JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå er startlønna på vaskeriene 192 kroner i timen: – Arbeiderne hadde fortjent bedre

Ansatte på vaskerier og renserier får en lønnsøkning på 3,50 kroner per time. Forhandlingsleder Ommund Stokka i Industri Energi er svært skuffet.
VASKERI: Ansatte i vaskerier og renserier har fått ny lønn, men LO-forbundet Industri Energi mener de hadde fortjent bedre. Bildet er tatt ved Nor Tekstil i Lier.

VASKERI: Ansatte i vaskerier og renserier har fått ny lønn, men LO-forbundet Industri Energi mener de hadde fortjent bedre. Bildet er tatt ved Nor Tekstil i Lier.

Arkivfoto: Ole Palmstrøm

tonje@lomedia.no

Resultatet etter årets forhandlinger for vaskeri- og renseriavtalen gir en lønnsøkning på 3,50 kroner per time, samt to prosent økning av skifttillegget.

– Det er skuffende å måtte konstatere at store industrivaskerier som Nor-Tekstil, Elis og Rent-Gruppen ikke verdsetter sine hardtarbeidende og dyktige ansatte mer enn dette, vaskeriarbeiderne hadde fortjent bedre, sier forhandlingsleder Ommund Stokka i en pressemelding.

Forhandlingene mellom Norsk Industri og Industri Energi tok sted onsdag, og resultatet ble lagt fram samme ettermiddag. Det er ikke lokale forhandlinger på denne avtalen, som gjør at dette er endelig lønnsøkning for de ansatte.

Oppgjøret omfatter i overkant av 600 Industri Energi-medlemmer og dekker ansatte på vaskerier og renserier i hele Norge.

–Viktige ansatte i pandemien

Stokka viser til at vaskeriindustrien ikke er konkurranseutsatt, og at de leverer tjenester som både har vært avgjørende for å håndtere pandemien.

– Vaskeriarbeiderne har stått på det remmer og tøy holder for å håndtere smittetøy under pandemien. De har gjort det som kan gjøres for å sørge for at sykehus og helseinstitusjoner har fått tilgang på rent tøy. Flere av vaskeriene har måttet igangsette skiftordninger for å ta unna alt arbeidet, lønnstilbudet fra Norsk Industri står ikke i henhold til denne innsatsen, sier Stokka.

Det var ikke streikerett i mellomoppgjøret på denne avtalen.

Les også: Vaskeriansatte jobbet doble skift og røde dager for å sikre rent tøy til helsesektoren under koronakrisen

Samtidig har vaskerier som i hovedsak leverer tjenester til hotell- og reiselivsnæringen, gått dårlig under nedstengningen av samfunnet.

– Når det gjelder hotell- og restaurantvirksomheten, så vet vi jo at denne snart skal i gang igjen og da kommer vaskeriene i gang igjen. Vaskeriene er i all hovedsak omfattet av tariffavtalen, de konkurrer derfor ikke på lønn, men på kvalitet, argumenterer Stokka.

Les også: Ofte er det blod og sprøyter blant tøyet de får inn. Nå vil vaskeriansatte ha risikotillegg

– Ligger under rammene

LO og NHO startet årets lønnsforhandlinger med å bli enige om en økonomisk rammen på 2,7 prosent.

– Det siste året har de vaskeriansatte sakket akterut i forhold til gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, da er det etter vår mening ikke akseptabelt med et oppgjør som ligger under rammene fra LO og NHO, sier Stokka.

* Les også: Lønnsoppgjøret: LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Forhandlingsleder Sunniva Berntsen i Norsk Industri har svart på Frifagbevegelses henvendelse via sms.

– Vi er glade for at vi også i 2021 lå over garantisatsen på overenskomsten. Til tross for at store deler av bransjen er rammet av pandemien ble det gitt en liten uttelling på lønnssamtalene, skriver hun.

De nye lønnssatsene blir (etter ansiennitet):

10 år: 207,09 kroner per time

7 år: 204,09 kroner per time

4 år: 199,55 kroner per time

2 år: 195,57 kroner per time

Begynnerlønn: 191,61 kroner per time

Skifttilleggene økes med 2 prosent.

Annonse
Annonse