JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortingsvalget 2021

Nå må de rødgrønne politikerne holde det de har lovet, krever Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen

AAP-generalen jubler over valgresultatet. Hun øyner nå håp om bedre forhold for syke og skadde i norsk arbeidsliv.
HÅP: – Jeg er glad fordi vi nå kan få endret lovverket. Nå er det flertall på Stortinget for å få vekk karenstiden. Det er flertall for at syke og skadde mennesker kan få beholde inntekten sin, arbeidsavklaringspenger, helt fram til de er ferdig avklart i Nav og helsevesenet, sier Elisabeth Thoresen, som leder AAP-aksjonen.

HÅP: – Jeg er glad fordi vi nå kan få endret lovverket. Nå er det flertall på Stortinget for å få vekk karenstiden. Det er flertall for at syke og skadde mennesker kan få beholde inntekten sin, arbeidsavklaringspenger, helt fram til de er ferdig avklart i Nav og helsevesenet, sier Elisabeth Thoresen, som leder AAP-aksjonen.

Jan-Erik Østlie

yngvil@lomedia.no

Elisabeth Thoresen og mange andre AAP-aksjonister har drevet valgkamp for de rødgrønne partiene i ukevis og jobbet for å påvirke politikerne i årevis. Selv om delmålet om nytt flertall på Stortinget er nådd, er ikke kampen deres over. Ingenting er endret ennå. Men først tar Thoresen en dag på sofaen.

– Jeg er glad fordi vi nå kan få endret lovverket. Nå er det flertall på Stortinget for å få vekk karenstiden. Det er flertall for at syke og skadde mennesker kan få beholde inntekten sin, arbeidsavklaringspenger, helt fram til de er ferdig avklart i Nav og helsevesenet, sier Elisabeth Thoresen til FriFagbevegelse.

– Nå må de rødgrønne politikerne holde det de har lovet oss, krever Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen.

Aktuelt: Nav avslutter en rekke koronatiltak fra 1. oktober. Se oversikten her

Denne skaper debatt: Geir ble sykere i møte med Nav. Nå krever en rekke politikere endring

Vekk med året uten inntekt

Den Høyre-ledede regjeringa strammet inn reglene for arbeidsavklaringspenger fra 2018. AAP-aksjonen håper det nye stortingsflertallet nå vil reversere endringene. Det betyr blant annet:

• Å sørge for at folk får arbeidsavklaringspenger helt til de er ferdig avklart i Nav og helsevesenet.

• Å fjerne stans i arbeidsavklaringspenger på ett år, «karensperioden», når man har nådd maks periode. Karensperioden innebærer at også syke og skadde som ikke er ferdig med sin avklaring i Nav eller helsevesenet, kan fratas arbeidsavklaringspengene i ett helt år før de kan søke om det på nytt.

Dette er noe Arbeiderpartiet har lovet å gjøre noe med de første 100 dagene ved makten.

– Sett fra mitt ståsted, er det godt at Rødt og SV har fått inn så mange på Stortinget. Jeg er trygg på at de vil jobbe for å styrke AAP-mottakernes rettigheter, sier Thoresen.

Linn (38) ble «naver»: – Jeg så et system hvor effektivitet er viktigere enn å hjelpe sårbare mennesker

– Syke må ikke presses

– Vi håper også at Nav skal pålegges å vektlegge mye mer det folks egne leger sier om sine pasienters behov, sier Thoresen.

– De syke må få lov til å være syke når de er det, og de må få bruke den tida som må til på utredning og behandling, og ikke presses ut i arbeidsutprøving, sier aksjonslederen.

AAP-aksjonen krever også at Nav må styrkes med flere veiledere som får myndighet til å innvilge arbeidsavklaringspenger. Nav må bli mer tilgjengelig for folk, Nav-kontorene må åpnes og folk må få hjelp av ansatte når de kommer til Nav-kontoret.

Minstesatsene for arbeidsavklaringspenger og uføretrygd må opp, slik at man kan leve av dem uten å måtte søke sosialhjelp ved siden av.

– Poenget med en ytelse er at man kan leve et verdig liv, ikke bare eksistere. Folk skal slippe å snu og vende på hver eneste krone, understreker hun.

– Det må også lovfestes at barnetrygden ikke regnes som inntekt når folk søker om sosialhjelp, krever hun.

AAP-general om Ropstads gratisbolig: – Hvis dette hadde vært en Nav-bruker, hadde vedkommende blitt anmeldt

Annonse

Flere saker

Annonse