur, mangfold og inkludering lønner seg alltid

Peter Stordalen hamret inn budskapet om inkludering og mangfold på Kartellkonferansen.
REKRUTTERING: Hotelleier Petter Stordalen innledet for Kartellkonferansen på Gol tirsdag.

REKRUTTERING: Hotelleier Petter Stordalen innledet for Kartellkonferansen på Gol tirsdag.

Kai Hovden

nina.hanssen@lomedia.no | kai.hovden@lomedia.no

LO Stat hadde invitert Petter Stordalen til å snakke om hvordan staten kan tenke mer som en bedriftseier. Og den norske hotelleieren, eiendomsutvikleren og investoren var fornøyd med å gjeste konferansen.

– Det er en stor ære å bli spurt om å snakke om ting som ligger hjertet mitt nær, nemlig mangfold, inkludering og det å sette folk i arbeid. Jeg mener mange går glipp av viktige ressurspersoner på grunn av fordommer og at de ikke rekrutterer folk med utenlandsk bakgrunn. Jeg har i dag 16.700 ansatte i min hotellkjede og har valgt en utradisjonell måte å rekruttere folk på, sier han.

Pensjonsreformen har fått eldre i jobb

– Mangfold lønner seg

Stordalen mener deres måte å rekruttere på gjør at de oppdager mange skjulte talenter.

– Vi har erfart at en god kultur og mangfold lønner seg, nærmest ropte Stordalen engasjert fra talerstolen på Gol i dag.

Han fortalte om erfaringen fra da selskapet arrangerte talentjakt i ren Idol-stil for å rekruttere nye ansatte. Han viste film og fortalte historier om individer med vanskelig bakgrunn, som har sittet i fengsel, ikke kunne et ord norsk men som fikk jobb og bidro til en god arbeidskultur og et lavt sykefravær.

– Jeg har et hav av eksempler på hvordan folk har fått en ny mulighet gjennom oss. I dag har vi ansatte med 170 nasjonaliteter og en rekke kvinner i ledelsen. Det er en bevisst satsing, sier han.

Ifølge Stordalen har han 50 prosent kvinner på direktørnivå og rundt 40 prosent kvinnelige ledere på konsernnivå.

– Jeg sier ikke at vi skal påvirke hvor mange innvandrere Norge skal ta inn, men jeg mener at vi som næringslivsledere også må være med å ta et ansvar for at de som allerede er her skal få muligheter. Den beste måten å lære seg norsk på er jo på arbeidsplassen og da må myndigheter i samarbeid med oss i næringslivet og dere i fagbevegelsen sørge for at folk kommer inn i arbeidslivet, sa han.

Dette er lønna til over 100 arbeidslivstopper

Dyrt utenforskap

– Vi må heller ikke glemme at dette er god samfunnsøkonomi. Hvis ikke folk får jobb innen 24-26 måneder fra de kommer blir sjansene mindre. Og det koster samfunnet masse om folk skal stå utenfor. Ifølge arbeidslivsforskere koster det rundt en halv million kroner i året for hver person som står utenfor arbeidslivet, sa han.

Stordalen sa det er viktigere å få disse inn i arbeidslivet så raskt som mulig enn en 25 år gammel ingeniør som blir arbeidsledig fra Stavanger.

– Han kommer seg alltids inn i arbeidslivet, men det gjør ikke folk med annen bakgrunn, sier han.

– For oss i Choice-kjeden er mangfold og inkluderende selve fundamentet og årsaken til at vi har lite sykemelding og har kanskje den beste arbeidskulturen i Norge, sa han.

Flere saker fra Kartellkonferansen:

– Kriminalomsorgen er ikke modernisert, effektivisert eller avbyråkratisert. Vi er redusert, sier Tommy Fredriksen i NFF
Hardkjør mot regjeringens regionreform fra mange hold på Kartellkonferansen
Statsråd Mæland: – Jaggu på tide at også staten effektiviserer
LO Stat utfordrer statsråd Mæland til å evaluere ostehøvelreformen
Nå har EØS-skeptikerne i LO fått vind i seilene
Hotelleier Stordalen, teknolog Seres og statsråd Mæland er med når Kartellkonferansen 2018 skal diskutere framtida for staten

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse