JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EØS-skepsisen i fagbevegelsen bekymrer LO-lederen

Hans-Christian Gabrielsen mener økt motstand mot EØS-avtalen er provosert fram av NHO og regjeringen.
EØS-skepsisen i fagbevegelsen bekymrer LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

EØS-skepsisen i fagbevegelsen bekymrer LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Morten Hansen

helge@lomedia.no

– Det blir stadig knyttet negative saker til EØS. Det gjør at det blir vanskelig å løfte fram avtalens betydning for markedsadgang, næringsliv og arbeidsplasser, sa LO-leder Hans-Christian Gabrielsen da han talte til kartellkonferansen på Gol.

Det bekymrer ham.

– EØS-avtalen er den desidert viktigste årsaken til at norske bedrifter enkelt kan konkurrere i Europa på like vilkår med utenlandske konkurrenter, hevdet LO-lederen.

Nå har EØS-skeptikerne i LO fått vind i seilene
– Si opp EØS-avtalen, krever Fellesforbundets største avdeling

På Kartellkonferansen

Sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre gjestet han onsdag den årlige og tradisjonsrike Kartellkonferansen på Gol.

Etter at Fellesforbundets avdeling i Bergen snudde og gikk over til EØS-motstandernes rekker, kan det være med å bikke EØS-tilhengernes bastion i LO over på nei-siden.

Til tross for at det har gitt Gabrielsen pepper tilbake, gjentok han i sin tale påstanden om at at arbeidsgiverne har plassert en bombe under EØS-avtalen med sin oppførsel.

– Og regjeringen sitter med fyrstikkene i hånden, la han til.

– NHO er med på å uthule avtaleverket og tilliten når de ikke respekterer rettsinstansene inkludert Høyesterett. Derfor er det fortvilende når den tilliten blir brutt. Som når presset på de lokale tillitsvalgte i offentlig sektor blir preget av mål- og resultatstyring, og involvering og eierskap blir prioritert ned. Eller når arbeidsgiverne i privat sektor ikke respekterer rettsavgjørelser, men tar saker videre inn til ESA. Da blir tilliten uthulet, utdypet Hans-Christian Gabrielsen.

Han viser blant annet til NHO, som i verftssaken tapte i tre rettsinstanser. Inkludert Høyesterett. Så klaget de til slutt saken inn for EFTAs overvåkningsorgan, ESA.

– Det har bidratt til å uthule det avtaleverket vi i fellesskap har kommet frem til. Det har også provosert fram den motstanden vi i dag ser vokse fram mot EØS-avtalen. Ved å ta omkamper om allerede avgjorte saker, har de bidratt til å undergrave oppslutningen ute blant våre medlemmer. At det stadig knyttes negative saker om EØS bør være et kraftig signal til NHO og deres landsforeninger. Resultatet har vært omfattende sosial dumping i enkelte bransjer, og da kan det ikke overraske dem at motstanden mot avtalen internt i LO har blitt så stor. For det er nemlig ikke bare arbeidsgiverne som provoserer med sin oppførsel. Regjeringen gjemmer seg bak EØS-avtalen i sin iver etter økt privatisering og kommersialisering, hevdet han.

– Det er farlig å så tvil om EØS-avtalen. Det kan få store konsekvenser for norsk næringsliv. Men vi må bruke det handlingsrommet vi har. Det gjør ikke regjeringen i dag, mener Gabrielsen.

Støre slår ned rødgrønt EØS-opprør

– EØS er uvurderlig

Nina Melsom, arbeidslivsdirektør i NHO, poengterer overfor FriFagbevegelse at EØS-avtalen er uvurderlig for norske bedrifter, arbeidsplasser og velferdssamfunnet vårt.

– De globale verdikjedene knytter sammen langt flere bedrifter og arbeidsplasser enn man kan se ved første øyekast. Derfor er jeg bekymret for den EØS-debatten vi nå ser i fagbevegelsen. Vi er enige i at fri bevegelse av arbeidskraft gir noen utfordringer. Og NHO ønsker på samme måte som fagbevegelsen å finne gode svar på disse utfordringene, eksempelvis når det gjelder kampen mot arbeidslivskriminalitet. Vi er også opptatt av at faste ansettelser er hovedregelen i norsk arbeidsliv, sier Nina Melsom til FriFagbevegelse.

– Jeg har stor tillit til at vi kan bruke trepartssamarbeidet for å løse de utfordringene EØS-avtalen reiser innenfor arbeidslivsområdet, og sammen finne fram til gode balansepunkter mellom vern og fleksibilitet. Skal vi klare det, må både arbeidsgiver- og arbeidstakersiden evne å strekke seg slik at vi finner løsninger begge parter kan leve med over tid, legger hun til.

Flere saker fra Kartellkonferansen:

Ap ville gitt over 60 millioner mer enn regjeringen til kriminalomsorgen
Jernbaneforbundet har en bønn til Støre
Slik vil Støre vinne velgerne tilbake
Støre mener regjeringen er et større problem enn EØS
Stoltenberg vil ha debatt om hvordan jenter og gutter presterer forskjellig i skolen
EØS-skepsisen i fagbevegelsen bekymrer LO-lederen
Hun krever et tydelig Ap mot privatisering: – Vi vil begeistres og se handling
Postkom utfordrer Arbeiderpartiet på sosial dumping i transportbransjen
Stenseng (Ap) med utilslørt frieri til fagbevegelsen
Ungdomspolitikerne vil at flere organiserer seg: – Når fagbevegelsen svekkes, påvirker det kjøttvekta i samfunnet
Teknolog Seres mener staten må tilrettelegge for framtidens næringer: – Hele grunnlaget for velferdssamfunnet er i endring
Møbelprodusent Vestre vil ha drahjelp fra LO: – Vi trenger en statlig næringspolitikk
Dette er Hadia Tajik (Ap) og Petter Stordalen veldig enige i
Petter Stordalen med råd til statlige arbeidsgivere: – Kultur, mangfold og inkludering lønner seg alltid
– Kriminalomsorgen er ikke modernisert, effektivisert eller avbyråkratisert. Vi er redusert, sier Tommy Fredriksen i NFF
Hardkjør mot regjeringens regionreform på Kartellkonferansen
Statsråd Mæland: – Jaggu på tide at også staten effektiviserer
LO Stat utfordrer statsråd Mæland til å evaluere ostehøvelreformen
Nå har EØS-skeptikerne i LO fått vind i seilene
Hotelleier Stordalen, teknolog Seres og statsråd Mæland er med når Kartellkonferansen 2018 skal diskutere framtida for staten

Warning
Annonse
Annonse