AUF-lederen, SU-lederen og Senterungdommens leder om utfordringer for framtida:
Ungdomspolitikerne vil opp med organisasjonsgraden: – Når fagbevegelsen svekkes, påvirker det kjøttvekta i samfunnet
Klima og maktfordeling sto sentralt da de rødgrønne ungdomspartilederne debatterte fremtiden under Kartellkonferansen. Fallende organisasjonsgrad ble trukket frem som en av hovedutfordringene.
UNGDOMSDEBATT: Ina Rangønes Libak (AUF, t.h.)), Andreas Sjalg Unneland (SU) og Ada Arnstad (Senterungdommen) debatterte framtida på Kartellkonferansen.
Morten Hansen
kai.hovden@lomedia.no
Tankesmien Agenda inviterte Ina Rangønes Libak (AUF), Andreas Sjalg Unneland (SU) og Ada Arnstad (Senterungdommen) til paneldebatt om fremtiden. Bakteppet var Agendas rapport Slik blir framtida, og ungdomspolitikerne ble utfordret på hva som bekymrer dem.
Klima og makt
– To ting bekymrer meg. Det første er at vår generasjon står overfor utfordringen med at klimautslippene må halveres i løpet av de kommende tolv årene, og det andre er at én av tre unge i Norge sier at de ser mørkt på fremtiden, sa Libak.
Unneland og Arnstad støttet opp om bekymringen for klimaet, men også maktfordelingen i samfunnet ble trukket frem som bekymring for fremtiden.
– Makten samles på stadig færre hender, både i globale selskaper og i organer som EU. Jeg er redd for at dette vil føre til at folk føler avmakt og mister troen på politikerne. Vi må få mer makt til folket via desentralisering, slo Arnstad fast.
– At politikerne stadig snakker og snakker om klimautfordringene, uten å gjøre noe med det, kan føre til politikerforakt. Samtidig opplever vi at velferdsstaten er under massivt angrep og at forskjellene øker. I tillegg ser vi at organisasjonsgraden blant unge faller, og vi risikerer å stå igjen med en generasjon som ikke forstår maktfordelingen i samfunnet, supplerte Unneland.
Trenger klare mål
For å bekjempe de økte forskjellene i samfunnet, kreves det klare mål for fremtiden, ifølge Libak.
– Det er for lite drømmer blant politikerne, og en tendens til å slenge ut tiltak før vi har beskrevet problemet. Vi må sette problembeskrivelsen først og så utarbeide visjonene, mente hun.
Arnstad pekte på høyrevridningen vi ser i dagens Norge.
– Jeg er redd vi ender opp med et samfunn hvor vi får frihet fra ansvar fremfor til ansvar, sa hun.
Ansvar og målsetting handler også om ansvarlighet i olje- og gasspolitikken, ifølge ungdomspolitikerne.
– Det skaper dissonans i samfunnet at vi sier vi skal redde klimaet og samtidig satser videre på oljeindustrien, sa Arnstad.
Kutt i utslipp handler ikke bare om å feie for egen dør, det er må også være et virkemiddel for å stake ut kursen videre, mente Libak.
– Vi må investere i fremtidens teknologi slik at vi ikke havner bakpå. Kina investerer tre prosent av brutto nasjonalproduktet i fornybar energi. Det er ikke bare for å kutte utslipp, men like mye fordi man vet at dette vil man kunne tjene store penger på i fremtiden, sa hun.
Kjøttvekta påvirkes
– Når fagbevegelsen svekkes, påvirker det kjøttvekta i samfunnet. Fagbevegelsen har vært driveren for omfordeling, slo Unneland fast.
Sammen med Arnstad ønsker han Norge ut av EØS-avtalen.
– Jeg er for internasjonalt samarbeid, men ikke på en måte som gjør at vår stemme blir mindre verdt. Derfor ønsker vi å si opp EØS-avtalen, sa Arnstad.
Libak støttet ikke utmeldingsønsket, men mener Norge må bli flinkere til å utnytte handlingsrommet som ligger i EØS-avtalen.
– Sentrering av makt handler om økte forskjeller. Forholdet mellom by og land kan bli et problem i fremtiden dersom man fortsetter å strupe kommuneøkonomien – det skaper forskjeller, mente Libak.
– Vi må ha omfordelende tiltak for å motvirke fremveksten av klassesamfunnet vi ser i dag, slo Unneland fast.
Han fikk støtte av Arnstad som ønsker mer makt til folket, og Libak som understreket viktigheten av å få organisasjonsgraden opp.
Flere saker fra Kartellkonferansen:
• Møbelprodusent Vestre vil ha drahjelp fra LO: – Vi trenger en statlig næringspolitikk
• Dette er Hadia Tajik (Ap) og Petter Stordalen veldig enige i
• Petter Stordalen med råd til statlige arbeidsgivere: – Kultur, mangfold og inkludering lønner seg alltid
• – Kriminalomsorgen er ikke modernisert, effektivisert eller avbyråkratisert. Vi er redusert, sier Tommy Fredriksen i NFF
• Hardkjør mot regjeringens regionreform på Kartellkonferansen
• Statsråd Mæland: – Jaggu på tide at også staten effektiviserer
• LO Stat utfordrer statsråd Mæland til å evaluere ostehøvelreformen
• Nå har EØS-skeptikerne i LO fått vind i seilene
• Hotelleier Stordalen, teknolog Seres og statsråd Mæland er med når Kartellkonferansen 2018 skal diskutere framtida for staten
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.