JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTAES

Myndighetene undervurderer problemet med lønnstyveri, mener LO

LO er ikke fornøyd med en ny rapport fra analysesenteret for a-krim.
 LO-sekretær Trude Tinnlund er svært kritisk til den siste rapporten om lønnstyveri. Hun frykter at den kan ligge til grunn når politikeren fatter beslutninger.

 LO-sekretær Trude Tinnlund er svært kritisk til den siste rapporten om lønnstyveri. Hun frykter at den kan ligge til grunn når politikeren fatter beslutninger.

Sidsel Valum

torgny@lomedia.no

LO mener myndighetene grovt underdriver omfanget av lønnstyveri i Norge.

283 tilfeller av lønnstyveri ble anmeldt de første 18 månedene loven om lønnstyveri var virksom. Men det er bare avsagt én dom.

Det kommer fram i en ny rapport om lønnstyveri.

– Denne rapporten er vi ikke fornøyd med. Den er laget på altfor tynt grunnlag, sier LO-sekretær Trude Tinnlund. Hun er ansvarlig i LO-ledelsen for LOs arbeid mot arbeidslivskriminalitet og sosial dumping.

Rapporten Tinnlund sikter til er rapporten «Når lønna uteblir. Om lønnstyveri, modus og sårbarheter» som er skrevet av Nasjonalt tverretatlig analyse og etterretningssenter (NTAES).

Slik stjeler kriminelle sjefer lønna fra ansatte

Blir matt

– Jeg blir matt når jeg leser konklusjonen om at «lønnstyveri ikke utgjør en vesentlig del av den økonomiske kriminaliteten i Norge». Det som skremmer meg er at slike rapporter er med på å danne grunnlaget når myndighetene fatter politiske beslutninger.

Hun viser til en uttalelse fra oslopolitiet de de sier at de ikke etterforsker kriminalitet der det er stjålet for under 75.000 kroner.

– For en ansatt er 75.000 kroner et stort beløp, mens en ansatt blir anmeldt for å ha tatt en sjokolade.

Her kan du lese rapporten: Når lønna uteblir

Klassejustis

Tinnlund mener at denne konklusjonen gjeninnfører klassejustisen på dette området.

Det er fagbevegelsen som fremmet kravet om at å få lønnstyveri inn i straffeloven. Nå mener Tinnlund at det langt fra får den effekten som lovet.

30 aktører

I arbeidet med rapporten oppgir NTAES at de har vært i kontakt med over 30 aktører som på ulike måter står overfor mulige tilfeller av lønnstyveri i arbeidet sitt.

Oppdragsgiver for rapporten er NTAES’ egen styringsgruppe. Her sitter lederne for Skatteetaten, Nav, Økokrim, Arbeidstilsynet, Politidirektoratet og Tollvesenet.

Warning
Annonse
Annonse